Structura Normelor Juridice Procesual Penale, Raportul Juridic Procesual Penal, Obiectul si Trasaturile Acesteia

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Structura Normelor Juridice Procesual Penale, Raportul Juridic Procesual Penal, Obiectul si Trasaturile Acesteia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.Norma juridica procesual penala
1.1.Notiunea normei juridice procesual penale
1.2.Trasaturile normei juridice procesual penale
1.3. Structura normei juridice procesual penale
2.Clasificarea normelor procesual penale
3.Raportul procesual penal
3.1.Notiunea de raport juridic procesual penal
3.2.Structura raportului procesual penal
3.3 .Trasaturile raportului procesual penal

Extras din document

1.Norma juridica procesual penala

1.1.Notiunea normei juridice procesual penale

Norma juridica reprezinta acea norma de drept care prescrie o conduita tipica pe care oamenii au obligatia sa o urmeze, stabileste normele si obligatiile fiecarui subiect, al unui raport social, anume, in mod generic si in forma lui tipica.

Pentru a fi clara,norma juridica trebuie sa aiba acea structura logico-juridica din care sa rezulte la care imprejurari se refera, ce conduita se prevede in acele imprejurari si care sunt consecintele juridice ale nerespectarii conduitei prescrise. Conceptul de structura a normelor juridice priveste un dublu sens: structura externa (tehnico-legislativa) si structura interna (logico-juridica) a normei de drept.

Prin norme juridice procesual penale întelegem regulile de conduita care au ca obiect de reglementare desfasurarea procesului penal.

Aceste reguli de conduita particulare, asa cum au fost denumite în doctrina, privesc numai participantii la activitatea procesuala, spre deosebire de normele dreptului substantial care se adreseaza în general, tuturor cetatenilor.

Dupa parerea unor autori normei juridice îi sunt inerente urmatoarele trasaturi caracteristice, fara de care ea nu poate fi conceputa:

a) caracterul statal;

b) caracterul coercitiv;

c) generalitatea normei juridice

d) caracterul obligatoriu.

Normele de drept procesual sunt cele care stabilesc:

- autoritatile publice care au dreptul si în acelasi timp obligatia sa

constate infractiunile, sa-i identifice pe faptuitori si sa-i traga la

raspundere, prevazand în acelasi timp structura si atributiile

autoritatilor judiciare abilitate prin lege in acest sens;'

- persoanele fizice sau juridice ce pot fi antrenate în activitatea de

înfaptuire a justitiei, atributiile, drepturile si obligatiile procesuale ale

acestora;

-actele si masurile procesuale si procedurale precum si mijloacele ce pot fi folosite de organele judiciare, parti si alte persoane in desfasurarea procesului penal;

-sanctiunile ce pot fi aplicate în cazul încalcarii normei procesuale

(nulitatea, inadmisibilitatea, decaderea, amenda judiciara,

sanctiuni disciplinare, aducerea silita la organul judiciar, sanctiuni penale). Sanctiunile prevazute de norma procesuala sunt evident, de grade diferite, în functie de importanta normei încalcat .

. 1.2.Trasaturile normei juridice procesual penale

Normele juridice procesual penale au, în general, aceleasi trasaturi ca si cele apartinând celorlalte ramuri de drept. Ele reglementeaza relatiile sociale ce se stabilesc între autoritatile stalului (organele judiciare), parti si alte persoane care participa la desfasurarea procesului penal, pe de o parte, si persoana care a savârsit fapta prevazuta de legea penala, pe de alta parte. Acestea sunt norme speciale de conduita, spre deosebire de normele dreptu¬lui substantial, care se adreseaza tuturor cetatenilor.

Normele de drept procesual penal indica:

- autoritatile publice care au dreptul si, totodata, obligatia sa traga la raspundere persoanele care au savârsit infractiuni, stabilind în acelasi timp structura si atributiile acestora;

- persoanele fizice sau juridice care pot fi antrenate în activitatea de înfaptuire a justitiei, atributiile, drepturile si obligatiile procesuale ale acestora;

- actele si mijloacele ce pot fi folosite de organele judiciare, de parti si de alte persoane în desfasurarea procesului penal;

- sanctiunile ce pot fi aplicate în cazul încalcarii normei procesuale (nulitatea, decaderea, amenda judiciara, sanctiuni disciplinare, aducerea silita la organul judiciar, sanctiuni penale).

1.3. Structura normei juridice procesual penale

Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Normelor Juridice Procesual Penale, Raportul Juridic Procesual Penal, Obiectul si Trasaturile Acesteia.doc

Alte informatii

Universitatea Spiru Haret Facultatea Drept si Administratie Publica Master: Stiinte Penale