Tagada Paternitatii

Referat
7.3/10 (8 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 9887
Mărime: 26.96KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: HARBADA MARIA

Extras din document

CONSIDERATII GENERALE

Legatura juridica dintre un copil si tatal sau se numeste paternitate. Personajul cheie in stabilirea filiatiei fata de tata este mama. Proba paternitatii rezulta dintr-o ecuatie cu doua necunoscute: momentul conceptiei si autorul copilului. Nici una din aceste imprejurari de fapt nu se poate sa fie in mod direct probata, ci numai prin intermediul unor fapte cunoscute, de unde legea, prin intermediul unor prezumtii, trage o concluzie.Cele doua prezumtii sunt: cea legata de paternitate si prezumtia perioadei legale de conceptie.

Dupa ce s-a stabilit perioada legata de conceptie ,urmeaza a se afla cine este tatal copilului.Timp de milenii ,legiuitorul l-a aflat prin intermediul unei prezumtii. Astfel,casatoria face sa se prezume coabitarea sotilor,adica existenta relatilor intime dintre acestia, si, pe cale de consecinta,nasterea copilului. Cu alte cuvinte, intr-o formula simpla, exista o casatorie si o nastere, deci exista o paternitate.

Filiatia fata de tata rezulta din faptul conceptiei copilului. Acest fapt se dovedeste prin prezumtia de paternitate,consacrata de art.53 C.fam. in urmatorii termeni: ”Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei”.

Copilul nascut dupa desfacerea casatoriei, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.”

Prezumtia de paternitate se aplica numai copiilor din casatorie. Asa fiind, prezumtia de paternitate se intemeiaza pe existenta casatoriei si excluderea, datorita respectarii obligatiei de fidelitate dintre soti, a oricaror relatii extraconjugale.

Prezumtia de paternitate se leaga, in primul rind, de faptul nasterii copilului in timpul casatoriei (art.53 alin.1 C fam.). Pentru a beneficia de prezumtie se impune dovedirea filiatiei fata de mama si faptul ca aceasta, era casatorita la data nasterii copilului.

In cazul in care copilul a fost nascut in timpul casatoriei, acesta este considerat ca are ca tata pe sotul mamei, indiferent daca procreerea s-a realizat inainte sau dupa incheierea casatoriei. Asa fiind,trebuie sa se faca dovada ca nasterea copilului a avut loc in perioada cit parintii sai erau casatoriti. Nu prezinta importanta faptul daca acestia erau despartiti in fapt.

Sistemul admis de Codul familiei inlesneste stabilirea paternitatii fata de tata prin dovada simpla si usor de realizat ,si anume,ca data nasterii copilului este ulterioara incheierii casatoriei. Dar faptul incheierii casatoriei, ulterior conceptiei copilului,de catre barbatul care a cunoscut sarcina viitoarei soti, este cunoscut de legiuitor si asimilat, in acelasi timp, cu o recunoastere tacita a paternitatii copilului. In acest sens, legea a interpretat doar atitudinea barbatului si a fundamentat stabilirea paternitatii pe imprejurarea implicita a recunoasterii tacite. In acest caz, prezumtia de paternitate poate fi considerata mai puternica decit recunoasterea filiatiei realizata in mod expres si voluntar de catre barbatul care se pretinde a fi tatal copilului, intrucit numai sotul are posibilitatea legala sa tagaduiasca paternitatea pe care legea i-o atribuie in baza casatoriei .

Aplicarea prezumtiei de paternitate tuturor copiilor nascuti in timpul casatoriei poate fi ulterior, in termenul prevazut de lege,prin promovarea unei actiuni de tagaduire a paternitatii. In concluzie, efectul prezumtiei instituite de art.53 C fam. este anihilat prin admiterea actiunii in justitie de tagada a paternitatii.

In cea de-a doua ipoteza, consacrata de art.53 alin.2 C fam, in care copilul a fost nascut dupa desfacerea casatoriei, declararea nulitatii sau anularea ei, copilul are ca tata pe fostul sot al mamei, numai daca momentul conceptiei se situeaza in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.

Legea ar fi insuficienta daca prezumtia de paternitate nu s-ar extinde si asupra copiilor conceputi in timpul casatoriei, dar nascuti dupa incetarea ei. Asa fiind, in lipsa unei prevederi exprese, art.53 alin.2 C. fam. se aplica, implicit,si in cazul incetarii casatoriei prin moartea sau declararea judecatoreasca a mortii sotului.

In ipoteza in care casatoria se desface sau inceteaza in conditiile legii, urmeaza a se stabili daci procrearea se situeaza sau nu in timpul casatoriei. Astfel :

-in cazul desfacerii casatoriei,momentul conceptiei trebuie sa fie anterior datei cind hotarirea de divort a ramas irevocabila

-in cazul incetarii casatoriei prin decesul sotului,conceptia copilului trebuie sa fie anterioara datei mortii sotului

-daca s-a pronuntat o hotarire judecatoreasca declarativa a mortii sotului,conceptia copilului trebuie sa fie anterioara datei stabilite prin hotarire judecatoreasca ca fiind cea a decesului sotului

-art.23 C fam.arata ca declararea nulitatii casatoriei nu trebuie sa aiba nici o consecinta in privinta copiilor nascuti dupa raminerea irevocabila a hotaririi care pronunta desfiintarea casatoriei, dar conceputi in timpul casatoriei. Acesti copii se bucura de prezumtia de paternitate si isi pastreaza situatia de copii din casatorie, chiar daca actul juridic al casatoriei a fost desfiintat. Asa cum bine se stie, nulitatea casatoriei are caracter retroactiv, insa ea nu produce nici un efect asupra copiilor care isi pastreaza situatia de copii din casatorie.

ACTIUNEA IN TAGADUIREA PATERNITATII

Desi in cele mai multe cazuri prezumtia de paternitate exprima caracterul real al relatiilor dintre soti, exista si situatii in care sotul mamei nu este tatal copilului din casatorie. Iata de ce legiuitorul a permis sotului mamei sa rastoarne prezumtia consacrata de art.53 C fam.

Actiunea care are ca obiect rasturnarea prezumtiei de paternitate se numeste actiune in tagada paternitatii. Aceasta actiune se inscrie in categoria actiunilor contestatare de stat, deoarece in cazul judecarii se urmareste sa se stabileasca faptul ca sotul nu este tatal copilului din casatorie, cu alte cuvinte, ca nu exista raportul de filiatie intre tatal prezumat de lege si copilul din casatorie.

Preview document

Tagada Paternitatii - Pagina 1
Tagada Paternitatii - Pagina 2
Tagada Paternitatii - Pagina 3
Tagada Paternitatii - Pagina 4
Tagada Paternitatii - Pagina 5
Tagada Paternitatii - Pagina 6
Tagada Paternitatii - Pagina 7
Tagada Paternitatii - Pagina 8
Tagada Paternitatii - Pagina 9
Tagada Paternitatii - Pagina 10
Tagada Paternitatii - Pagina 11
Tagada Paternitatii - Pagina 12
Tagada Paternitatii - Pagina 13
Tagada Paternitatii - Pagina 14
Tagada Paternitatii - Pagina 15
Tagada Paternitatii - Pagina 16
Tagada Paternitatii - Pagina 17
Tagada Paternitatii - Pagina 18
Tagada Paternitatii - Pagina 19
Tagada Paternitatii - Pagina 20
Tagada Paternitatii - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Tagada Paternitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Adopția Națională și Internațională

ARGUMENT Prin lucrarea de faţă, am încercat cu destulă modestie să aduc în actualitate unele aspecte privind subiectul adopţiei care reprezintă...

Acțiunea în Tagada Paternității

1.Noţiuni introductive Tagada paternităţii înseamnă negarea acesteia ( a paternităţii) pe cale judecătorească, urmărindu-se înlăturarea...

Dreptul Familiei - Adoptia - Conditii de Fond

PARTEA I I. Introducere Prin adopţie copilul care este lipsit de părinţi sau de o îngrijire corespunzătoare este primit în familia adoptatorilor,...

Procedura Adopției Internaționale

Capitolul I Consideratii Generale Privind Institutia Adoptiei Semnând Conventia Pentru Apararea Drepturilor Omului si A Libertatilor Fundamentale...

Tagada Paternitatii

Prezumtia de paternitate nu are caracter absolut, iar actiunea care are ca obiect rasturnarea acestei prezumtii se numeste actiune in tagaduire de...

Bunurile Proprii ale Sotilor

I. SCURT ISTORIC PRIVIND BUNURILE PROPRII ALE SOTILOR Familia este principala forma de organizare a vietii in comun a oamenilor legati prin...

Raspunderea Statelor si a Persoanelor

Secţiunea I Noţiuni generale despre răspunderea internaţională a statelor şi a persoanelor Răspunderea internaţională este instituţia juridică în...

Condițiile de Fond ale Adopției

Introducere Adopţia este actul juridic în temeiul căruia se stabilesc raporturi de rudenie, pe de o parte, între adoptat şi descendenţii săi şi...

Ai nevoie de altceva?