Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3009
Mărime: 18.98KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Buruiana
Arbitrajul Comercial International, prezentat la Facultatea de Drept, USM, 2009

Cuprins

I. Prefata

II. Recunoasterea sau executarea sentintelor arbitrale straine

1. Dupa emiterea hotaririi

2. Notiunea de recunoastere si executare arbitrala

3. Hotariri interne si internationale

4. Unde poate fi solicitata recunoasterea sau executarea

5. Procedura de recunoastere sau executare a sentintei arbitrale

6. Termenele de incepere a procedurii de recunoastere sau executare a sentintei arbitrale

III. Conditiile pentru recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine in R.Moldova

IV. Bibliografie

Extras din document

I Prefata

Arbitrajul comercial international s-a dezvoltat rapid in ultimii ani avand in vedere cresterea ingrijoratoare a disputelor din comertul international. Arbitrajul comercial international este in plina expansiune, multe jurisdictii adoptand sau modernizand reglementari privind arbitrajul.

Datorita increderii pe care partile au acordat-o arbitrilor desemnati de ele si stradaniei arbitrilor de a da o rezolvare cit mai echitabila litigiului cu a carui solutionare au fost investiti, sentintele arbitrale se executa, de regula, in mod voluntar de catre cei impotriva carora s-au pronuntat.

Totusi, exista situatii cind acestea nu se supun de buna voie solutiei date de organul de arbitraj si refuza executarea hotaririi. In asemenea cazuri titularii drepturilor consfintite prin sentinta arbitrala se vor adresa unei autoritati sau unui organ de constringere competent, care sa dispuna de mijloacele necesare pt a determina partea care obstructioneaza aducerea la indeplinire a hotaririi date de arbitri, chiar si in strainatate. In acest sens sunt concludente prevederile art.468 din Codul de Procedura Civila.

Dar, executarea unei sentinte arbitrale comporta cu necesitate prealabila ei recunoastere in tara unde urmeaza a fi executata. In doctrina s-a aratat ca prin executarea unei sentinte straine se intelege realizarea drepturilor obtinute prin acea sentinta intr-o alta tara decit tara in care aceasta a fost pronuntata ¹.

Executarea propriu-zisa constituie o simpla operatie reglementata de normele dreptului national din tara unde ea se infaptuieste. Sub acest aspect, aceasta chestiune nu ridica probleme juridice deosebite. Mecanismul juridic al recunoasterii si executarii sentintelor arbitrale straine prin intermediul unei jurisdictii statale este subordonat unei conditii necesare a carei indeplinire constituie dominanta intregii proceduri pe care o implica acest mecanism.

Aceasta conditie necesara este obtinerea exequatur-ului, care presupune unele proceduri speciale de verificare a indeplinirii conditiilor de regularitate a sentintei arbitrale straine spre a se incuviinta executarea silita a acesteia in R.Moldova. Astfel, investiorea cu formula executorie a sentintei arbitrale straine este cheia de bolta a intregului ansamblu de probleme juridice pe care le ridica recunoasterea si executarea acelei sentinte.

II. Recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine

1. Dupa emiterea hotaririi

Dup ace a primit hotarirea luata in favoarea sa, partea cistigatoare intr-un arbitraj poate astepta sa se intimple unul dintre urmatoarele trei lucruri :

a) cealalta parte sa onoreze arbitrajul prin :

- achitarea de buna voie catre partea cistigatoare a despagubirilor hotarite in favoarea acesteia, sau

- acceptarea oricaror declaratii facute in hotarire, precedind (sau, cum se poate intimpla, incetind un anumit mod de comportament) in conformitate cu acestea, sau

b) cealalta parte sa nu onoreze hotarirea, dar sa nu intreprinda nimic pentru a se opune hotaririi, sau

c) cealalta parte sa se opuna activ hotaririi.

In cazurile b) si c), partea cistigatoare va trebui sa parcurga etapele urmatoare pentru ca hotarirea sa fie recunoscuta si executata, daca doreste sa se bucure de rezultatele eforturilor sale pentru obtinerea hotaririi.

In continuare in acest capitol se expun actiunile disponibile. Opunerea activa a recunoasterii sau executarii unei hotariri constituie subiectul capitolului urmator.

2. Notiunea de recunoastere si executare a sentintei arbitrale

Inainte de a ne opri asupra etapelor necesare pentru recunoastere sau executare, se cuvine sa clasificam ce anume inseamna recunoastere si executare.

Recunoasterea unei hotariri se urmareste atunci cind una din parti doreste sa se asigure de hotarirea luata in urma procedurilor juridice. O astfel de asigurare este posibila de obicei in contextul procedurilor desfasurate impotriva acelei parti, si cind hotarirea este un element al apararii ( de exemplu, cind hotarirea stabileste ca contractul impotriva caruia s-a depus plingere a devenit deja nul prin frauda). Instantei i se va cere sa accepte hotarirea tribunalului ca fiind obligatorie asupra partilor cu privire la chestiunile la care face referire, luind astfel propria sa hotarire in concordanta cu hotarirea.

Hotarirea este executata atunci cind instanta contribuie la obligarea partii perdante sa respecte termenele hotaririi. Executarea unei hoatriri implica in mod necesar recunoasterea ei, in sensul ca instanta accepta hotarirea tribunalului, iar aceasta este obligatorie pentru parti.

Preview document

Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 1
Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 2
Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 3
Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 4
Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 5
Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 6
Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 7
Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 8
Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Recunoasterea si Execuatrea Sentintelor Arbitrale Straine.doc

Alții au mai descărcat și

Principiile Dreptului Comerțului Internațional

I. Denumirea şi definiţia dreptului comerţului internaţional În literatura juridică, pentru titulatura disciplinei se folosesc mai multe expresii....

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Contestația în anulare

Contestație în anulare Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac de retractare prin intermediul careia partile sau procurorul pot...

Obiectul Recursului

Recursul este calea de atac prin intermediul căreia părţile sau Ministerul Public solicită, în condiţiile şi pentru motivele limitativ determinate...

Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Ai nevoie de altceva?