Regimul Actelor Juridice Incheiate in Cursul Constiturii Societatilor Comerciale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Regimul Actelor Juridice Incheiate in Cursul Constiturii Societatilor Comerciale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 70 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect.univ Raducan Oprea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

CAPITOLUL 1

ACTELE CONSTITUTIVE ALE SOCIETATILOR COMERCIALE

1.1 Constituirea societatilor comerciale

Legea nr.31/1990 ,cuprinde, în Titlul II ,regulile generale privind constituirea societatilor comerciale .

Societatea comerciala este în esenta , un contract si, totodata , o persoana juridica.

La baza constituirii oricarei societati comerciale se afla vointa asociatilor , manifestata în conditiile legii. Asociatii se înteleg sa puna în comun anumite bunuri,sa desfasoare o activitate comerciala si sa împarta beneficiile. Deci, fundamentul societatii comerciale îl reprezinta actul constitutiv sau, în anumite cazuri actele, constitutive .

Societatea comerciala dobândeste personalitate juridica prin îndeplinirea unor formalitati cerute de lege. Aceste formalitati se întemeiaza pe actul constitutiv sau,dupa caz, pe actele constitutive .

1.2 Actele constitutive ale societatilor comerciale

Vointa asociatilor privind constituirea unei societati comerciale trebuie sa se materializeze în conditiile legii.

Potrivit art.5 din Legea nr.31/1990, societatea în nume colectiv sau în comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni,în comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.

În cazul societatii pe actiuni ,în comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata, legea permite ca cele doua acte – contractul de societate si statutul – sa se încheie sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv .

Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane .În acest caz se întocmeste numai statutul .

Când se încheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite ,de asemenea, act constitutiv.

Din cele aratate rezulta ca ,în conceptia Legii nr.31/1990, denumirea de act constitutiv are un caracter generic .

Mentionam ca societatile comerciale organizate în baza Legii nr.15/1990 au fost înfiintate prin actele organelor administrative competente si functioneaza pe baza de statut .

1.3 Contractul de societate

Contactul de societate este fundamentul pe baza caruia se constituie societatea comerciala. Întrucât societatea comerciala se constituie în vederea savârsirii unor fapte de comert, contractul de societate care sta la baza constituirii societatii este un act de comert .Contractul de societate face parte din categoria faptelor de comert obiective conexe.

În acceptiunea larga a conceptului, prin contractul de societate comerciala putem întelege , pornind de la definitia cuprinsa în art.1491C.civ. acordul de vointa prin care doua sau mai multe persoane consimt sa constituie, prin aporturi individuale, un fond comun, destinat unei activitati lucrative, desfasurate împreuna, prin îndeplinirea de acte de comert, în scopul de a împarti foloasele realizate .Din punct de vedere psihologic ,contractul reprezinta ca element specific, în situatia uzuala a participarii pluripersonale, intentia fiecarui asociat de a conlucra constant, laolalta cu ceilalti, în cadrul societatii, asumându-si riscurile inerente activitatii comune , aceasta intentie poarta denumirea traditionala de affectio societatis .

Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Actelor Juridice Incheiate in Cursul Constiturii Societatilor Comerciale.doc