Recidiva

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Recidiva.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 97 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CUPRINS
CAPITOLUL I
1. ASPECTE PRIVIND RECIDIVA
1.1. Dreptul penal roman
1.1.1. Reglementari anterioare
1.1.2. Codul penal din 1969 cu modificarile ulterioare
2. NOTIUNE SI CARACTERIZÃRI
3. MODALITÃTILE RECIDIVEI
3.1. Recidiva postcondamnatorie si recidiva post executorie
3.2. Recidiva speciala si generala
3.3. Recidiva absoluta si relativa
3.4. Recidiva mare si recidiva mica
3.5. Recidiva permanenta si temporara
3.6 Recidiva nationala si recidiva internationala
3.7. Recidiva cu efect unic si recidiva cu efect progresiv
3.8. Recidiva cu regim sanctionator uniform si recidiva cu regim sanctionator diferentiat
CAPITOLUL II
1. RECIDIVA MARE POSTEXECUTORIE
1.1. Notiune
1.2. Conditiile de existenta ale recidivei mari postexecutorii
1.2.1.Conditiile cu privire la primul termen
1.2.2. Conditiile cu privire la cel de-al doilea termen
CAPITOLUL III
1. RECIDIVA MICA
1.2. Recidiva mica postexecutorie
2. CONDITIILE DE EXISTENTA ALE RECIDIVEI MICI POSTEXECUTORII
2.1. Conditiile primului termen
2.2. Conditiile celui de-al doilea termen
CAPITOLUL IV
1. TRATAMENTUL PENAL AL RECIDIVEI
1.1. Aplicarea pedepsei în cazul recidivei mari postexecutorii
2. SANCTIONAREA RECIDIVEI MICI
2.1. Aplicarea pedepsei în cazul recidivei mici postexecutorii

Extras din document

1. ASPECTE PRIVIND RECIDIVA

Recidiva a jucat un rol important în criminalitate, în mod special în criminalitatea contemporana, în sensul ca alaturi de alti factori, contribuie la diminuarea fenomenului criminal prin mijloace specifice.

Ea face parte, ca institutie penala, din seria mijloacelor, de naturi diferite, pe care societatea le foloseste în combaterea criminalitatii.

Criminalitatea se concentreaza asadar, asupra unui oarecare numar de indivizi, pe care nici o represiune nu-i intimideaza si care traiesc în stare de razboi declarat cu societatea regulata. Fata de ei, penalitatea nu poate avea decat un obiect: acela de a-i reduce prin masuri exclusive în neputinta de a vatama.

Pretutindeni unde este admisa, recidiva presupune doi termeni: o prima condamnare continuand implicit un avertisment dat delincvent si noua infractiune, cei doi termeni implicand îndeplinirea unor conditii care diferea de la un sistem de drept la altul. In aceasta acceptiune recidiva se deosebeste de recidivism, notiune utilizata frecvent în criminologie si care este mult mai larga, ea desemnand si alte varietati a infractiunilor cum sunt: recidiva generica, recidiva sociala, care exista înca de la condamnarea anterioara chiar daca conditiile recidivei legale nu sunt reunite si recidiva penitenciara, care presupune executarea efectiva a unei pedepse în închisoare .

Desi recidiva a existat întotdeauna, problema reglementarii ei nu s-a nascut decat în secolul al XIX-lea. Acest lucru se explica prin aceea ca în secolele anterioare, recidivistii erau aproape inexistenti, fiind exterminati. Astfel, în conditiile în care infractorii primari abia scapau cu viata, recidivistii nu puteau avea, în nici un caz o moarte mai buna.

Dupa Rousseau, „criminalitatea creste mai cu seama prin faptul indivizilor care fac profesiune din ea”, iar dupa Tarde, „criminalitatea se localizeaza, devenind o cariera si din ce în ce mai mult deosebirea se adanceste prin un fel de diviziune a muncii între oamenii cinstiti si între misei”.

Fenomenul recidivei pune astazi problema foarte dificila a reeducarii. Întregul proces de reeducare a minorilor si tinerilor delincventi, ca si a infractorilor adulti trebuie sa se bazeze pe un ansamblu de influente educationale, de resocializare al caror scop major este tocmai acela de a preveni recidiva si de a asigura integrarea sau reintegrarea sociala optima a fostilor delicventi.

Din punct de vedere criminologic recidiva intereseaza mai mult sub aspectul cauzelor sale si reprezinta una din caracteristicile fundamentale ale fenomenului criminalitatii în societatea contemporana.

Cunoasterea cauzelor recidivei intereseaza mai mult ca recidiva însasi. Criminologia, studiind cauzele imediate si mediate ale criminalitatii în general si ale recidivei în special a descoperit ca aceste cauze sunt multiple si diverse .

Existenta recidivei este datorata, în genere acelorasi cauze care determina fenomenul criminalitatii în ansamblu sau. Aceste cauze rezida în esenta, în mizeria economica a societarii, în lipsa de cultura a indivizilor, consumul frecvent de bauturi alcoolice, somajul, deficiente în organizarea social – politica, sistemul pedepselor blande, tulburari sociale, etc .

Pe langa aceste cauze generale, recidiva se datoreaza si actiunii unor factori care se individualizeaza ca sursa cu actiune specifica în generarea fenomenului recidivei, cu toate ca sunt determinati si ei în ultima instanta, de aceleasi cauze generale a fenomenului criminalitatii in ansamblu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Recidiva.doc