Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7140
Mărime: 45.25KB (arhivat)
Publicat de: Ilarie Milea
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I : Noțiuni generale privind sistemul electoral 4
  3. Capitolul II : Sistemul electoral al Republicii Moldova 9
  4. Capitolul III: Sistemul electoral al Statelor Unite ale Americii 14
  5. Încheiere 17
  6. Bibliografie 21

Extras din referat

Introducere

Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Statul garantează exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor dreptului electoral.( www.cec.md)

În cadrul societăţii contemporane, alegerile populare reprezintă forma cea mai puternică de legitemare a elitelor politice în cadrul unui regim democratic. Totodată, o democrație nu poate fi construită dacă nu are la bază alegeri libere care la rîndul lor sînt o condiție sine qua non (fară de care nu se poate) a guvernării democratice. Prin urmare, alegerile sunt o componentă principală a sistemelor politice liberal-democratice, în baza căreia se realizează principiul transmiterii de către cetăţeni a funcţiilor de conducere cu statul persoanelor care sunt în stare să le apere drepturile şi libertăţile lor legitime.

În această ordine de idei se evideniază actualitatea temei investigate care în primul rînd vine să ne descifreze conceptul sistemului electoral prin prisma evidețierii esenței, structurii, tipologiei sistemului electoral. Actualitatea temei cercetate derivă din importana analizei contextului preelectoral al Republicii Moldova și al Statelor Unite ale Americii în fața alegerilor parlamentare din 2009 în Republica Moldova și 4 noiembrie 2008 în Statele Unite ale Americii.

Deci, scopul investigației este de a face o comparație între spațiul electoral moldovenesc și cel american. Obiectivele de referință sunt de a sesiza caracterul paradigmatic al mecanismului electoral, de a releva esența, de a recomanda soluții de înlăturare a impedimentelor electorale.

Lucrarea vine să ne explice sistemul electoral, drept o verigă imporatantă în cadrul unei democrații întrucit în dependență de tipul sistemului practicat se poate proiecta voința reală a poporului.

Capitolul I. Noțiuni generale privind sistemul electoral

Noţiunea de sistem electoral presupune procedurile utilizate pentru desemnarea de reprezentanţi ai poporului în organismele puterii centrale şi locale. Sistemul electoral mai poate fi interpretat şi ca modalitate de repartizare a mandatelor disputate în alegeri în funcţie de rezultatele alegerilor. Unii autori sunt de părerea că sistemul electoral determină, „pe de o parte, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească indivizii pentru a fi alegători şi, pe de altă parte, condiţiile în care indivizii şi/sau partidele pot participa la competiţia electorală”.

Unii cercetători înţeleg prin sistem electoral totalitatea de relaţii sociale reale, care apar în procesul organizării şi efectuării alegerilor, precum şi relaţiile reciproce ce sestabilesc între alegători şi deputaţi. Alţi savanţi, la definirea sistemului electoral, pun accentul pe normele de drept, care, după părerea lor, sunt un garant şi un factor determinant în alegerea persoanelor cu funcţie de răspundere în conformitate cu principiile democratice.

Sistemul electoral constituie un mecanism pentru transformarea voturilor în mandate, este un ansamblu de norme, reguli şi procedee care determină calea, forma şi metodele de activitate a organelor reprezentative ale conducerii de stat.

În conformitate cu prevederile Codului Electoral al RM, termenul de alegeri se referă la alegerile în Parlament, în autoritățile administrației publice locale, precum și referendum-urile. Aceeași noțiune vizează acțiunile cetățenilor, partidelor și altor organizații social-politice, organele electorale și altor organe de stat, orientate spre întocmirea listelor electorale, desemnarea și înregistrarea candidaților, efectuarea agitației electorale, votarea și constatarea rezultatelor votării, precum și alte acțiuni electorale întreprinse în conformitate cu legislația în vigoare.

Există două noțiuni care nu trebuie confruntate, și anume merge vorba despre dreptul electoral și sistemul electoral, deoarece dreptul electoral reprezintă totalitatea normelor juridice care reglementează participarea cetățenilor la procesul de formare a organelor de stat centrale și locale elective, precum și alegerea funcționarilor lor, prin intermediul drepturilor și libertăților electorale garantate ale Constituției Republicii Moldova, iar sistemul electoral – procedurile utilizate pentru desemnarea de reprezentanți ai poporului în organismele puterii centrale și locale, fiind totodată modalitatea de repartizare a mandatelor disputate în alegeri în funcție de rezultate. Pe lîngă noțiunea de sistem electoral este utilizată pe larg și noțiunea de scrutin.

Orice națiune posedă o anumită formă de sistem electoral, dar aceasta diferă în funcție de sistemul politic. În practica electorală există două mari categorii de sisteme (scrutine) electorale: sistemul maoritar și sistemul electoral al reprezentării proporționale. Toate celelalte tipuri sunt considerate combinații în diverse proporții ale acestora, fiind numite sisteme electorale mixte.

Sistemul electoral implementat este de o importanţă majoră într-o democraţie întrucât în dependenţă de tipul sistemului practicat se poate proiecta voinţa (puterea) reală a poporului.

În privinţa alegerilor parlamentare, în prezent, sunt practicate 3 mari tipuri de sisteme electorale: majoritar, proporţional şi mixt. Această clasificare vine după modul în care sunt câştigate (repartizate) mandatele de deputat.

Preview document

Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 1
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 2
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 3
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 4
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 5
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 6
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 7
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 8
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 9
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 10
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 11
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 12
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 13
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 14
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 15
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 16
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 17
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 18
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 19
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 20
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 21
Sistemul electoral comparat între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Electoral Comparat intre Republica Moldova si Statele Unite ale Americii.docx

Alții au mai descărcat și

Sistemul Electoral în România

INTRODUCERE Din timpurile imemorabile ale istoriei şi până în zilele noastre omenirea a dovedit o preocupare constantă faţă de organizarea şi...

Analiza principiilor constituționale privind organizarea și funcționarea autorităților judecătorești în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. Jurisdicţia reprezintă una dintre funcţiile statale – aceea de a aplica dreptul în cazul unui litigiu sau în...

Principiile înfăptuirii justiției

INTRODUCERE Autoritatea judecătorească înfăptuiește justiția în scopul apărării și realizării drepturilor și libertăților fundamentale ale...

Alegerile prezidențiale din SUA

DEMOCRATIA AMERICANA SI SISTEMUL LOR DE VALORI Viabilitatea si originalitatea sistemului politic american se datoreaza intr-o masura importanta...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?