Societatea in Comandita Simpla

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Societatea in Comandita Simpla.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. NOŢIUNEA SOCIETĂŢII ÎN COMANDITĂ SIMPLĂ

Elementul caracteristic al societăţii în comandită simplă constă în prezenţa a două categorii de asociaţi : comanditaţii, care răspund pentru obligaţiile sociale nelimitat şi solidar, ca şi asociaţii societăţii în nume colectiv, şi comanditarii, care răspund numai în limita aporturilor lor.

Societatea în comandită a apărut în Evul Mediu, într-o perioadă când deţinatorii de capitaluri precum clericii, nobilii si militarii, nu le puteau valorifica prin împrumuturi cu dobândă, din cauza interdicţiei dreptului canonic de a percepe dobânzi şi nici nu puteau exercita profesiunea de comerciant , datorită situaţiei lor sociale. Aceşti deţinători de capitaluri încredinţau în baza unui contract denumit commenda anumite sume de bani unor negustori sau căpitani de corăbii pentru a le folosi în afaceri şi a împarţi beneficiile.

Deci, societatea în comadită se bazează pe încredere şi anume: comanditarii, care au bani şi vor să îi investească, fără să rişte o răspundere nelimitată, încredinţează sumele de bani comaditaţilor, care nu au suficient capital, dar au iniţiativă şi vor să desfăşoare o activitate comercială în scopul obţinerii unui profit.

1.1 Definiţia societăţii

Legea nr. 31/1990 consacră elementele esenţiale ale societăţii în comandită simplă. Potrivit art. 3 din lege , societatea în comandită simplă este acea societate ale cărei obligaţii sociale sunt garantate cu patrimoniul social şi cu răspunderea nelimitată şi solidară a asociaţilor comanditaţi; comanditarii răspund numai până la concurenţa aporturilor lor.

Definită general, societatea în comandită simplă este societatea constituită prin asociere, pe baza deplinei încrederi, a două sau mai multor persoane, care pun în comun anumite bunuri, pentru a desfăşura o activitate comercială, în scopul împarţirii profitului şi în care răspund pentru obligaţiile sociale, dupa caz, nelimitat şi solidar, asociaţii comanditaţi, sau în limita aportului lor, asociaţii comanditari.

1.2. Caracteristicile societăţii în comandită simplă

Din definiţia data rezultă caracterele acestei societăţi :

a) asocierea se bazează pe încrederea deplină a asociaţilor comanditaţi şi comanditari; societatea în comandită simplă este o societate intuitu personae;

b) capitalul social este divizat în părţi de interes, care nu sunt reprezentate prin titluri;

c) răspunderea asociaţilor pentru obligaţiile sociale este diferită; asociaţii comanditaţi răspund nelimitat şi solidar ; asociaţii comanditari răspund în limita aportului lor.

2. CONSTITUIREA SOCIETĂŢII ÎN COMANDITĂ SIMPLĂ

2.1. Noţiuni generale

Societatea în comandită simplă se constituie potrivit regulilor stabilite de Legea nr. 31/1990.

Actul constitutive al societatii este contractul de societate, iar pentru constituirea societăţii trebuie îndeplinite formalităţile prevăzute de lege.

2.2. Contractul de societate

Contractul de societate trebuie să fie încheiat în formă autentică şi să cuprindă elementele prevăzute de art. 7 din Legea nr. 31/1990. În cuprinsul contractului se află urmatoarele elemente specifice:

Asociaţii. Potrivit Legii nr. 31/1990, asociaţii unei societăţi în comandită simplă pot fi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice. Legea nu stabileşte un număr minim de asociaţi, dar este absolut obligatoriu să existe cel putin un asociat comanditat şi un asociat comanditar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea in Comandita Simpla.doc