Societatea in Nume Colectiv

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Societatea in Nume Colectiv.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Morariu Alunica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Societatea in nume colectiv este cea mai veche forma de societate comerciala.Ea cuprinde un numar mic de asociati care ,de obicei. Sunt personae care se cunoasc bine intre ele.Datorita structurii sale,societatea in nume colectiv este considerate forma tipica a societatilor de personae.

Pe baza definitiei generale a societatii generale a societatii comerciale si a dispozitiilor legale mentionate,societatea in nume colectiv se poate defini ca o societate constituita prin asocierea,pe baza deplinei increderi.A doua sau mai multor personae, care pun in comun anumite bunuri,pentru a desfasura o activitate comerciala.in scopul impartirii profitului rezultat si in care asociatii raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile societatii.

Caracrerele acestei societati sunt:

a)asocierea se bazeaza pe increderea deplina a asociatilor

b)capitalul social este divizat in parti de interes

c)obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniului social si cu raspundere nelimitata si solidara a tuturor asociatilor

In conceptia traditionala,asociatii societatii in nume colectiv erau considerati ca fiind ei insisi comercianti.Societatea in nume colectiv era socotita ca o asociere intre comercianti ,care fac comert sub numele lor colectiv.Asociatii societatii in nume colectiv exercita comert pentru societate,iar nu in nume propriu.Beneficiind de personalitate juridica,societatea in nume colectiv singura are calitatea de comerciant..

A:Notiuni generale

Societatea in nume colectiv se constituie potrivit regulilor stabilite de Legea nr.31/1990.La baza construirii societatii se afla contractul de societate, iar pentru constituirea societatii trebuie indeplinite formalitatile prevazute de lege.

B:Contractul de societate

Contractul de societate trebuie sa se incheie in forma autentica si sa cuprinda elementele prevazute de art.7 din Legea nr. 31/1990.

Potrivit Legii nr. 31/1990,asociatii unei societati in nume colectiv pot fi atat persoane fizice,cat si persoane juridice.Intrucat si persoanele juridice pot fi asociati,inseamna ca si societatile comerciale,indiferent de forma lor,pot avea calitatea de asociati ai societatii in nume colectiv.

O problema se ridica in legatura cu calitatea de asociat in nume colectiv a societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni si cu raspundere limitata. In calitatea de asociat al unei societati in nume colectiv,societatea pe actiuni sau in comandita pe actiuni si societatea cu raspundere limitata va raspunde pentru obligatiile sociale in conditiile prevazute de lege pentru orice asociat in nume colectiv.Obligatiile societatii in nume colectiv sunt garantate cu patrimoniul social si,in subsidiar, cu raspundere nelimitata si silidara a asociatilor.In calitate de asociati ai societatii in nume colectiv,societatea pe actiuni sau in comandita pe actiuni si societatea cu raspundere limitata raspund nelimitat si solidar cu patrimoniului lor.Aceasta raspundere nelimitata si solidara este a societatii in cauza,iar nu a sociatilor acesteia,care nici nu sunt asociati ai societatii in nume colectiv.

Avand calitatea de persoana juridica,societatea in nume colectiv are o firma proprie ca atribut de identificare,sub care isi exercita comertul si sub care semneaza.Firma in nume colectiv trebuie sa cuprinda numele a cel putin unuia dintre asociatii cu mentiunea”societatein nume colectiv”,scris in intregime.Potrivit art. 32 din Legea nr. 26/1990,daca numele unei persoane straine de societate figureaza,cu consimtamantul sau,in firma societatii in nume colectiv, aceasta devine raspunzatoare nelimitat si solidar de toate obligatiile societatii.

In contractul de societate trebuie sa se arate capitolul social subscris si varsat.pe langa acestea trebuie sa se mai arate si aportul fiecarui asociat la capitalul social.Obiectul aportului nu cunoaste nici o restrictie; el poate fi orice bun cu valoare economica care prezinta interes pentru activitatea societatii.

In cazul unei creante aduse ca aport,asociatul nu este liberat cat timp societatea nu a obtinut plata sumei pentru care a fost adusa(art. 84 din Legea nr. 31/1990)

C:Formalitatile necesare constituirii societatii

Formalitatile necesare constituirii societatii in nume colectiv sunt cele prevazute de lege pentru constituirea oricarei societati comerciale.

O prima formalitate o reprezinta intocmirea contractului de societate,adica redactarea in forma autentica prevazuta de lege(art. 5 din Legea nr. 31/1990)

O a doua formalitate consta in inregistrarea si autorizarea functionarii societatii.

A:Deliberarile si deciziile asociatilor;administrarea si controlul gestiunii societatii

Avand in vedere numarul mic al asociatilor societatii in nume colectiv,legea nu institutioneaza adunarea generala a asociatilor acestei societati.Legea nr. 31/1990 prevede ca deciziile se iau prin votul asociatilor care reprezinta majoritatea absoluta a capitatului social in urmatoarele cazuri:

a)alegerea unuia sau mai multor administratori ai societatii,ciu stabilirea puterilor,duratei insarcinarii si eventuala lor remuneratie,afara numai daca prin contractul de sociatate nu se dispune stfel(art. 77)

Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea in Nume Colectiv.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA STEFAN CEL MARE Facultatea de stiinte economice si administratie publica Specializarea:Finante-Banci