Relatia Drept-Politica din Punct de Vedere Politologic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Relatia Drept-Politica din Punct de Vedere Politologic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Incercarea de a defini un termen precum politica poate fi un lucru extrem de dificil. Termenul de politica a avut de-a lungul timpului diferite definitii;Gianfranco Pasquino spunea ca ,,stiinta politica este o stiinta interdisciplinara ce sugereaza intr-o maniera probabilistica, de exemplu,cele mai bune solutii practicabile intr-o situatie concreta anume’’ .Putem defini politica ca fiind un sistem social determinat,un domeniu al practicii sociale si un subsistem al comunitatii ce se caracterizeaza printr-o dinamica relativ autonoma in cadrul sistemului social,avand un caracter concret istoric in cadrul acestuia se manifesta agentii,subiecti sau forte specifice care desfasoara o activitate de lupta orientata fie de o strategie de inlaturare,fie de conservare,fie de cladire a unei noi ordini sociale,economice,culturala,spirituala prin folosirea puterii politice,a institutiilor poltice sau a altor tactici.

Nicolo Machiavelli ( 1469-1527) a creat ca un exponent in planul filozofiei

politico-juridice, al aspiratiilor burgheziei timpurii din Italia. El a fost primul ganditor

care a explicat principiile politicii, situandu-se intre fondatorii stiintei politice

intemeiate pe observatie si pe prelucrarea datelor in plan rational. Machiavelli este

primul ganditor care s-a eliberat, s-a detasat de influentele teologiei, de ideologia

feudala.

Nici in ceea ce priveste notiunea de drept nu este usor a da o definitie in cateva randuri care sa exprime cel mai bine sensul termenului.In ceea ce priveste dreptul,el este ansamblul regulilor asigurate de către stat,care au ca scop organizarea si disciplinarea comportamentului uman in principalele relaţii din societate într-un climat specific manifestării coexistenţei libertătilor,a apărarii drepturilor esenţiale ale omului şi a statornicirii spiritului de dreptate.

In continuare voi incerca sa exprim relatia politica-drept prin intrermediul unor termeni precum politica,putere,autoritate,stat,teritoriu,populatie,putere publica care fac parte din sfera politicului si care sunt intr-o stransa legatura cu dreptul.

Robert Dahl afirma: ,,Cand spunem stat ne referim la institutiile cu autoritate de decizie pentru o intreaga societate,carora toate celelalte grupuri,instituti si persoane ii sunt egal subordonate.Statul este autoritatea constrangatoare ultima.De asemenea,

statul este cel care are monopolul exercitarii legitime a fortei pe teritoriul sau’’ .

Marsilio de Padova (1270 – 1342 ) fost rector al Universitatii din Paris, sustinea ca preotii au dreptul sa ne invete legile lui Dumnezeu,dar ei nu vor putea sa ne forteze a le aplica. El este primul ganditor care opune teoriei divine a statului si dreptului o alternativa laica: legile sunt produsul vointei guvernantilor, dar forta care le face obligatorii emana din vointa poporului. In conceptia lui Marsilio de Padova sunt cuprinse principiile caracteristice regimurilor democratice: dreptul de a legifera apartine poporului, suveranul este un mandatar al poporului, puterea de a legifera si de a guverna este limitata prin rasputere, mandatul poate fi revocat de popor atunci cand suveranul isi va depasi sau dispretui atributele.O cauza principala de tulburare a relatiilor dintre oameni o constituie papalitatea a carei dominatie este rezultatul unui si de uzurpatii. Atat papei cat si clerului nu pot sa le apartina vreo jurisdictie coercitiva, nici macar dreptul de a impune oamenilor in mod silit respectarea legii divine.

Sensul politico-juridic al termenului ,,stat’’ este mai restrans ca sfera, dar mai relevant pentru continutul pe care il exprima.In acest sens prin stat se intelege organizatia politca de pe un anumit teritoriu,formata din totalitatea organelor, mecanismelor sau institutiilor autoritatiilor publice prin intermediul carora se realizeaza organizarea si conducerea generala a societatii.

Notiuniile de baza ale dreptului nu pot fi intelese si explicate in afara conexiunii lor cu notiuniile definitorii ale statului.

Statul si dreptul sunt produse ale evolutiei istorice a omenirii care s-au cristalizat ca valori fundamentale ale civilizatiei.Marea diversitate si contradictorialitate a conceptiilor si teoriilor care explica originea,continutul si formele statului si dreptului, a raportului stat-drept,de-a lungul istoriei si pana in prezent,ar putea fi grupate in trei mari orientari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia Drept-Politica din Punct de Vedere Politologic.doc