Rolul Politic al Parlamentului European

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Rolul Politic al Parlamentului European.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: T,Pintea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

principale si la alegerile fundamentale pe care le implica Politica Externa si de Securitate C omuna (PESC). Parlamentul poate adresa Consiliului întrebari si îi poate face anumite recomandari. Consiliul informeaza, cu regularitate, Parlamentul cu privire la progresele facute în PESC, iar Parlamentul poate adresa întrebari si face recomandari Consiliului.Prin Comisia pentru Afaceri Externe, Parlamentul European mentine un contact permanent cu Înaltul Reprezentant al UE pentru PESC.

Parlamentul îi da avizul conform cu privire la aderarea noilor State Membre ale UE si este consultat cu privire la acordurile internationale, cum ar fi acordurile de asociere sau cooperare comerciala, încheiate de Uniune si tarile nemembre. Pe 29 octombrie 2004, Minitrii de Externe din Statele Membre au semnat Tratatul Constitutional. Între 2004 si 2006, Statele Membre trebuie sa ratifice Tratatul, care va reprezenta cadrul politic al Uniunii Europene.Naterea primei Constitutii Europene va spori rolul Parlamentului European în aspectele legate de politica externa.

II. Globalizare

Parlamentul European ajuta Uniunea Europeana sa joace un rol efectiv în globalizare. Parlamentul European joaca un rol activ în dezbaterile cu privire la globalizare. El supravegheaza foarte atent lucrarile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Parlamentul European îi da avizul la rezultatele negocierilor desfasurate de Uniunea Europeana, în cadrul OMC, prin recomandari facute Comisiei Europene, principalul negociator al Uniunii. Parlamentul subliniaza faptul ca problemele specifice cu care se confrunta tarile în curs de dezvoltare trebuiesc luate în considerare. Parlamentul European îi concentreaza activitatea asupra apararii intereselor cetatenilor în lumea globalizata de astazi. Parlamentul solicita crearea unei adunari parlamentare a OMC, pentru ca astfel publicul sa poata fi informat cu privire la lucrarile interne ale OMC si la deciziile pe care le ia.

Membrii Parlamentului European doresc sa vada mai multa transparenta în activitatile desfasurate de OMC.

III. Apararea Drepturilor Omului

Apararea Drepturilor Omului în lume este o prioritate extrem de importanta a Parlamentului European. Comisia pentru Afaceri Externe, din cadrul Parlamentului, trateaza direct problemele legate de apararea Drepturilor Omului în afara Uniunii. În fiecare an, Parlamentul European întocmete un raport privind situatia drepturilor omului în tarile din afara Uniunii Europene, si un alt raport cu privire la respectul fata de Drepturile Omului în cadrul Uniunii.

Consiliul informeaza Parlamentul European cu privire la orice decizie luata pentru suspendarea, pe motive legate de Drepturile Omului, a unui acord încheiat cu o tara. Drept urmare, poate face presiuni asupra tarii respective pentru a elibera prizonierii politici sau sa subscrie la angajamentele internationale cu privire la protejarea Drepturilor Omului.

La fiecare din sedintele sale lunare, Parlamentul European conduce dezbateri legate de cazuri de încalcare a Drepturilor Omului, democratie si statul de drept.

In 1988, Parlamentul European a creat Premiul Sakharov pentru Libertate în Gândire care onoreaza persoanele si organizatiile care depun eforturi privind drepturile omului si lupta împotriva opresiunii, intolerantei, fanatismului si a injustitiei. Premiul se decerneaza în cadrul unei reuniuni la Strasbourg pe 10 decembrie, zi în care în 1948 a fost semnata Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Politic al Parlamentului European.doc