Suspendarea Conditionata a Executarii Pedepsei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Suspendarea Conditionata a Executarii Pedepsei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: CARLAN IOAN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

In practica instantelor judecatoresti se intalnesc situatii cand se pronunta condamnari la pedepse mici , anume cand este vorba de infractiuni mai usoare .In asemenea situatii , se pune problema daca astfel de condamnari usoare trebuie executate intotdeauna,In cazul acestor condamnari instanta poate ajunge uneori la concluzia ca un condamnat se poate indrepta si fara executarea pedepsei , pronuntand suspendarea conditionata a acesteia.

DEFINITIE : Suspendarea conditionata a executarii pedepsei , este o masura de individualizare a reactiei penale pe care o poate lua instanta de judecata prin pronuntarea unei hotarari de condamnare.Ea consta in suspendarea pe o anumita durata denumita termen de incercare , a executarii pedepsei aplicate cu obligatia pentru cel condamnat de a avea o comportare corecta in tot acest timp. Daca a expirat termenul de incercare si condamantul a avut o purtare buna , el este reabilitat si reintegrat fara vreo restrangere a drepturilor pentru fapta penala savarsita. Daca insa condamnatul nu are o buna purtare si savarseste , in termenul de incercare o alta infractiune , suspendarea executarii pedepsei se revoca , iar condamantul este tinut sa execute atat pedeapsa a carei executare fusese suspendata , cat si pedeapsa aplicata pentru noua infractiune .

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei este o masura de politica penala bazata pe increderea in posibilitatea indreptarii condamnatului si observarea comportarii acestuia pe durata suspendarii pedepsei. Institutia suspendarii conditionate este destinata sa duca la realizarea scopului pedepsei , fara executarea efectiva a acesteia , evitandu-se astfel neajunsurile pe care le atrage dupa sine privatiunea de libertate : indepartarea condamnatului de familie si de modul de viata obisnuit , contactul cu infractori recidivisti periculosi care il pot antrena in continuare pe calea infractiunii.

Astfel , institutia suspendarii conditionate se remarca mai cu seama prin faptul ca :

1) ajuta , stimuleaza pe unii condamnati ca sa nu mai comita infractiuni si prin felul acesta , contribuie la indreptarea acestor condamnati fara a se mai impune executarea pedepsei

2) sunt evitate totodata cheltuielile pe care le implica executarea pedepsei in penitenciar

CONDITII NECESARE ACORDARII SUSPENDARII CONDITIONATE A EXECUTARII PEDEPSEI :

Conditiile pentru acordarea suspendarii conditionate se impart in conditii obiective si subiective , primele referindu-se la condamnare , iar celelalte la persoana condamnatului .Indeplinirea conditiilor prevazute de lege , nu atrage obligativitatea aplicarii institutiei , ci acordarea ei ramane la latitudinea instantei de judecata .

Conditia esentiala pentru aplicarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei este , fara indoiala , aptitudinea subiectiva a persoanei faptuitorului de a se corija ,de a se elibera de mentalitatea si de deprinderile antisociale care l-au antrenat pe calea infractiunii , prin eforturi facute sub amenintarea pedepsei la care a fost condamnat si de a carei executare poate scapa numai printr-o conduita corecta si deci prin autoreeducare.

Dar trebuie sa se constate posibilitatea reala de indreptare pe care ar prezenta-o faptuitorul , constatare ce trebuie sa rezulte din anumite date obiective , care sa reflecte aceasta posibilitate . Principala sursa a acestor date o constituie conduita anterioara a faptuitorului si comportarea lui in insasi savarsirea infractiunii pentru care urmeaza sa se aplice suspendarea executarii pedepsei .

Trebuie sa se mai tina seama si de constiinta sociala , de constiinta juridica a oamenilor si de atitudinea pe care acestia o manifesta impotriva infractiunilor grave care reclama , in general , o reactiune represiva severa.

Astfel , pentru a se putea acorda suspendarea conditionata a executarii pedepsei trebuie sa se mai tina seama de o serie de conditii :

1) Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o

anumita durata , daca sunt intrunite urmatoarele conditii :

a) pedeapsa aplicata pentru delict este inchisoarea stricta sau inchisoarea de cel

mult 5 ani sau amenda ;

b) faptuitorul nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa privativa de libertate

cand condamnarea intra in unul din cazurile prevazute in art.53;

c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia

2)Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de

concurs de infractiuni , daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. (1) lit. b) si c).

3)Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare.

4)Suspendarea conditionata a executarii pedepsei trebuie motivata .

TERMENUL DE INCERCARE :

Termenul de incercare al suspendarii conditionate a executarii pedepsei reprezinta durata de timp in care condamnatul probeaza ca s-a reeducat , ca scopul pedepsei s-a atins si fara executarea acesteia si se compune din pedeapsa inchisorii sau inchisorii stricte aplicate , la care se adauga un interval de timp de 2 ani (art.96 alin. 1 Noul C. Penal) , iar in cazul cand pedeapsa a carei executare a fost suspendata consta in zile-amenda , termenul de incercare este de un an (art. 96 alin.2).

Pe perioada termenului de incercare , condamnatul are obligatia de a se abtine de la savarsirea altor infractiuni , de a se supune eventualelor masuri de siguranta si de a executa obligatiile civile ce i-au fost impuse prin hotararea de condamnare.

Termenul de incercare se calculeaza de la data cand hotararea prin care s-a pronunta suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva (art.96 alin 3 , Noul cod penal) , el neputand fi nici prelungit , nici scurtat de catre instanta de judecata.

In cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicate minorului , termenul de incercare se compune din durata pedepsei inchisorii sau inchisorii stricte la care se adauga un interval de timp de la 6 luni la 2 ani , stabilit de instanta , iar daca pedeapsa aplicata consta in zile –amenda , termenul de incercare este de 6 luni (art.124 alin.1.

Potrivit art. 124 alin 2 , pe durata termenului de incercare , dar pana la implinirea varstei de 18 ani ,instanta poate dispune incredintarea supravegherii minorului unei persoane sau institutii legal insarcinate cu supravegherea minorilor sau serviciului de reintegrare sociala si supraveghere , potrivit art. 118 .Instanta poate stabili , totodata pentru minor una sau mai multe obligatii din cele prevazute in art.117 alin. 3 , iar dupa indeplinirea varstei de 18 ani , instanta poate sa oblige pe minor la respectarea de catre acesta a masurilor de supraveghere ori a obligatiilor prevazute in art. 103 si art. 107 .

Fisiere in arhiva (1):

  • Suspendarea Conditionata a Executarii Pedepsei.doc