Statutul Guvernului. Modele Actuale ale Guvernului. Investirea Guvernului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Statutul Guvernului. Modele Actuale ale Guvernului. Investirea Guvernului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vladimir Mocreac

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. NATURA JURIDICĂ A GUVERNULUI

2. TIPURI DE GUVERNE CONTEMPORANE

3. INVESTIREA GUVERNULUI

NATURA JURIDICĂ A GUVERNULUI

Guvernul este autoritatea centrala a puterii executive, care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice. Guvernul face parte din sistemul organelor sistemului administratiei publice, ocupand in acest sistem locul principal, ca organ suprem al sistemului,concluzie la care se poate ajunge in baza prevederilor art. 96 alin.1 din Constituţia RM,potrivit carora ,,Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercita conducerea generală a administraţiei publice''.

Prin continutul, trasaturilor si atributele sale guvernul reprezinta una dintre cele mai importante si distincte institutii ale statului. Importanta acestei puteri decurge din faptul ca ea este cea care organizeaza si conduce efectiv societatea. Drept urmare, ea se afla cel mai mult si cel mai direct in legatura cu cetateanul. Din aceasta cauza, guvernul sau executivul ii intereseaza in cea mai mare masura pe cetateni, intrucat de activitatea si eficienta acestuia se leaga in mare masura realizarea aspiratiilor si intereselor lor.

În teoria si practica politica aceasta institutie este cunoscuta sub denumirea de executiv, fapt aflat in legatura directa cu separarea puterilor in stat sau mai nou de “administratie de stat”, “autoritate administrativa”, “administratiepolitica”, etc. In constiinta si practica politica curenta, aceasta institutie este cunoscuta sub numele de guvern, in cele mai multe cazuri, consiliul de ministri, cabinet etc. Denumirea sa este in mare masura determinata de sistemul constitutional, de structura sa, sau de anumite traditii istorice.

În cele mai multe cazuri, guvernul este constituit din doua componente distincte:

a) seful guvernului, care poarta diferite denumiri: prim-ministru, presedinte, seful cabinetului, premier;

b) guvernul propriu-zis, format din miniştri, secretari de stat, etc.

TIPURI DE GUVERNE CONTEMPORANE

In lumea contemporana exista o multitudine si o mare varietate de forme pe care le poate imbraca si exprima in practica vietii politice guvernul. In stiinta politologica tipologizarea acestora, are in vedere, in principal doua criterii esentiale:

A. Calitatea membrilor în guvern;

B. Numarul partidelor politice ce formeaza guvernul.

A. Dupa calitatea pe care o au in guvern membrii acestuia, pot fi:

a) guverne politice

b) guverne tehnocratice

c) guverne militare

Guvernul politic

În desemnarea membrilor unui asemenea guvern primeaza componenta politica, acestia fiind membrii marcanti ai partidului sau formatiunii politice aflate la putere. Ei sunt prin excelenta oameni politici, fiind numiti ministri.

Calitatea de membru intr-un asemenea guvern inseamna o dubla responsabilitate: una profesionala, ce decurge din gestionarea si administrarea treburilor ministerului si a guvernului; cealaltapolitica, ea fiind in legatura directa cu partidul sau formatiunea politica carei ii apartine si o reprezinta. In multe situatii responsabilitatea politica este mai pregnanta, decat cea profesionala.

Sustinerea politica a unui asemenea guvern este foarte clara, ea vine numai din partea partidului sau a fortelor care detin majoritatea in parlament, deci a puterii. Este o sustinere prin excelenta politica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Guvernului. Modele Actuale ale Guvernului. Investirea Guvernului.doc

Alte informatii

MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA LIBERĂ INTERNAŢIONALĂ DIN MOLDOVA FACULTATEA DREPT