Rolul Partidelor Politice

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Rolul Partidelor Politice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bianca Gutan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Scopul partidelor politice este cucerirea puterii politice si de aici deriva doua definitii. Definitia în sens larg stipuleaza ca partidele politice sunt acele asociatii care participa la lupta pentru putere. Definitia în sens restrâns consemneaza ca partidele politice sunt organizatii care vizeaza prin lupta parlamentara cucerirea si influentarea puterii si care sunt legate de regimul democratic al puterii.

Definitia partidelor politice difera în functie de criteriul ales: doctrina sau organizatia si scopul. În 1815 Benjamin Constant definea partidele politice ca reuniuni de oameni care profeseaza aceeasi doctrina. Aceasta definitie corespunde unei societati în care participarea politica este redusa, organizatia de partide este cvasiexistenta, iar conflictul este de tipul aristocratie-burghezie.

Partidele politice moderne au luat nastere, în România, abia dupa 1860, iar la 1866 curentele si gruparile politice erau deja bine definite si au continuat sa se dezvolte în întreaga perioada „democratica” a României moderne, adica pâna în anul 1938. În 1875 ia nastere oficial Partidul Liberal, iar în 1880 – Partidul Conservator. Ele au fost urmate de alte partide: Partidul National Taranesc – 1926; Partidul Social-Democrat – 1927. În anul 1938 regele Carol al II-lea a suspendat functionarea partidelor politice, iar în 1947 România a intrat în „umbra” regimului totalitar, antidemocratic, al partidului unic.

Dupa evenimentele din decembrie 1989 democratizarea României a însemnat o adevarata „explozie” a partidelor politice, fireasca în contextul reafirmarii pluralismului politic. A avut, si are loc înca, o maturizare treptata a vietii politice românesti, iar legislatia aparuta pentru a pune în practica principiul pluralismului politic a contribuit la aceasta „decantare” a scenei politice.

Într-un stat democratic si de drept consacrarea prin constitutie a unor reguli privind partidele politice devine obligatorie. Constitutia trebuie sa exprime juridic scopurile partidelor politice si coordonatele în care se pot organiza si functiona. Constitutia României intrata in vigoare în anul 1991 si revizuita în anul 2003 reglementeaza partidele politice în mai multe articole. Textele de baza ramân cele din articolul 8, mentionat mai sus ca si cele din articolul 40 potrivit caruia: Cetatenii se pot asocia liber în partide politice,în sindicate si în alte forme de asociere. Partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a independentei României sunt neconstitutionale. Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membri activi ai armatei, politisti si alte categorii de functionari publici stabiliti prin lege organica. Asociatiile cu caracter secret sunt interzise.

Dispozitiile constitutionale trebuiau detaliate printr-o lege a partidelor politice. Astfel a aparut Legea 14/2003 – Legea partidelor politice, care la art. 3 alin. 1 mentioneaza ca: „Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Partidelor Politice.doc