Rolul ONG in Dreptul International

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Rolul ONG in Dreptul International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bianca Selejan-Gutan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

ROLUL ONG

ÎN DREPTUL INTERNATIONAL

Cooperarea dintre statele comunitatii internationale, în toate sferele de activitate, se diversifica în ultimele decenii, creându-se forme de coordonare a colaborarii internationale si anume organizatiile internationale. Statele creeaza un cadru institutional de cooperare, prin adoptarea unui statut, elaborat de comun acord, în care acestea stabilesc obiectul, scopurile si organele organizatiei internationale.

Din punct de vedere al calitatii membrilor, organizatiile internationale pot fi: organizatii guvernamentale, create prin acordul de vointa al statelor si care implica raspunderea acestora, organizatii internationale neguvernamentale si organizatii internationale suprastatale, care sunt create de catre state, dar organele lor institutionale, actioneaza ca organele puterii, administratiei si judecatoresti ale unui stat.

Datorita diversitatii organizatiilor internationale neguvernamentale, ca scopuri si dimensiuni, nu s-a ajuns la o definitie general acceptata a acestor entitati. Se poate spune ca o organizatie neguvernamentala reprezinta o asociatie internationala, creata din initiativa privata sau mixta, grupând persoane fizice sau juridice având nationalitati diferite, asociatie care nu urmareste scopuri lucrative.

Pentru a putea obtine recunoasterea calitatii de persoana juridica, aceste organizatii trebuie constituite potrivit legii unui stat determinat, care este legea sediului. Pozitia lor juridica nu difera, deci, de aceea a altor persoane juridice de drept intern din tara de sediu.

Statutul juridic al ONG-urilor poate fi abordat din doua puncte de vedere; al raporturilor lor cu statele si al relatiilor lor cu organizatiile interguvernamentale.

În prima situatie, în cea mai mare parte a cazurilor, ONG-urile sunt considerate de state ca simple asociatii interne, supuse propriilor lor legislatii, susceptibile de a fi modificate sau abrogate.

În privinta raporturilor organizatiilor neguvernamentale cu cele interguvernamentale se observa ca, în ultimii ani, o serie de organizatii internationale neguvernamentale sunt invitate sa ia parte sau li se admit cererile de participare la activitati ale unor organizatii interguvernamentale, cu conditia ca statutul acestora din urma sa prevada o asemenea participare.

Aceasta practica, întâlnita în special în cazul unor organe sau organizatii interguvernamentale din sistemul O.N.U., a condus la concluzia ca unor organizatii internationale neguvernamentale li s-ar putea recunoaste anumite competente limitate în planul raporturilor de drept international.

Cu toate ca unele ONG, cum ar fi Organizatia Internationala a Politiei Criminale – Interpol sau Comitetul International al Crucii Rosii (C.I.C.R.) colaboreaza cu guvernele statelor, potrivit normelor actuale de drept international, acestor ONG-uri nu li se recunoaste calitatea de subiecte ale dreptului international. Ele nu sunt înca dotate cu un veritabil statut juridic international, desi, în anumite limite, unele dintre ele contribuie la formarea dreptului international.

Organizatia Internationala a Politiei Criminale – O.I.P.C. – Interpol este organizatie neguvernamentala, având ca membre organe de politie din numeroase state de pe cele cinci continente.

În fiecare tara exista un birou care functioneaza în cadrul Politiei Nationale, dar se afla în angrenajul Interpol, întretinând legaturi directe cu Birourile Centrale nationale din alte tari, sau prin mijlocirea Administratiei Centrale Interpol pentru schimb de informatii si transmiterea de documente referitoare la infractiuni si infractori de drept comun. Este interzisa interventia în probleme cu caracter politico-militar, religios sau rasial.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul ONG in Dreptul International.doc