Sistemul Institutional Comunitar

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Institutional Comunitar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Simeon Murgu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. ORGANE REPREZENTATIVE

Comitetul consultativ al CECO ( Comunitatea europeana a carbunelui si otelului ) este un organ constituit in baza articolului 18 al Tratatului CECE si se afla sub autoritatea Comisiei . Cuprinde un numar egal de producatori ,muncitori si comercianti, adica cel putin 72 si cel mult 96 membri care sunt numiti pe o perioada de doi ani de catre Consiliu , acestea actionand in nume individual .

Consiliul stabileste care organizatii ale producatorilor si muncitorilor urmeaza sa desemneze membrii . Membrii alesi actioneaza in calitate de persoane independente , care isi aleg presedintele si biroul pentru un mandat de un an .

Acest Comitet functioneaza pe baza regulamentului interior stabilit de catre acesta.

Comitetul Economic si Social ( CES ) este compus din reprezentanti ai institutiilor economice si sociale numiti in unanimitate de voturi de catre Consiliu .Ei sunt alesi pentru un mandat de patru an ce poate fi reinoit . Comitetul se compune din 222 membrii .Repartitia se face in functie de nationalitati si profesiuni , astfel intilnindu-se in Comitet muncitori , agricultori , transportatori , comercianti mestesugari care sunt repartizati in trei mari grupe :

- patroni

- lucratori

- alte activitati

Comitetul isi alege un presedinte si un birou pentru un mandat de doi ani .

Reuniunile Comitetului au loc :

- la convocarea presedintelui

- La cerea Consiliului sau a Comisiei

- Din proprie initiativa

Avizele sunt emise numai in sedinta plenara . Comitetul cuprinde 9 sectiuni specializate dar exista posibilitatea instituirii unor subcomisii . Cele noua sectiuni specializate sunt urmatoarele :

- probleme economice , financiare si monetare

- relatii externe

- probleme sociale

- protejarea mediului si sanatatea publica

- agricultura si pescuit

- dezvoltarea regionala

- industrie si comert

- transporturi si telecomunicatii

- energie nucleara si telecomunicatii

Comitetul Economic si Social se reuneste de doua ori pe an si emite peste 200 de acte normative care se publica in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene .

Comitetul regiunilor ( CR ) este legat de structura specifica a unor state membre precum si de revendicarile unor entitati federale sau puternic regionalizate care doresc sa fie angrenate in mecanismul functionarii Uniunii . CR este compus din 222 membrii desemnati de catre Consiliu in unanimitate de voturi pe baza propunerilor facute de catre statele member , la care se adauga un numar egal de membrii supleanti . Din rindul membrilor sai Comitetul isi alege un Presedinte si un Birou pe o perioada de doi ani .

Repartizarea locurilor depinde de fiecare stat, care trebuie sa tina seama de anumite elemente specifice .

Comitetul are sediul in capitala Belgiei si este compus din grupari politice :Partidul Popular , Socialistii, Liberalii , Radicalii .

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Institutional Comunitar.doc