Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5390
Mărime: 38.18KB (arhivat)
Publicat de: Sava Albu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Capitolul I

1.1 DATE GENERALE

Portugalia este o ţară dezvoltată, cu o economie de piaţă stabilă, membră a Uniunii Europene,situată în extremitatea sud-vestică a Europei, se învecinează: la est şi nord cu Spania (1215 Km); la vest şi sud cu Oceanul Atlantic (832 Km). Portugalia continentală este împărţită în 18 districte, la care se adaugă regiunile autonome Azore şi Madeira, arhipelaguri situate în Oceanul Atlantic.

Capitala: Lisabona (564,5 mii loc.),oraş situat într-o regiune colinară,în apropiere de litoralul atlantic,pe ţărmul nordic al estuarului râului Tejo.Întemeiat de fenicieni sub numele de Alis Ubbo,oraşul este ocupat în 205 î.Hr. de romani,devine municipiu-Olisippo- apoi reşedinţa provinciei Lusitania.Stapânit succesiv de alani,suebi,vizigoţi este cucerit în 714 de arabi.Primul rege Alfons I,recucereşte în 1147 oraşul numit acum Lixboa,redevenit sediu episcopal în 1199,înlocuieşte în 1257 Coimbra în calitate de capitală a statului lusitan.

În secolele următoare se afirmă ca unul dintre principalele porturi şi centre

comerciale ale Europei. Cutremurul din 1 noiembrie 1755 distruge jumatate din oraş,provocând moartea a peste 1/3 din locuitori.Reconstruit de marchizul Jose de Pombal,ministrul reformator,oraşul îşi continua inexorabilul declin început în secolul XVII.

Lisabona este cel mai mare centru economic al ţării: financiar bancar, comercial, industrial(construcţii de maşini,reparaţii desuperpetroliere,rafinareapetrolului,industriachimicăşitextilă,alimentaţieș.a) Important centru internațional al transporturilor portuare și aeriene care leagă Europa cu America de Sud,Africa și Asia.Principalul centru cultural-științific și universitar:Academia de Științe și alte trei academii,șase universitați și alte instituții de învățământ superior,circa 30 de societăți științifice,numeroase instituții de cercetare,20 de biblioteci,16 muzee, câteva teatre, orchestra simfonică.

Forma de guvernământ: republică semiprezidenţială

Sistem politic: democraţie . Puterea executiva: Este exercitată de un Consiliu de Miniştri numit de preşedinte la recomandarea primului ministru. . Suprafaţa (totală): 91.985 km2, din care suprafaţa continentală de 88.796 km2, Azore 2.330 km2, şi Madeira 779 km2 Şeful Statului :Aníbal António Cavaco Silva.

Principalele partide politice: Partidul Cmunist Portughez Preşedinte: Carlos Carvalhas; Partidul Ecologist-Verzii; Blocul de Stânga; Uniunea Populară Democratică; Partidul Social Revoluţionar; Politica XXI. Şeful Guvernului: Şeful guvernului este primul ministru Jose Socrate. Organizare teritoriala: Doua Regiuni Autonome: Azore si Madeira si 18 districte:

- Aveiro - Leiria

- Beja - Lisabona

- Braga - Portalegre

- Bragança - Porto

- Castelo - Santarém

- Branco - Setúbal

- Coìmbra - Viana do Castelo

- Ėvora - Vila Real

- Faro - Viseu

- Guarda

Populaţia: 10,6 mil. (2007e), din care populaţie activă 5,59 mil. (2007e).

Limba oficială: portugheza .De origine latina, portugheza este a treia cea mai vorbita limba europeana din lume si reprezinta limba materna a aproximativ 200 de milioane de oameni. In Portugalia se poate comunica cu usurinta si in engleza, franceza si spaniola.

Religia: romano catolică (peste 95% din populaţie).

Moneda nationala : Euro

Organisme internaţionale din care face parte: ONU, UE, OECD, OMC, FMI, BERD, NATO

Drapelul : Steagul introdus oficial la 30 iunie 1911,după victoria revoluției portugheze,derivă din stindardul roșu-verde înălțat în noaptea de ¾ octombrie 1910 pe crucișătorul „Adamasor”,de la bordul căruia s-au tras primele salve vestind prăbuşirea monarhiei şi triumful republicii.

Preview document

Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 1
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 2
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 3
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 4
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 5
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 6
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 7
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 8
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 9
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 10
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 11
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 12
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 13
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 14
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 15
Sistem administrativ Portugalia. comparație cu România - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • New.doc
  • Sistem Administrativ Portugalia. Comparatie cu Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Sisteme Administrative Europene

Partea I . SUBSISTEMELE POLITICO-ADMINISTRATIVE CENTRALE DIN STATELE UNIUNII EUROPENE Subsistemul politico-administrativ central dintr-o ţară este...

Ai nevoie de altceva?