Studiu Comparativ intre Constitutia SUA si cea a M. Britanii

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Studiu Comparativ intre Constitutia SUA si cea a M. Britanii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Cristian Ionescu definind constitutia arata ca Legea Suprema a oricarui stat este un act politico-juridic fundamental, inspirit de o anumita filosofie sociala si adoptat de natiune sau in numele ei, pentru a stabili forma de stat, modul de organizare si de functionare al puterilor statului si raporturile dintre acestea, principiile generale ale ordinii juridice a societatii, precum si drepturile si indatoririle cetatenilor, act care este adoptat si modificat potrivit unei proceduri speciale.

Dintre coracteristicile constitutiei putem aminti urmatoarele :

- Constitutia este legea juridica suprema in stat

- Ea trebuie sa fie expresia vointei suverane reale a poporului de a-si stabili randuielile economice, sociale si politice

- Constitutia recepteaza si revalorizeaza traditiile democratice ale statului si societatii, asimileaza experienta constitutionala si valorile democratiei constitutionale

- Aceasta este opera unei puteri originare, primare, iar forta imorala se sprijina pe verdictul aprobativ al poporului

Intr-o conceptie autentic democratica, esenta Constitutiei consta in reflectarea politico-juridica a conditiilor social-istorice existente intr-o societate la un moment dat, precum si a intereselor generale, fundamentale ale natiunii, privite din perspectiva procesului de cucerire prin competitie electorala democratica a puterii si exercitare a acesteia pentru infaptuirea binelui comin al poporului. Scopul unei constitutii, scria in acest sens Dimitrie Gusti este de a formula politic si juridic in mod solemn psihologia sociala, starea economica, dezideratele dreptatii sociale si aspiratiile etnice ale natiunii.

In prezent, sistemul de guvernare in Marea Britanie, Canada, Israel, Australia, Noua Zeelanda, este reglementat atat de cutuma constitutionala, cat si de legi scrise.

Sistemul constitutional britanic se bazeaza in prezent pe trei elemente :

- Common Law  cutumele sanctionate de judecator

- Obiceiurile (alegerea primului-ministru din randul Camerei Comunelor; prezentarea Mesajului Tronului in Camera Lorzilor; obligativitatea semnarii de catre suveran a legilor votate de Parlament, etc.)

- Statutele  legile scrise relative la organizarea puterilor publice votate de Parlament.

Uniunea statelor americane a adoptat prima Constitutie scrisa in anul 1787, unele colonii avand deja constitutii proprii. Constitutia scrisa a aparut ca un avantaj fata de cea cutumiara pentru ca asigura o mai mare stabilitate si securitate institutiilor politice. Ea a fost adoptata de catre fostele colonii engleze din America dupa 11 ani de la cucerirea independentei, ca un act ce a consfintit si consolidat emanciparea lor politica in raport cu Coroana britanica, stabilita prin Declaratia de Independenta din 4 iulie 1776.

Evolutia politica a Marii Britanii ofera un exemplu clasic de trecere de la monarhia absoluta la monarhia constitutionala, astazi fiind considerata pe drept cuvant una din tarile tipice pentru sistemul politic parlamentar. Conditiile geografice si politice in care s-au format statul si natiunea engleza (insularitatea si deci imposibilitatea unei comparatii a eficientei diferitelor metode de guvernare) au influentat in mare masura filosofia si practica politica, valorile politiceale poporului, procesul de conducere sociala precum si psihologia actului de supunere a indivizilor fata de autoritatile publice si fata de lege.

In SUA, legiuitorul constituant a optat pentru o structura federala, in ciuda unor factori care ar fi putut determina constituirea unui stat unitar cum sunt:

- Sentimental national si limba comuna

- Lipsa unor formatiuni statale distincte in perioada anterioara

- Piata comuna si moneda unica

- Obiective de politica externa similare

- Probleme de aparare nationala commune

- Lipsa unor conflicte etnice, religioase

Desi Marea Britanie nu dispune de o constitutie scrisa, ea se reprezinta ca un ansamblu sufficient de coerent de cutume la care se adauga texte juridice adoptate de parlament. Traditiile si cutumele constitutionale au un rol functional bine stabilit fiind cunoscute si respectate de toti actorii politici si de intreaga natiune engleza. Fiind o constitutie cutumiara, nescrisa in sensul formal al cuvantului, este o constitutie supla fapt pentru care ea poate fi modificata cu usurinta si fara o procedura speciala de catre parlament.

In cadrul organizarii federale, fiecare stat beneficiaza de o constitutie proprie, scrisa si care reprezinta o transpunere la nivel local a Constitutiei Uniunii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ intre Constitutia SUA si cea a M. Britanii.doc

Alte informatii

S.N.S.P.A - Facultatea de Stiinte Politice