Rolul Bursei de Valori si Operatiunile de pe Piata de Capitaluri

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Rolul Bursei de Valori si Operatiunile de pe Piata de Capitaluri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Daj Alexis

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Rolul bursei de valori si operatiunile de pe piata de capitaluri

Scurt istoric

Bursele, în general, joaca în lumea contemporana, atât pe termen lung, cât mai ales pe termen scurt, un rol cu totul special. Influentele pe care le produc sunt argumentul cel mai important pentru a afirma ca bursele au devenit unul din stâlpii de cea mai mare importanta pe care se sprijina lumea contemporana, cel putin în dimensiunea ei economica.

Dictionarul bursier defineste bursa ca pe o piata publica organizata dupa uzante, unde sunt tratate valori mobiliare si alte bunuri fungibile. Fiecare tara puternic industrializata are mai multe burse. Evolutia cursurilor principalelor burse influenteaza nu numai celelalte burse din aceeasi tara dar si pe cele straine. Bursa care da tonul tendintei se numeste bursa directoare. O astfel de bursa directoare este bursa din New York, în legatura cu care se spune: “când New York-ul stranuta, celelalte burse fac guturai”. Interdependenta cea mai mare exista între bursele din tarile în care traficul platilor nu este supus unor restrictii (Frankfurt, Londra, New York, Zurich).

Literatura de specialitate ofera si alte definitii:

- “bursa este o institutie non-profit în cadrul careia au loc tranzactii organizate cu titluri financiare, drepturi si titluri de marfuri, executate dupa reguli stabilite , obligatorii pentru toti participantii.”

- “bursa de valori este o piata publica (fictiva) organizata pentru a mijloci tranzactii cu hârtii de valoare pe termen lung, emise anterior de catre cele mai importante societati comerciale pe actiuni, precum si de catre autoritati publice”.

- “bursa nu mai este o piata originara, pe care se vând si se cumpara

marfuri fizice, ci o piata derivata, pe care se vând si se cumpara titluri asupra marfurilor. Bursa îsi asuma exclusiv rolul de realizare a tranzactiei în forma sa “pura”; miscarea marfurilor are loc în afara acestei piete” care evidentiaza o serie de trasaturi ale bursei.

În concluzie: bursa reprezinta o tehnica manageriala de afaceri economice specifica economiei de piata, având un caracter concurential si care concentreaza în timp si spatiu cererea si oferta de, marfuri, servicii, valori si devize, se desfasoara dupa o procedura determinata, potrivit unui program într-un loc cunoscut în prezenta vânzatorilor si a cumparatorilor, sau a reprezentantilor acestora.

Pentru a ajunge aici, însa, a fost parcurs un îndelungat proces evolutiv care a permis crearea premiselor materiale si institutionale ale bursei. Astfel, prima bursa în acceptiunea moderna a cuvântului a aparut la Anvers, în 1531. La Paris, în 1639 îsi fac aparitia agentii de schimb care se ocupau cu negocierea titlurilor de valoare. De asemenea, în secolul al XVI-lea, se înfiinteaza burse la Lyon, Toulouse si Rouen, iar spre sfârsitul secolului al XVIIlea la Montpellier.

Rolul bursei in economie

Bursele joaca, în prezent, un rol important în desfasurarea comertului international, facilitând derularea schimburilor internationale. Una din functiile importante ale burselor este reflectarea situatiei prezente si a tendintei viitoare a preturilor internationale ale produselor de baza si a titlurilor de valoare. Stabilirea pretului cel mai reprezentativ, care sa reflecte toti factorii de influenta, implica un punct de întâlnire al cererii cu oferta, unde vânzarea-cumpararea sa se echilibreze. Bursele constituie tocmai acest loc de întâlnire al intereselor cumparatorului cu cele ale vânzatorului.

Factorii care determina pretul în cadrul burselor sunt nu numai simplul

raport cerere-oferta (daca cererea este în surplus sau deficit fata de oferta), dar si toate influentele si circumstantele economice care pot sa afecteze atitudinea cumparatorului si vânzatorului: teama de inflatie sau modificarile cursurilor de schimb; previziunile asupra situatiei viitoare pe piata respectiva si în general în economia mondiala; evolutia unor evenimente politice sau sociale importante.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bursei de Valori si Operatiunile de pe Piata de Capitaluri.doc

Alte informatii

L-am prezentat la faculatatea Finante banci,in BV anul in curs.Am luat nota 9 pe el.