Sarcinile și principiile procesului contravențional

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7796
Mărime: 40.84KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sergiu Furdui
Materialul conţine sarcinile şi principiile de bază ale procesului contravenţional conform legislaţiei RM

Cuprins

  1. 1. PROCESUL CONTRAVENŢIONAL: NOŢIUNEA, SCOPUL ŞI SARCINILE.pag. 3
  2. 2. PRINCIPIILE DE BAZĂ ALE PROCESULUI CONTRAVENŢIONAL.pag. 9
  3. 3. CONCLUZII.pag.16
  4. 4. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE.pag. 18

Extras din referat

1. PROCESUL CONTRAVENŢIONAL: NOŢIUNEA, SCOPUL ŞI SARCINILE

Republica Moldova aspiră tot din ce în ce mai mult spre culmile unei democraţii autentice conformîndu-se tuturor standardelor acceptate în plan internaţional (regional) în conţinutul cărora sunt proclamate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Prin urmare, Legea fundamentală a statului (Constituţia) dezvăluie tendinţa comunităţii spre statul democratic, drepturi, libertăţi şi demnitate umană, dreptate şi pluralism politic.

În această ordine de idei, promovarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor omului trebuie să rămînă o prioritate printre ansamblul complex de probleme care preocupă societatea. Numai prin asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fiecărui cetăţean se poate garanta o temeinică soluţionare a celor mai importante probleme cu care se confruntă societatea. În acelaşi timp este necesar de evidenţiat faptul că pentru a garanta funcţionarea unui sistem democratic este necesar ca orice cetăţean să se simtă parte a acestui sistem, fiind egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Respectarea cerinţelor de supunere legii impune stabilirea unor reguli de conduită într-un cadru legal bine determinat, care configurează conţinutul diferitor ramuri de drept. Încălcarea unei asemenea reguli de conduită determină aplicarea sancţiunii prevăzute de lege, intervenţie ce nu poate avea loc decît prin desfăşurarea unor acţiuni de către organele împuternicite în acest scop.

În această ordine de idei referindu-ne la materia contravenţiilor putem reitera faptul că aceasta are o vechime considerabilă şi o bogată tradiţie juridico-istorică, iar ceea ce s-a schimbat dea lungul timpului a fost natura juridică a regimului contravenţional.

Consecinţă directă a evoluţiei istorice ajunsă într-un anumit stadiu de organizare şi dezvoltare, dreptul contravenţional, după cum rezultă, este reclamat de dialectica vieţii social-juridice.

Domeniul contravenţional constituie, incontestabil, un domeniu cu implicaţii dintre cele mai profunde şi mai complexe în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi, implicit, în practica administrativă a autorităţilor cu atribuţii în materie.

Pînă la intrarea în vigoare a noii legi contravenţionale, Codul cu privire la contravenţiile administrative (29.03.1985) a fost modificat şi completat prin circa 130 de legi organice, motivate la rîndul lor de noile realităţi social-economice şi social-politice care persistă în Republica Moldova ca stat suveran şi independent.

Deşi prin adoptarea Codului contravenţional s-a realizat una dintre sarcinile incluse în Programul de activitate pentru realizarea prevederilor Constituţiei şi ale Concepţiei reformei judiciare şi de drept în Republica Moldova, aprobat prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova № 219-XIII din 22.09.1994 , considerăm că acest proces legislativ nu s-a încheiat şi, respectiv, există motive întemeiate pentru a pune în discuţie probleme importante cu privire la elaborarea şi prezentarea propunerilor de lege ferenda.

Preocupările din ultimul timp cu privire la Codul contravenţional ne îndeamnă la relevarea opiniei vis-a-vis de aspectele de drept şi de fapt ridicate de practica judiciară în legătură cu interpretarea şi aplicarea prevederilor acestui act normativ, dat fiind că la această dimensiune s-au acumulat şi continuă să se acumuleze diverse puncte de vedere, deseori controversate, toate orientate asupra încercărilor de sintetizare şi ordonare a cunoştinţelor teoretice şi practice în vederea soluţionării problemelor ce ţin de realizarea acestei opere legislative.

În sfera încălcării regulilor de conduită, stabilite prin lege, un loc aparte îl ocupă contravenţiile, acestea fiind „faptele (acţiuni sau inacţiuni) ilicite cu un grad de pericol social mai redus decît infracţiunea, săvîrşită cu vinovăţie, care atentează la valorile sociale ocrotite de lege, este prevăzută de codul contravenţional şi este pasibilă de sancţiune contravenţională.” .

Prin săvîrşirea unei contravenţii se creează un raport juridic concret de drept contravenţional (raport de conflict), în temeiul căruia statul are dreptul de a aplica vinovatului sancţiuni prevăzute de lege. Raportul juridic apare astfel ca acea relaţie care e reglementată prin intermediul normelor juridice şi în care subiectele sunt titulare de drepturi şi obligaţii prevăzute (consacrate) în aceste norme, drepturi care pot fi realizate la nevoie cu ajutorul organelor de stat . Statul însă nu poate trage la răspundere direct persoana, deoarece acesta nu este cu drept de aplicare automată, ci va cere pedepsirea pe calea unei proceduri speciale prevăzute de lege. Printr-o asemenea ordine se conturează un raport de procedură între diferiţi subiecţi care au anumite drepturi şi obligaţii.

Aplicarea sancţiunilor contravenţionale, faţă de cei care au încălcat prevederile legii prin comiterea contravenţiilor, se realizează printr-o activitate desfăşurată de anumite organe specializate ale statului. Această activitate în conformitate cu art. 374 Cod contravenţional al RM cuprinde: constatarea cazului contravenţional, examinarea şi soluţionarea cazului contravenţional, constatarea cauzelor şi condiţiilor care au contribuit la săvârşirea contravenţiilor. În vocabularul de specialitate, legislativ, ştiinţific şi practic această activitate poartă denumirea de proces contravenţional.

În teoria dreptului administrativ s-au exprimat în diferite formulări asupra noţiunii de proces, procedură contravenţională.

În mediul savanţilor din domeniul dreptului predomină părerea că procedura contravenţională este o parte componentă a unei noţiuni mai largi – procesul contravenţional .

La rîndul său, în doctrina administrativ-juridică există cel puţin trei concepţii referitor la tratarea noţiunii de proces contravenţional.

Bibliografie

1) Constituţia Republicii Moldova (adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 29.07.1994) // Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.1 din 12.08.1994, intrată în vigoare la 27 august 1994;

2) Codul contravenţional al R. Moldova Nr. 218 din 24.10.2008 // Publicat: 16.01.2009 în Monitorul Oficial Nr. 3-6 art Nr.15 Data intrarii in vigoare: 31.05.2009, art. 10;

3) Codul Penal al Republicii Moldova (adoptat de Parlamentul Republicii Moldova la 18.04.2002) // Monitorul Oficial al Republicii Moldova, Nr.72-74/195 din 14.04.2009;

1) Boeşteanu V., Grati V., Cuşnir V., Dogotari L., Drept Poliţienesc ,Chişinău 2006;

2) Cozac D., Consideraţii asupra sentinţei civile, Cluj Napoca, nr12, 1997;

3) Furdui S., Drept contravenţional, Cartier juridic, Ed. I, Chişinau, 2005;

4) Furdui S., Demers la fundamentarea opiniei privind reforma legii contra-venţionale "Revista Naţională de Drept", 2010, nr.2,;

5) Furdui S., Evoluţia istorică a dreptului contravenţional în Republica Moldova, "Revista Naţională de Drept", 2005, nr.7;

6) Furdui S., Cu privire la rolul instanţelor judecătoreşti în elaborarea şi aplicarea Codului contravenţional //"Revista Institutului Naţional al Justiţiei", 2009, nr.4;

7) Gherginescu R. Reguli de bază ale elaborării şi aplicării reglementărilor privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor //Revista română de drept – 1983 nr.8;

8) Guţuleac V. “Tratat de drept contravenţional”, Chişinău: ULIM, 2009;

9) Guţuleac V., Bazele teoriei dirijării de Stat, Chişinău, 2000;

10) Iorgovan A. Tratat de drept administrativ. – Nemira, 1996;

11) Negoiţă A., Drept administrativ şi ştiinţa administraţiei, B., 1993;

12) Orlov M., Răspunderea în dreptul administrativ, Chişinău, 1997;

13) Preda M., Tratat elimentar de drept administrariv român, Bucureşti, 1996;

14) Ţiclea A. Răspunderea contravenţională – Bucureşti, 1995;

15) Vrabie G. Teoria generală a dreptului – Iaşi, 1993, p. 124.

16) Административное право и административная деятельность органов внутренних дел. Учебник – Москва. Академия МВД СССР, 1990;

17) Бахрах Д. Производство по делам административных правонарушениях, М. Знание,1989 – pag.6

18) Бахрах Д., Советское законодательство об административной ответственности, Пермь, 1969, p. 301

19) Лоря В.А. Административный процесс и его кодификация. Тбилиси, 1986;

20) Салищева Н. Г. Административный процесс в СССР, Москва, Юр. лит, 1964;

21) Сорокин В. Д. Административно-процесуальное право, Юр. лит, 1972;

22) http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=308479.

Preview document

Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 1
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 2
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 3
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 4
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 5
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 6
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 7
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 8
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 9
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 10
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 11
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 12
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 13
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 14
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 15
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 16
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 17
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 18
Sarcinile și principiile procesului contravențional - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Sarcinile si Principiile Procesului Contraventional.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Răspunderea penală în dreptul muncii

I.RASPUNDEREA PENALA A.Notiunea de raspundere penala. În ştiinţa şi practica dreptului, un domeniu central îl reprezintă materia răspunderii...

Principiile Răspunderii Juridice

Caracteristica generala a tezei In societatea omeneasca actiunile omului sunt determinate de necesitatile sale cotidiene. Aceste actiuni proprii...

Funcția Publică și Statutul Funcționarului Public

INTRODUCERE În condiţiile trecerii statului nostru la economia de piaţă, înlocuirea sistemului de comandă cu cel administrativ este o condiţie...

Contractele de muncă speciale reglementate de codul muncii

INTRODUCERE Codul muncii reprezintă un reper major în buna desfăşurare a relaţiilor de muncă stabilite între un angajator şi salariaţii săi....

Noțiuni generale despre pocesul contravențional

1. Noţiunea şi trăsăturile procesului contravenţional Conceptul procesului contravenţional derivă din natura juridică a laturii procesuale a...

Răspunderea contravențională - noțiunea și particularitățile de bază ale răspunderii contravenționale

Răspunderea contravenţională este o formă de răspundere juridică, reglementată de normele dreptului contravenţional, ea se ocupă de date reale şi...

Aplicabilitatea articolului 6 CEDO în materia sancțiunilor comunitare

Caracterizarea şi interpretarea articolului 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului Dreptul la un proces echitabil reprezintă un drept...

Procedura contravențională - fazele procedurii și conținutul lor

Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care cetăţenii beneficiază de drepturile şi libertăţile consacrate prin legea fundamentală...

Ai nevoie de altceva?