Repararea Prejudiciilor Extrapatrimoniale sau a Daunelor Morale

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Repararea Prejudiciilor Extrapatrimoniale sau a Daunelor Morale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1. FELURILE PREJUDICIULUI
2. ETAPE IN DREPTUL SOCIALIST ROMAN
3. RESPONSABILI PENTRU REPARAREA PREJUDICIULUI
MORAL
4. MOMENTUL PANA LA CARE SE POATE PROMOVA
ACTIUNEA IN DAUNE
5. TITULARII ACTIUNII IN DAUNE PENTRU REPARAREA
PREJUDICIULUI MORAL

Extras din document

1. FELURILE PREJUDICIULUI

A. Clasificarea prejudiciului dupa continutul sau

Dupa criteriul continutului sau , distingem intre prejudiciu patrimonial , moral si mixt :

- prejudiciul patrimonial - este cel care poate fi evaluat in bani , de aexemplu , distrugerea unui bun . El este rezultatul incalcarii unui drept patrimonial si , de regula , este reparat in natura sau prin echivalent banesc .

- prejudiciul nepatrimonial - este cel care nu poate fi evaluat in bani , de exemplu , atingerea adusa onoarei si demnitatii persoane , suferinta fizica provocata prin accidentare , etc . El este rezultatul incalcarii unui drept nepatrimonial si este reparat prin mijloace morale sau prin echivalent banesc .

- prejudiciul mixt - este cel prin care se aduce atingere atat unor drepturi patrimoniale cat si unor drepturi personal-nepatrimoniale . Este un astfel de prejudiciu , spre exemplu , cel creeat prin savarsirea unei calomnii care atrage si concedierea celui calomniat .

B. Clasificarea prejudiciului dupa criteriul valorii afectate

Dupa criteriul valorii afectate distingem intre prejudicii cauzate direct persoanei umane si prejudicii cauzate direct bunurilor sale .

In opinia unor autori distinctia intre vatamarile aduse direct persoanei umane , pe de o parte , si cele aduse bunurilor sale materiale , patrimoniului propriu-zis , pe de alta parte , constituie prima diviziune a prejudiciilor civile ce trebuie luata in considerare . Si aceasta , intrucat criteriul care sta la baza clasificarii tine seama de valoarea pe care o sociatate sau alta o atribuie persoanei umane .

C. Clasificarea prejudiciului dupa criteriul numarului subiectelor

afectate

Dupa criteriul numarului subiectelor de drept afectate , prejudiciul se clasifica in prejudicii individuale si prejudicii colective :

- prejudiciul individual - se refera atat la prejudiciul care afecteaza o singura persoana , cat si la prejudiciul care , desi afecteaza mai multe persoane , poate fi individualizat in ce priveste intinderea sau forma sa cu privire la fiecare subiect .

- prejudiciul colectiv - cuprinde pagubele si vatamarile care aduc atingere intereselor ori drepturilor unor categorii de persoane , cum ar fi , spre exemplu , un prejudiciu adus persoanelor ce exercita o anumita profesie .

D. Clasificarea prejudiciului dupa criteriul normei de conduita

incalcata

Dupa criteriul normei de conduita , prejudiciile pot fi prejudicii extrecontractuale si prejudicii contractuale :

- prejudiciile extracontractuale - sunt atunci cand a fost cauzat prin incalcarea unei norme generale de conduita .

- prejudiciile contractuale - sunt atunci cand a fost cauzat pein incalcarea unor obligatii preeexistente , stabilite intr-o conventie intre autorul sau si persoana pagubita1 .

E. Clasificarea prejudiciului dupa momentul lor

Dupa momentul in care au loc , prejudiciile pot fi instantanee sau succesive :

- prejudicii instantanee - sunt acele consecinte daunatoare care se produc dintr-o data sau intr-o perioada de timp foarte scurta , cum ar fi : moartea unui animal prin impuscare , mistuirea in flacari a unei carti , spargerea unui vas de ceramica , etc .

- prejudicii succesive - sunt acele consecinte daunatoare care se produc continuu sau intr-o perioada indelungata de timp , cum ar fi : o infirmitate , o boala cronica , etc .

Fisiere in arhiva (1):

  • Repararea Prejudiciilor Extrapatrimoniale sau a Daunelor Morale.doc