Raspunderea Juridica si Impactul Ei in Raspunderea Economica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Raspunderea Juridica si Impactul Ei in Raspunderea Economica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alexandrina Fodor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

I.1.Raspunderea juridical 3
II.2. Raspunderea juridica in domeniul economic-financiar 5
2.1.Evaziunea fiscal 5
2.2.Infractiuni in regimul financiar 7
III.3.Raspunderea juridica in domeniul contabilitatii 7
3.1.Contraventii in domeniul contabilitatii 8
IV.4.Amenzi contaventionale 9

Extras din document

Tema:RASPUNDEREA JURIDICA SI IMPACTUL EI IN RASPUNDEREA ECONOMICA

Unul dintre principiile fundamentale ale dreptului este acela al responsabilitatii.

Raspunderea sociala are diferite forme de manifestare:

- responsabilitate - morala;

- religioasa;

- politica;

- juridica

Răspunderea juridică reprezintă o categorie prin care este desemnată obligaţia

subiectului de drept responsabil de a suporta consecinţele nerespectării unei norme juridice în vigoare în vederea restabilirii ordinii de drept în societate.

Răspunderea juridică reprezintă una dintre instituţiile fundamentale cercetate şi utilizate de teoria dreptului şi de ştiinţele juridice de ramură, conţinutul ei exprimînd esenţa mecanismelor de aplicare, locul şi rolul în sistemul dreptului în general. Din aceste considerente problemele teoriei răspunderii juridice - conceptul, esenţa,conţinutul, formele ei - ţin de natura metodologică a oricărei cercetări fundamentale sau aplicative din domeniu.

Concepută a fi o componentă fundamentală a sistemului de drept, răspunderea juridică este, în manifestările ei concrete, o sumă de forme de răspunderi specializate, reglementate de instituţii juridice distincte.Atît formele de răspundere juridică, cît şi instituţiile care le reglementează sunt rezultatul unui îndelungat proces evolutiv.

Constatăm 6 forme ale răspunderii juridice:

1) răspunderea constituţională-raspunderea constitutionala a parlamentului;

2) răspunderea administrativă- este angajata pentru savârsirea faptelor ilicite prevazute de lege drept contraventii. Conform Legii 32/1968, contraventia este fapta savârsita cu vinovatie, care prezinta un pericol social mai redus decât infractiunea, si este prevazuta si sanctionata de lege;

3) răspunderea penală-poate fi angajata doar prin fapte ilicite declarate prin lege infractiuni, adica fapte care prezinta o anumita doza de pericol social;

4) răspunderea civilă-intervine, în principiu, atunci când cel prejudiciat îsi manifesta interesul apelând la forta de constrângere a statului;

5) răspunderea materiala- in dreptul muncii, raspunderea angajatilor poate fi raspundere materiala atunci când angajatul, din vina si în legatura cu munca sa cauzeaza pagube unitatii la care este angajat ;

6) răspunderea disciplinară-aceasta intervine între angajat si angajator atunci când angajatul incalca în mod culpabil obligatiile sale de serviciu, fapta sa constituind abatere disciplinara.

Conditiile raspunderii juridice-pentru a se angaja raspunderea juridica este necesara existenta cumulativa a unor conditii:

1. Conduita ilicita-prin conduita ilicita se intelege un comportament - actiune sau inactiune - care nesocoteste o prevedere legala.

2. Rezultatul conduitei ilicite-consta in urmarile daunatoare pe care aceasta le cauzeaza societatii sau unui anumit individ, aducandu-se atingere astfel, valorilor ocrotite prin drept (ex. vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii persoanei, sustragerea unor bunuri sau valori, distrugerea sau deteriorarea unor bunuri etc.).

3. Legatura cauzala-pentru ca raspunderea sa se declanseze si un subiect sa poata fi tras la raspundere pentru savarsirea cu vinovatie a unei fapte antisociale, este necesar ca rezultatul ilicit sa fie consecinta nemijlocita a actiunii sale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Juridica si Impactul Ei in Raspunderea Economica.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE