Regulile Incoterms

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Regulile Incoterms.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

INCOTERMS

Termenul Incoterms reprezinta o abreviere a sintagmei International Commercial Terms (termeni de comert international). Incoterms reprezinta un ansamblu de reguli si principii acceptate in plan international, care guverneaza modul in care se desfasoara comertul international de marfuri sub aspectul transportului de marfuri de la exportator/vanzator la importator/cumparator si al formalitatilor vamale specifice. Incoterms explica totodata si modul in care sunt divizate costurile si riscurile partilor implicate.

În orice contract de vânzare se pune problema stabilirii modalităţilor de livrare, a transferului riscurilor şi a repartizării între vânzător şi cumpărător a cheltuielilor aferente transportului mărfurilor (cheltuieli privind asigurarea mărfii, contravaloarea transportului).

Este anevoioasă rezolvarea acestor formalități de fiecare dată prin inserarea în contract a clauzelor detaliate cuprinzând reglementarea tuturor acestor aspecte. De aceea practica a imaginat o metodă de a scurta drumul până la încheierea contractului, recurgând la termeni comerciali ce condensează într-o formă cat mai simplificată posibil, situaţiile cele mai uzuale.

Istoric

Pentru a contribui la simplificarea operatiunilor de negociere a vanzarii marfurilor si de incheiere a contractului comercial, inca din 1928 Camera Internationala de Comert de la Paris a elaborat un numar de sase conditii de livrare sau termeni comerciali

In 1936, C.I.C.-Paris (Camera Internationala de Comert de la Paris organizatie neguvernamentala, infiintata in 1919, care isi desfasoara activitatea prin Comitete Nationale in 66 de tari, Comisii de lucru si Birouri de legatura – pe langa ONU si alte organizatii internationale din Geneva, New-York, Hong Kong) publica primele “Reguli INCOTERMS“ (International Comercial Termes) cuprinzand patru clauze de livrare. “Comisia de lucru pentru practici comerciale” din cadrul C.I.C.-Paris, a revizuit, completat si sistematizat aceste conditii in mai multe randuri : 1953, 1967, 1976, 1980, 1990 si ultima editie INCOTERMS-2000 elaborata de un grup de lucru de 40 de membri printe care si reprezentanti din SUA si Japonia (SUA si Japonia isi au propriile uzante comerciale) ceea ce a contribuit foarte mult la “universalizarea” “Regulilor INCOTERMS”.

Noile reguli (INCOTERMS 2000) au fost validate de Comitetul Executiv al C.I.C. – Paris si prezentate in “Publicatia 560” a C.I.C.- Paris la 1 ianuarie 2000.

Intentia principala a fost ca “Regulile INCOTERMS”sa clarifice unele aspecte din faza negocierii si incheierii contractului de vanzare internationala, si anume: ambalarea, individualizarea, transportul, asigurare, vamuirea, circuitul documentelor, plata, incasarea etc.

Conform “Regulilor INCOTERMS – 2000” comerciantii din toata lumea au la dispozitie un numar de 13 variante dintre care sa-si aleaga una care sa le convina si pe care sa o scrie in contract, urmand sa o respecte intocmai.

Structura INCOTERMS

În anul 1990, conditiile au fost grupate în patru categorii distincte, grupare care s-a pastrat si dupa modificarile si completarile din 2000:

- Grupa E - plecare – cuprinde o singura conditie:

- EXV - Ex Works - à l'usine - Franco fabrică

- Grupa F – Transportul principal neplatit – cuprinde 3 conditii:

- FCA - Free Carrier - franco transporteur - Franco transportator

- FAS - Free Along Ship - franco le long du navire - Franco de-a lungul vasului

- FOB - Free on Board - franco à bord - Franco la bord

- Grupa C – Transportul principal platit – cuprinde 4 conditii:

- CFR - Cost and Freight - coût et fret - Cost şi navlu

- CIF - Cost, Insurance, and Freigt - coût, assurance et fret - Cost, asigurare şi navlu

- CPT - Carriage paid to - port payé jusqu'à - Transport plătit până la

- CIP - Carriage and Insurance paid to - port payé, assurance comprise, jusqu'à - Transport şi asigurare plătite până la

- Grupa D – Sosire – cuprinde 5 conditii:

- DAF - Delivered at Frontier - rendu frontière - Franco frontieră

- DES - Delivered ex Ship - rendu ex ship - Franco navă nedescărcat (numai pe căi navigabile)

- DEQ - Delivered ex Quay - rendu à quai - Franco Chei (numai pe căi nevigabile)

- DDU - Delivered Duty Unpaid - rendu droits non acquittés - Franco destinaţie nevămuit

DDP - Delivered Duty Paid - rendu droits acquittés Franco destinaţie vămuit

Structura cuprinde 4 familii (grupe) de conditii: grupa E, grupa F, grupa C si grupa D, aceasta clasificare avand in vedere in special utilitatea lor.

Grupa E

Litera e provine de la cuvantul “ex”. Grupa prevede obligatii minime pentru vanzator, in sensul ca acesta are doar obligatia producerii si punerii mafurilor contractate (individualizate) la dispozitia cumparatorului.

Grupa F

Litera F provine de la cuvantul “free”(engleza) sau “franco”(franceza). Grupa prevede (in general) ca vanzatorul nu isi asuma nici riscul nici costurile pentru transportul principal, insa e obligat sa predea (incredinteze) marfurile unui caraus (transportator) nominat de cumparator.

Termenul de transport principal inseamna acea parte sau fractiune din transportul international al marfurilor in care transportul nu a fost intrerupt desi a strabatut cel putin o frontiera de stat si a fost efectuat pe baza aceluiasi contract de transport.

Privind dinspre expediatia multimodala (containerizata) « transport principal « al marfurilor poate fi considerat intregul transport de la incarcare (expediere) si pana la descarcare (livrare) fara intreruperi la vreo frontiera sau vreun port, respectiv intregul parcurs sa fie acoperit de acelasi document de expeditie multimodala (document de transport multimodal) indiferent cate modalitati sau mijloace (de transport) sunt utilizate la miscarea containerelor.

Grupa C

Litera C provine de la cuvintele “cost or carriage” (engleza)sau “cout ou port”(franceza).

Grupa prevede in general ca vanzatorul isi asuma numai tarifele (costurile) pentru transportul principal, fara a-si asuma insa riscurile inclusiv daunele produse marfurilor, si nic costurile suplimentare generate de evenimentele produse ulterior, dupa incarcarea si expeditia marfurilor.

Grupa D

Litera D provine de la cuvantul “delivered”(engleza), in franceza cuvantul sinonim fiind “rendu”.

Grupa prevede(in general) obligatia vanzatorul de a-si asuma riscul si tarifele transportului principal.

Fisiere in arhiva (1):

  • Regulile Incoterms.doc

Alte informatii

Facultatea: Drept si Stiinte Administrative Specializarea: Drept Grupa: IV