Regimul Juridic al Transporturilor de Bunuri pe Mare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Regimul Juridic al Transporturilor de Bunuri pe Mare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florin Dobre

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1. Activitati de tansport naval
2. Marfuri de transportat – Indicarea marfurilor de transportat
- Proprietatea marfurilor.
- Marfurile in contractual de transport maritim.
- Marfurile in contractual de navlosire “pe voiaj”.
- Marfurile in contractile “pe timp”.
- “Marfuri legale” (lawful merchandise).
- Marfuri si produse
- Marfuri cu vicii proprii;“Viciul propriu” si “Viciul
ascuns”.
- Incarcatura periculoasa; marfuri periculoase
- Transportul marfurilor in butoaie
- Transportul marfurilor pe punte
- Transportul marfurilor in sad
- Transportul marfurilor in bale
3. Transporturile fluviale si de marfuri - Importanta transporturilor fluviale
- Programarea transporturilor fluviale
- Transportul fluvial de marfuri in trafic
intern (cabotaj).
- Transporturile de marfuri pe Dunare in
trafic international.
4. Contractul de trasnport maritim de calatori si bagaje.

Extras din document

Regimul juridic al transporturilor de bunuri pe mare

1. Activitati de tansport naval

Activitatile de transport naval care se desfasoara in porturi si cai navigabile sunt clasificate astfel:

a) Activitati de transport de marfuri sau de personae cu nave, care cuprind:

- transporturile publice maritime sau fluvial de personae sau de marfuri, efectuate de personae juridice.

- transporturile maritime sau fluvial de personae sau de marfuri, in folos propriu.

- transporturile maritime sau fluvial de personae sau de marfuri, in folos personal.

b) Activitati conexe activitatilor de transport naval la care cuprind:

- serviciile de siguranta in porturi sip e cai navigabile, denumite in continuare servicii de siguranta precum: pilotajul navelor maritime la intrarea si iesirea din port, intre danele aceluiasi port si pe caile navigabile, legarea – dezlegarea navelor maritime, remorcajul de manevra al navelor maritime in porturi;

- activitati in legatura cu operarea navelor, cum ar fi: incarcarea / descarcarea navelor, depozitarea, stivuirea, amararea, sortarea, marcarea, paletizarea, pachetizarea, containerizarea, insacuirea si alte activitati privind marfurile, expeditiile interne si international, agenturarea, brocherajul, curatarea si degazarea tancurilor navelor.

c) Activitati auxiliare activitatilor de transport naval la care cuprind:

- activitati privind intretinerea infrastructurilor de transport naval, semnalizarea terestra si plutitoare pentru navigatie, dragajul de intretinere pentru asigurarea adancimilor in porturi sip e caile navigabile, asistenta navelor la operarea marfurilor periculoase, preluarea rezidurilor si a apelor uzate de la nave s.a.

- alte activitati cum ar fi: executarea de constructii hidrotehnice specific transportului naval, lucrarilor de scafanderie, supravegherea navelor fara echipaj, refurnizarea de apa energie electrica si termica, asistenta, salvarea si ranfluarea navelor, reparatii la nave, aprovizionarea navelor.

2. Marfuri de transportat

Indicarea marfurilor de transportat. Clauza prin care partile exprima felurile si cantitatile de marfuri ce urmeaza a fi transportate este determinate de natura contractului. Astfel, se disting doua moduri principale de exprimare a obiectului de transport:

a) “caric partial” (part cargo)

b) “caric plin si complet” (full and complete cargo), expresie care desemneaza toata marfa aflata la bord in contractile de navlosire. Pentru aceasta ultima situatie normele aplicabile difera dupa cum ne aflam in prezenta unor contracte “pe voiaj” sau a unor contracte “pet imp”.

Proprietatea marfurilor. Pentru caraus nu prezinta importanta cine este proprietarul marfii ce se incarca. El nu este tinut sa verifice titlul de proprietate al marfurilor si nici daca incarcatorul este proprietar sau numai un agent al proprietarului marfii. In functie de clauzele inscribe in contractual de navlosire, transferul proprietatii, deci si transferul riscurilor de la un proprietar la altul, poate intervene inainte de incarcarea pe nava, dupa incarcarea ei, sau dupa descarcarea ei in portul de destinatie, in conditiile stipulate in contract sau prin conosamente; aceste situatii sunt luate in consideratie cu prilejul solutionarii litigiilor privind distrugerea sau avarierea marfurilor la incarcare, dupa incarcare sau la descarcare.

Marfurile in contractual de transport maritim. In contractual de transport maritim dovedit prin conosament, marfurile trebuie cunoscute in momentul incheierii contractului – cel mai tarziu in momentul incarcarii lor pe nava. In conosamente, atat felurile de marfa cat si cantitatile (indicate in kilograme, metro cub sau numar de colete ori piese) trebuie inscrise cu exactitate; de asemenea in aceste documente trebuie sa se mentioneze si “marcile principale” de identitate ale acestora.

Marfa, felul si cantitatea ei, prezinta insemnatate pentru caraus, deoarece el poate exercita asupra acesteia toate drepturile pe care le confera contractual. Pentru incarcator si primitor specificatiile din conosament privind marfa prezinta importanta deoarece acestia pot controla astfel cu exactitate ce s-a expediat si, in caz de nepotrivire, pot trage la raspundere pe caraus.

Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Juridic al Transporturilor de Bunuri pe Mare.doc

Alte informatii

Referat pentru cursul "Regimul juridic al transporturilor de bunuri pe mare" Universitatea Ovidius , Constanta, Master Drept maritim si portuar.