Suspendarea Presedintelui Romaniei, Domnul Traian Basescu - Studiu de Caz

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Suspendarea Presedintelui Romaniei, Domnul Traian Basescu - Studiu de Caz.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Conform articolului 95 alin.(1) din Constitutia României ,în cazul savârsirii unor fapte grave prin care încalca prevederile Constitutiei, Presedintele României poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat , în sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale .Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa . Pentru începerea demersurilor de suspendare trebuie facuta o propunere de suspendare din functie care conform art. 95, alin. (2) poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce , neîntârziat, la cunostinta Presedintelui. În cele din urma , potrivit aliniatului (3) al art 95,  daca propunerea de suspendare din functie este aprobata , în cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Prezentul studiu de caz urmareste declansarea si derularea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu , procedura transata prin votul din Parlament din data de 19 aprilie 2007. Având in vedere complexitatea acestei proceduri si necesitatea motivelor ce stau la baza propunerii de suspendare, o deosebita importanta o prezinta urmatoarele evenimente din cadrul scenei politice românesti anterioare suspendarii .

La data de 1 ianuarie 2007 România devine stat membru al Uniunii Europene.

La nici doua saptamani de la marele pas facut de catre România înspre alinierea cu statele Uniunii Europene, la data de 11 ianuarie 2007 apar primele semne ale viitoarei crize de pe scena politica româneasca: Secretarul executiv al PD Elena Udrea declara, într-o emisiune la Antena 3, ca si-a amintit ca, în perioada în care ea era consilier la Cotroceni, sef al Cancelariei prezidentiale, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis presedintelui Traian Basescu "o scrisoare în care îi cerea sa intervina la Parchetul General pentru Dinu Patriciu si chiar cerea date din proces".

La 12 ianuarie 2007 Premierul Calin Popescu Tariceanu catalogheaza drept "o facatura" acuzatiile Elenei Udrea potrivit carora i-ar fi cerut lui Traian Basescu sa intervina pentru Dinu Patriciu, declarând ca nu putea sa-i ceara asa ceva presedintelui.

La 17 ianuarie 2007 , Presedintele Traian Basescu declara, într-o conferinta de presa, la Palatul Cotroceni, ca a trimis la Guvern raportul si cardul de corespondenta privata cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, precizând ca semnificatia cardului era ca premierul îi propunea un parteneriat cu oligarhiile. În timpul conferintei de presa, seful statului flutura biletul în fata camerelor, dezvaluind astfel continutul acestuia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Suspendarea Presedintelui Romaniei, Domnul Traian Basescu - Studiu de Caz.doc