Sistemul Bugetar Public National

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sistemul Bugetar Public National.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Cristina Onet

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Dreptul financiar public sau dreptul finantelor publice este o ramura distincta si autonoma a dreptului public, avand un obiect propriu si specific de reglementare.

Obiectul reglementarii juridice financiare nu reprezinta altceva decat continutul dreptului finantelor publice, iar aceasta se circumscrie, in principiu, componentelor structurale ale finantelor publice cu respecarea delimitarii acestora fata de finantele private.

Astfel, o componenta importanta a dreptului finantelor publice o reprezinta dreptul bugetar, care se constituie intr-o subramura a celui dintai, ce studiaza reglementarea juridica a relatiilor sociale ce iau nastere in cadrul elaborarii, adoptarii, executarii si incheierii exercitiului bugetar prin bugetele publice.

Sub aspectul sau juridic bugetul reprezinta un act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului, avand caracter obligatoriu supus aprobarii Parlamentului. Bugetul de stat reprezinta un act de previziune a resurselor publice si a modului de utilizare a acestuia, elaborandu-se pe o perioada de un an. Legea bugetului de stat este influentata de conceptiile politice, economice si sociale specifice fiecarei perioade.

Abordarea economica se refera la corelatiile macro economice si in special in legatura cu nivelul si evolutia produsului intern brut. Un anumit nivel al PIB si masura in care acesta este repartizat pt formarea bruta de capital si consum determina nivelul indicatorilor bugetari si constituie baza evolutiei favorabile a resurselor in viitor.

Bugetul de stat exprima relatiile economice in forma baneasca ce iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut, in conformitate cu obiectivele de politica economica sociala si financiara ale fiecarei perioade. Aceste relatii au dublu sens: pe de o parte, ca relatii prin care se mobilizeaza resursele banesti iar pe de alta parte ca relatii de repartizare a acestor resurse.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bugetar Public National.doc