Rolul ONG in Dreptul International Public

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Rolul ONG in Dreptul International Public.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Avram Mircea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Organizatiile neguvernamentale

Organizatiile neguvernamentale (ONG) sunt nou apa¬rute în societatea internationala contemporana. Decana lor, Crucea Rosie (sau, mai curând, CICR, Comite inter¬national de la Croix-Rouge — Comitetul international al Crucii Rosii, având sediul la Geneva), exista totusi de mai bine de un secol (1864). Cu toate acestea, mai multe ONG, în special cu caracter umanitar, s-au constituit în cursul ultimilor ani. Fiind persoane juridice, adeseori organizate dupa un model transnational (dar nu univer¬sal), ele nu sunt titulare ale unor drepturi asemeni sta¬telor. Dar, bazându-se pe aria lor de cuprindere geogra¬fica, ele pot sa actioneze la doua niveluri.

Recunoscute de organizatiile internationale, si în pri¬mul rând de ONU, ele pot sa asigure o larga populari¬zare a temelor universale si, uneori, sa influenteze lu¬crarile societatii internationale, sau chiar sa propuna ma¬suri care, odata aprobate, devin legi internationale. Aceas¬ta este originea conventiilor internationale cu privire la protectia ranitilor, a prizonierilor si a civililor în timp de razboi.

Pe de alta parte, bazându-se pe influenta pe care pot sa o aiba într-o serie de tari, ele desfasoara campanie în acestea pentru respectarea sau promovarea drepturilor omului. Spre deosebire de membrii societatii interstatale, ele practica în mod deschis si din prin¬cipiu amestecul în treburile interne ale altor state: indi¬viduale sau colective, politice sau sociale, drepturile omu¬lui si dreptul popoarelor sunt vesnicele lor teme de in¬terventie.

Prin diversitatea lor, si chiar prin divergentele lor» ONG reprezinta azi fermentul unui fenomen nou: apa¬ritia „unei sensibilitati, a unei vigilente a opiniei mon¬diale care fac ca nici un stat sa nu se poata sustrage pe de-a-ntregul acestei presiuni internationale care, într-un fel sau altul, îl obliga sa dea socoteala acestei constiinte universale nascînde".

Organizatiile internationale neguvernamentale (ONG) sunt forme private de asociere, capabile a avea un rol în relatiile internationale si ai caror membri se bucura de drepturi independente de vot în cadrul organizatiei. O alta definitie a ONG arata ca acestea sunt asociatii internationale, create din initiativa privata sau mixta, grupând persoane fizice sau juridice având nationalitati diferite, asociatii ce au personalitate juridica înscrisa în ordinea juridica a unui stat si care nu urmareste scopuri lucrative.

Desi organizatiile neguvernamentale sunt privite, din perspectiva dreptului intern, ca simple asociatii supuse legislatiei statului în care s-au constituit, ele pot juca uneori un rol important pe planul dreptului international. Cele mai active organizatii din acst punct de vedere sunt cele din domeniul drepturilor omului, dintre care amintim:

- Amnesty International (Londra);

- Anti-Slavery International (Organizatia Internationala împotriva Sclaviei, cu sediul la Londra);

- Articolul 19 (organizatie dedicata libertatii de opinie si exprimare, cu sediul la Londra);

- Asociatia pentru prevenirea torturii (cu sediul la Geneva);

- Federatia Internationala a Ligilor Drepturilor Omului (cu sediul la Paris);

- Human Rights Watch (New York);

- Comisia Internationala a Juristilor (Geneva);

- Federatia Internationala Helsinki pentru Drepturile Omului (cu sediul la Viena).

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul ONG in Dreptul International Public.doc