Somajul prin Prisma Integrarii in Uniunea Europeana

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Somajul prin Prisma Integrarii in Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Coordonator:Prof. Univ. Dr. Alexandru ŢICLEA

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

SOMAJUL PRIN PRISMA INTEGRARII ÎN UNIUNEA EUROPEANA

Crearea de oportunitati de munca pentru toti, o problema pentru Uniunea Europeana?

Desi Uniunea Europeana este cel mai mare bloc economic din lumea de astazi, creând mai mult de 20% din productia globala, ea se confrunta totusi cu problema pregnanta a somajului.

Exista doua principale motive care au condus la situatia actuala pe piata ocuparii fortei de munca. Primul motiv îl reprezinta dificultatile de a face fata socurilor macroeconomice. Europa nu a putut preveni pierderea de locuri de munca declansata de aceasta criza si a fost lipsita de politici economice coordonate, orientate spre realizarea cresterii si stabilitatii. Al doilea motiv, îl reprezinta problemele legate de capacitatea de a face fata transformarilor actuale de pe piata muncii. Disfunctionalitatile politicilor de pe piata muncii si a sistemelor de protectie sociala au acutizat somajul transformându-1 în somaj pe termen lung.

Statele membre prezinta o buna retea de protectie contra pierderii venitului pe perioada somajului dar exista tendinta de a oferi un venit pasiv si de a lasa oamenii sa astepte ajungându-se la somaj pe termen lung înainte de a se face ceva pentru ei. Multi someri sunt împiedicati sa obtina un nou post datorita nivelului scazut de educatie sau de uzura abilitatilor si calificarilor, ei fiind pusi în situatia de a nu face fata posturilor care le sunt oferite. Pe de alta parte, adaptarea Europei la noile tehnologii este relativ redusa. Aceasta se manifesta atât în termenii organizarii muncii cât si în cei ai lipsei de oportunitati (pentru cei care muncesc sau sunt în afara pietei muncii) de a-si descoperi si reînnoi abilitatile de-a lungul perioadei active de viata. Raspunsul Europei la cea de-a doua problema o reprezinta Strategia Europeana de Ocupare a Fortei de Munca, al carei principal scop este de a sprijini statele membre si partenerii sociali în efortul lor de a se moderniza si adapta la cerintele actuale ale pietei muncii.

Documente si tratate în domeniul ocuparii fortei de munca adoptate de Uniuniea Europeana

Examinarea problemei angajarii fortei de munca la nivelul Uniunii Europene a început cu adevarat o data cu Carta Alba din 1993, intitulata "Crestere, Competitie si Angajare". Aceasta a constituit baza ideologica, politica si analitica pe care urma sa fie dezvoltata o abordare europeana coordonata cu privire la angajare.

Inspirat de Carta Alba din 1993, Consiliul European de la Essen (decembrie 1994) a fost de acord cu cinci obiective pe care statele membre trebuiau sa le urmeze. Acestea au fost denumite Strategia de la Essen si includeau:

1. îmbunatatirea oportunitatilor de angajare prin promovarea investitiilor în traininguri, cursuri de pregatire în special pentru tineri; cât mai multi tineri sa beneficieze de aceste cursuri pentru a se adapta la progresul tehnologic si pentru a reduce riscul de a deveni someri;

2. promovarea investitiilor productive prin politici salariale moderate;

3. crearea de noi locuri de munca prin intermediul initiativelor locale: cresterea ocuparii prin o mai buna organizare a muncii, acorduri salariale la un nivel la care se încurajeaza crearea de locuri de munca, promovarea de initiative la nivel regional si local pentru a raspunde noilor preocupari sociale;

4. îmbunatatirea eficientei institutiilor pietei muncii: trecerea de la politicile pasive de angajare (obtinerea venitului) la cele active (training, experienta în munca, ajutorul pentru cautarea unui loc de munca);

5. promovarea accesului pe piata muncii a unor grupuri tinta specifice cum ar fi tinerii absolventi prin oferirea de locuri de munca sau traininguri.

În 1996 la Dublin a avut loc un alt Summit al angajarii fortei de munca care a pregatit obiectivele pentru Tratatul de la Amsterdam din 1997. Obiectivele Summitului de la Dublin au fost:

1. integrarea tinerilor în câmpul muncii;

2. prevenirea somajului de lunga durata;

3. oportunitati egale pentru femei si barbati.

Principiile stabilite la Dublin au fost continute în Titlul referitor la Angajare inclus în Tratatul de la Amsterdam (iunie 1997) si sunt urmatoarele:

- angajarea fortei de munca sa fie luata în considerare în formularea si implementarea politicilor si activitatilor Comunitatii;

Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul prin Prisma Integrarii in Uniunea Europeana.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE VEST „ VASILE GOLDIS” ARAD FACULTATEA DE DREPT MASTER – DREPT COMUNITAR SI ADMINISTRAREA JUSTITIEI ANTIDROG