Regimul Juridic privind Raporturile Personale si Patrimoniale dintre Soti ca Efect al Casatoriei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Regimul Juridic privind Raporturile Personale si Patrimoniale dintre Soti ca Efect al Casatoriei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1) Efectele casatoriei asupra relatiilor personale
- generalitati;
- drepturi si obligatii personale ale sotilor (numele sotilor, obligatia de sprijin moral, obligatia de fidelitate, obligatia de sprijin material, domiciliul sotilor)
2) Efectele casatoriei asupra relatiilor patrimoniale
- regimul matrimonial;
- proprietatea comuna in devalmasie;
- bunurile sotilor;
- exceptia impartirii bunurilor comune in timpul casatoriei;
- regimul juridic al bunurilor proprii.

Extras din document

1) Efectele casatoriei asupra relatiilor personale

Generalitati

Casatoria si prin consecinta familia genereaza o multitudine de raporturi juridice, care se stabilesc intre membrii acesteia sau intre acestia si terti; raporturi care au in continutul lor atat drepturi si obligatii personal nepatrimoniale, cat si drepturi si obligatii patrimoniale.

Codul Familiei consacra Cap. III din Titlul I efectelor casatoriei (art. 25 – 36) in care reglementeaza:

- drepturi si obligatii personale ale sotilor (art. 29 - 28). Relatiile personale dintre soti constituie principalul continut al raporturilor dintre ei, cuprinzand un domeniu amplu si variat;

- drepturi si obligatii patrimoniale (cu continut economic, evaluabil in bani) ale sotilor (art. 29 – 36).

Efecte ale casatoriei sunt reglementate de Constitutie si de alte texte ale Codului Familiei, precum si de unele legi speciale, cum ar fi:

- Constitutia Romaniei, in art.48, instituie norme juridice cu privire la urmatoarele aspecte: consimtamantul la casatorie, egalitatea sotilor in timpul casatoriei, dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor, conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate ale casatoriei, egalitatea in fata legii a copiilor din afara casatoriei cu cei din casatorie;

- tot Constitutia, in art. 29 alin.(6) prevede dreptul parintilor si al tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine;

- Codul Familiei, in art.2, art. 86 si art. 89, prevede drepturile si obligatiile de sprijin moral si material, respectiv cele de intretinere ale membrilor de familie. Tot Codul Familiei, in art. 97 – 112, stipuleaza drepturile si obligatiile fata de copii lor minori etc.;

- Codul Civil, in art. 937 instituie revocabilitatea donatiilor intre soti, iar in art. 1307 interzicerea contractelor de vanzare – cumparare intre soti etc.;

- Legea nr. 319/1944, in art. 1 – 5, stabileste vocatia succesorala a sotului supravietuitor si dreptul de abitatie al acestuia etc.

Efecte ale casatoriei sunt reglementate si in unele acte normative internationale la care Romania este parte sau pe care le-a ratificat ori la care a aderat:

- Declaratia Universala a Drepturilor Omului (art. 16);

- Conventia suplimentara cu privire la abolirea sclaviei, a traficului cu sclavi si a institutiilor si a practicilor analoage sclaviei [art. 1 lit. c) si d)];

- Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale (art. 10 parag. 1);

- Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale (art. 10 paragr. 1);

- Conventia asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare fata de femei (art. 1 – 5, art.10 si art. 16);

- Conventia asupra cetateniei femeii casatorite (art. 1 – 3);

- Conventia cu privire la drepturile copilului (art. 5, art. 7 – 10, art. 18, art. 20 – 21, art. 27 ) etc.

Art. 2 C.fam., prevede ca relatiile de familie se bazeaza pe prietenia si afectiunea reciproca dintre membrii ei, astfel ca, reglementarea unora dintre ele are o influenta mare asupra raporturilor normale dintre soti. Raporturile personale dintre soti sunt guvernate de doua principii fundamentale:

a) principiul egalitatii in drepturi si obligatii (art. 25 C. Fam.);

b) principiul luarii de catre soti, de comun acord, a hotararilor privitoare la casnicie (art. 26 C. Fam.)

Relatiile personale dintre soti se refera la obligatia de a locui impreuna, numele sotilor, obligatia de fidelitate, obligatia de sprijin moral si cetatenia sotilor, unele dintre ele fiind reglementate in Cap. II, Sect. I, Titlul I, C.Fam. (art.25 – 29).

Drepturi si obligatii personale ale sotilor

Efectele personale ale casatoriei constau in: numele sotilor, obligatia de sprijin moral, obligatia de fidelitate, obligatia de sprijin material, domiciliul sotilor, efectele casatoriei cu privire la capacitatea de exercitiu, cetatenia sotilor si indatoririle conjugale.

Numele sotilor

Potrivit art. 27 alin. (1) C. Fam., la incheierea casatoriei (in momentul exprimarii consimtamantului in fata ofiterului de stare civila), viitorii soti vor declara in fata ofiterului de stare civila numele pe care s-au invoit sa-l poarte in casatorie.

Alineatul (2) din cuprinsul art. 27, confera sotilor posibilitatea de a opta pentru una din urmatoarele trei variante:

- sa-si pastreze fiecare numele ce l-a avut inaintea casatoriei;

- sa poarte amandoi, ca nume comun, numele unuia dintre ei;

- sa poarte amandoi, ca nume comun, numele lor reunite.

Legea nu permite ca unul din soti sa pastreze numele avut inainte de casatorie, iar celalalt sa poarte numele lor reunite ori sa poarte fiecare numele celuilalt.

Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Juridic privind Raporturile Personale si Patrimoniale dintre Soti ca Efect al Casatoriei.doc