Raporturile Procesuale in Domeniul Dreptului Transporturilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Raporturile Procesuale in Domeniul Dreptului Transporturilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Raporturile procesuale dintre contractanti

Intre părţile care au convenit efectuarea transportului, litigiile presupun prin ipoteză neexecutarea obligaţiilor ce decurg din contractul încheiat sau îndeplinirea lor neconformă.

Cele mai frecvente sunt acţiunile judiciare sau arbitrale prin care reclamantul solicită despăgubiri carăuşului, asemenea cererii întemeindu-se pe răspunderea acestuia din urmă. Pretenţiile solicitantului pot avea ca obiect şi diferenţe de taxe de transport, încasate de către cărăuş fără justificare, peste limitele tarifare.

În transportul de persoane de exemplu, calitatea de reclamant va reveni de regulă călătorului care a suferit leziuni corporale în cursul şi din cauza deplasării. În cazul decesului provocat în astfel de împrejurări, acţiunea împotriva cărăuşului ( pârâtului) va fi introdusă de către persoanele care se legitimează ca succesori ai victimei, prezentând dovezile corespunzătore ( de regulă certificat notarial de moştenitor ).

În transportul de mărfuri, calitatea reclamantului revine bineînţeles expeditorului sau destinatarului. Cel care deţine în mod legitim documentele de transport are dreptul de a introduce acţiunea împotriva cărăuşului ( pârâtului ). De obicei destinatarul primeşte acest titlu odată cu eliberarea mărfii de către cărăuş la punctul final al deplasării convenite.

Documentele de transport maritim sau fluvial la ordin şi la purtător ( precum conosamentul ) pot să confere calitatea de reclamant unui terţ încă din timpul deplasării încărcăturii, precum un subdobânditor la mărfii.

În situaţii mai puţin frecvente calitatea de reclamant poate aparţine şi cărăuşului. Dacă a efectuat transportul fără ca preţul aferent să fi fost plătit, acesta va introduce o acţiune împotriva expeditorului sau destinatarului ( pârâţi ). De regulă asemenea situaţii sunt evitate prin exercitarea de către cărăuş a dreptului de retenţie asupra încărcăturii, prealabil eliberării acesteia la capătul deplasării. Dacă totuşi destinatarul a luat în primire marfa fără a fi achitat costul transportului, singura cale pe care o poate folosi cărăuşul pentru a-şi recupera drepturile o constituie demersul contencios.

Raporturile procesuale se vor lega în acelaşi fel în cazul degradării mijlocului de transport de către utilizator ( expeditor, destinatar sau călător ). Toţi aceştia vor figura în instanţă în calitate de pârâţi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Raporturile Procesuale in Domeniul Dreptului Transporturilor.doc