Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6938
Mărime: 101.76KB (arhivat)
Publicat de: Sorin M.
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA “TITU MAIORESCU” FACULTATEA DE DREPT MASTER DREPTUL UNIUNII EUROPENE. INSTITUTII DE DREPT MATERIAL SI PROCESUAL EUROPEAN AN UNIVERSITAR 2016 – 2017

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. CAPITOLUL 1 Relaţiile României cu Uniunea Europeană
  3. 1.1 Context istoric.3
  4. 1.2 Legăturile României cu Comunitatea economică Europeană pănă la căderea comunismului.5
  5. CAPITOLUL 2 Relaţiile României cu Piaţa Comună europeană.9
  6. CAPITOLUL 3 Aderarea României la Uniunea Europeană
  7. 3.1 Aderarea.14
  8. 3.2 Tratatul de la Lisabona.17
  9. BIBLIOGRAFIE.21

Extras din referat

INTRODUCERE

Percepţia românească a Europei a fost şi în trecut şi, mai ales, în epoca actuală, foarte diferenţiată, foarte diversificată. Pentru români, Europa rămâne o noţiune-simbol. Dar dacă o privim cu tot mai mare atenţie, observăm imediat mai multe zone de percepþie, chiar dacă unele foarte joase. Există, de fapt, în conştiinţa publică şi spirituală românească, mai multe Europe. La limită, ele sunt, nu o dată, străine unele de altele. Uneori, chiar contradictorii.

„S-au făcut şi la noi ca şi în Occident de altfel, dar în stil mult mai epigonic şi compilativ destule speculaţii pe această temă. S-au definit, de fapt s-au notat mecanic, o serie de valori specific europene. S-a vorbit, bineînţeles, şi de existenţa unui spirit european. Ca să nu mai spun de mentalitatea europeană, adesea foarte aerian şi eseistic analizată şi formulată. Dar dacă privim cu atenţie, la un nivel imediat perceptibil, nu este greu de observat că există o adevărată scară gradată, pe trepte tot mai înalte, a înţelegerii realităţilor europene”.

CAPITOLUL 1

Relaţiile României cu Uniunea Europeană

1.1. Context istoric

România este prima ţară din Europa Centrală şi de Est care, încă din anii ’70, a stabilit relaţii contractuale cu Uniunea Europeană, încheind în această perioadă o serie de aranjamente tehnice cu Comunitatea Economică Europeană pentru produsele româneşti mai bine plasate pe piaţa comunitară. Începând cu anul 1974, România a devenit beneficiară a sistemului generalizat de preferinţe vamale acordat de C.E.E., iar în 1980 a semnat cu această grupare integraţionistă Acordul privind comerţul cu produse industriale. După acest an, s-au intensificat rundele de negocieri şi reuniunile la nivel de experţi în vederea semnării Acordului bilateral de cooperare comercială şi economică care ar fi însemnat recunoaşterea diplomatică a Comunităţii.

Spre sfârşitul anilor ’80, relaţiile României cu Uniunea Europeană s-au deteriorat datorită regimului comunist, ţara noastră izolându-se şi chiar întrerupând relaţiile cu blocul european.

După Revoluţia din 1989, raporturile României cu Comunitatea Europeană au cunoscut o evoluţie ascendentă, noua conducere a ţării manifestând vădite intenţii pentru stabilirea unor relaţii diplomatice cu această grupare interstatală şi dezvoltarea de legături din ce în ce mai strânse în domeniile comercial şi al cooperării economice şi politice.

În acest context favorabil, la 14 aprilie 1990 a fost desemnat primul ambasador al României pe lângă organele comunitare de la Bruxelles, iar după trei ani Comisia Europeană şi-a deschis propria sa misiune diplomatică în România, respectiv Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti.

La 22 octombrie 1990 a fost semnat, la Luxemburg, Acordul de Comerţ, Cooperare Comercială şi Economică între România şi Comunitatea Europeană, acord care a intrat în vigoare la 1 mai 1991. Punerea în aplicare a acestui acord vizează eliminarea restricţiilor cantitative discriminatorii şi suprimarea graduală a acestora la importurile României din Comunitatea Europeană.

În mai 1992, România şi Uniunea Europeană au dat curs negocierilor pentru încheierea unui acord de asociere. Astfel că, dorinţa României de a se asocia la Uniunea Europeană, acceptată în plan politic şi de ţările membre, s-a realizat la 1 februarie 1993 când a fost semnat „Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte şi Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altă parte” , cunoscut sub numele de Acordul European de Asociere România – Uniunea Europeană.

„Parlamentul României a aprobat Acordul European de Asociere prin Legea nr. 20/6 aprilie 1993 care obligă instituţiile statului şi orice altă persoană civilă sau fizică la punerea în practică a prevederilor Acordului.” Parlamentul European a ratificat Acordul European de Asociere România – Uniunea Europeană cu un număr de 315 voturi pentru, 4 contra şi 5 abţineri. Paralel cu semnarea Acordului European de Asociere s-a negociat şi semnat un Acord Interimar privind comerţul şi aspectele legate de comerţul dintre România şi Comunităţile Europene, acord care a intrat în vigoare la 1 martie 1993.

Unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene, încă de la primii săi ani de funcţionare, a fost acela că integrarea trebuie să fie accesibilă oricărei ţări europene. Datorită divizării artificiale a continentului, această posibilitate a putut fi valorificată de ţările central şi est europene abia începând cu anii ’89 – ’90 în urma prăbuşirii regimurilor comuniste din statele respective. Astfel, colapsul C.A.E.R. a dat o reorientare a comerţului României către Uniunea Europeană – în contextul general al fostelor ţări comuniste – această grupare interstatală devenind după Revoluţia din 1989 cel mai important partener comercial al României.

Dezideratul nr. 1 al Uniunii Europene este o egalizare economică, socială, politică a statelor membre, cu prezervarea identităţii naţionale şi orice stat care doreşte să adere ulterior trebuie să şi dovedească posibilitatea de a se conforma standardelor economice ridicate ale Uniunii.

În acest sens, studierea evoluţiei economiei româneşti de după ’90 este relevantă sub aspectul viabilităţii unei economii de piaţă: inflaţia, Produsul Intern Brut, şomajul, comerţul exterior, structura proprietăţii, deficitul bugetar.

Bibliografie

Ion Avram, - Uniunea Europeană şi aderarea României, Editura Sylvi, Bucureşti, 2001.

Augustin Fuerea, - Manualul Uniunii Europene, ediţia a V a, Editura Universul juridic, Bucureşti

Maria Bârsan, - Integrare economică europeană, Vol. II, Uniunea Europeană – relaţiile economice cu alte zone, Editura Fundaţiei CDIMM, Maramureş, 1999.

Daniel Dăianu, Liviu Voinea, Bianca Păuna, Manuela Stănculescu, Flaviu Mihăescu, - Câştigători şi perdanţi în procesul de integrare europeană. O privire asupra României, Oeconomica, nr. 1, 2002.

Emilian Epure, - România într-o Uniune Europeană extinsă, Editura Tribuna Economică, Bucureşti, 2002.

Florentina Popescu, - Avantaje şi dezavantaje ale integrării României în Uniunea Europeană, Oeconomica, nr. 1, 2002.

Gheorghe Prisăcaru – România spre Uniunea Europeană, Editura Niculescu, Bucureşti, 2001.

Nicolae Sută - „Comerţul exterior şi politica comercială a României în perioada de tranziţie la economia de piaţă – strategii de dezvoltare”, Editura Economică, Bucureşti, 2002.

Nicolae Sută, - Comerţ internaţional şi politici comerciale contemporane, Editura Eficient, Bucureşti, 2000.

Iulia Zamfirescu, - Costuri şi beneficii ale aderării la Uniunea Europeană pentru ţările candidate dine estul şi centrul Europei, Institutul de Economie Mondială, Bucureşti, 2001.

Preview document

Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 1
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 2
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 3
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 4
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 5
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 6
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 7
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 8
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 9
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 10
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 11
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 12
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 13
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 14
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 15
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 16
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 17
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 18
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 19
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 20
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 21
Relațiile României cu piața comună și cu Uniunea Europeană - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Relatiile Romaniei cu piata comuna si cu Uniunea Europeana.docx

Alții au mai descărcat și

Politica de mediu a Uniunii Europene

INTRODUCERE Noţiunea de mediu, noţiune cameleon, cum este caracterizată de Michel Prieur , cunoaşte nenumărate valenţe şi este folosită cu...

Comisia Europeană

Comisia Europeana 1. Constituirea si evolutia Comisiei Europene Comisia Europeana este institutia comunitara care promoveaza interesul general al...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

România - Sistem Semi-Presidential Atenuat

In ultima perioada numeroase voci care sustineau ideea potrivit careia sistemul politic si social romanesc s-ar centra mai bine pe o republica...

Dreptul Material al UE

I. OBIECTIVELE CURSULUI I.1. Sub raport didactic Dreptul comunitar reprezintă o ramură nouă a dreptului, desprinsă din dreptul internaţional...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Politica comercială și relațiile comerciale ale Uniunii Europene

Termenul “politică” are un domeniu larg de definire, prezentând sensuri dintre cele mai diferite. Astfel, ca o primă abordare, se poate spune că...

Tendințe contemporane ale mediului european de afaceri - Perspectivele dezvoltării businessului moldo-grec

Introducere Internaționalizarea și globalizarea afacerilor este una dintre cele mai importante tendințe din domeniul economic și extraeconomic la...

Reforma politicii agricole comune a Uniunii Europene - implicații asupra exporturilor de produse agroalimentare ale României

CAPITOLUL I POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ A UNIUNII EUROPENE. REALIZĂRI, IMPLICAŢII, PERSPECTIVE I. 1 SCURT ISTORIC AL FORMĂRII UNIUNII EUROPENE...

Sistemul Monetar Internațional

INTRODUCERE Unificarea monetară europeană este în prezent un proces în plină desfăşurare, ce-şi are punctul de plecare în S.M.E. . Ideea de...

Relațiile României cu Uniunea Europeană

CAPITOLUL 1 CARACTERIZARE DE ANSAMBLU A ROMÂNIEI 1.1. CONTEXT ISTORIC România este prima tara din Europa Centrala si de Est care, înca din anii...

Uniunea Europeană

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte câteva din cele mai importante aspecte legate de aderarea României la Uniunea Europeană,...

Corelații macroeconomice ale integrării

Toate lucrurile din lume au un scop. Şi această lucrare de diplomă s-a născut cu un scop anume. Scopul era Diploma de licenţă, obţinerea acesteia...

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Ai nevoie de altceva?