Societatea in Nume Colectiv

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Societatea in Nume Colectiv.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Lucian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.ACTUL CONSTITUTIV AL SOCIETATII IN NUME COLECTIV
2. FIRMA SOCIETATII IN NUME COLECTIV
3. CAPITALUL SOCIETATII IN NUME COLECTIV
4. FORMALITATILE DE CONSTITUIRE ALE SOCIETATII IN NUME COLECTIV
5. FUNCTIONAREA SOCIETATII IN NUME COLECTIV
6. DIZOLVAREA SOCIETATII IN NUME COLECTIV

Extras din document

Societatea in nume colectiv este cea mai veche forma de societate comerciala. Ea cuprinde un numar mic de asociati care, de obicei , sunt persoane care se cunosc bine intre ele ( rude , prieteni).

Aceasta forma de societate este potrivita pentru realizarea unor afaceri mici , in care asociatii realizeaza activitatea si isi asuma toate riscurile.

Datorita structurii sale Societatea in nume colectiv este considerata forma tipica a societatilor de persoane.

Societatea in nume colectiv este definita ca o societate constituita prin asociere , pe baza deplinei increderi , a doua sau mai multe persoane care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala , in scopul impartirii beneficiilor rezultate si in care asociatii raspund nelimitat si solidar pentru toate obligatiile societatii.

Caracterele Societatii in ume colectiv sunt:

-asocierea se bazeaza pe increderea deplina a asociatilor , avand un caracter „intuituu personae”

-capitalul social este divizat in parti de interes , care nu sunt reprezentate prin titluri.

-obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.

Potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990 , societatea in nume colectiv se constituie prin contractul de societate. Acest act constitutiv trebuie sa contina conform art. 7 urmatoarele clauze:

-numele si prenumele, codul numeric personal , locul si data nasterii , domiciliul si cetatenia asociatilor persoane fizice, denumirea , sediul si nationalitatea asociatilor persoane juridice

-forma, denumirea societatii , sediul si daca este cazul emblema societatii

-obiectul de activitate al societatii cu precizarea domeniului si a activitatii principale

-capitalul social subscris si cel varsat , cu mentionarea aportului fiecarui asociat , in numerar sau in natura , valoarea aportului in natura si modul evaluarii , precum si data la care se va varsa integral capitalul social subscris.

-asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati , persoane fizice sau juridice, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat.

-partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi

-sediile secundare fara pesonalitate juridica

-durata societatii

-modul de dizolvare si de lichidare a societatii

din dispozitiile art. 7 al Legii 31/1990 rezulta ca acest contract de societate poate fi incheiat intre persoane fizice si persoane juridice si intre doua sau mai multe persoane persoane juridice.

Pentru incheierea contractului de societate trebuie sa existe cel putin doi asociati cu cetatenie sau cu nationalitate romana sau straina.

De regula in dreptul comercial roman calitatea de comerciant o are numai societatea comerciala ca persoana jurdica , nu si fiecare asociat individual.

Astfel potrivit art. 1 din Legea nr. 26/1990 , comerciantii sunt persoane fizice care exercita in mod obisnuit acte de comert, societatile comerciale , regiile autonome si organizatiile cooperatiste. Deci asociatii societatilor comerciale nu sunt considerati de lege drept comercianti.

In schimb , in dreptul comercial francez , societatea in nume colectiv este conceputa ca o asociere intre comerciantii , care fac comert sub nume colectiv.

Firma societatii in nume colectiv trebuie sa cuprinda numele a cel putin unuia dintre asociati , cu mentiunea „societate in nume colectiv” scrisa in intregime potrivit art . 32 din Legea 26 / 1990.

Asociatii vor stabili care din numele lor scris in intregime va figura in firma societatii. Tot in intregime trebuie sa apara si mentiunea „societate in nume colectiv” nefiind admisa prescurtarea cu initialele SNC , spre deosebire de societatile pe actiuni si societatile cu raspundere limitatala care pot fi mentionate numai initialele: SA , SRL.

Similar firmei comerciantului persoana fizica care este alcatuita din numele acestuia , si in firma Societatii in nume colectiv se poate adauga o mentiune care sa arate mai precis persoana comerciantului sau felul comertului, pentru a se evita confuzia datorata numelor mai raspandite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea in Nume Colectiv.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ANDREI SAGUNA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE