Taxele Vamale

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Taxele Vamale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gabriela Duret

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Taxele vamale

Taxele vamale. Definitie si caracterizare

Notiunea de taxe vamale se refera la sumele de bani care se platesc pentru marfurile trecute peste granita vamala a unui stat in regim de import, export sau tranzit. Impunerea prin taxe vamale este instrument al politicii vamale, care constituie parte a politicii comerciale a unui stat. Prin politica vamala se intelege complexul de masuri si operatii efectuate in temeiul legii, in vederea stabilirii datoriei vamale pentru produsele care intra, ies sau tranziteaza tara .

Impunerea prin taxe vamale indeplineste doua functii importante:

1. functia fiscala, taxele vamale fiind o sursa de venituri pentru bugetul de stat;

2. functia economica sau protectionista, pentru ca prin taxe vamale se ocroteste economia nationala impotriva concurentei straine;

Taxa vamala are natura impozitului indirect, fiind inclusa in pretul produsului si are ca scop orientarea consumului catre produsele indigene, care sunt sau ar trebui sa fie mai ieftine. Pentru consumatori, taxa vamala poate reprezenta si un mijloc de aparare fata de preturile prea mari practicate de producatorii interni fata de reducerea calitatii produselor indigene.

Veniturile realizate din taxele vamale difera de la o tara la alta si de la o perioada la alta. In tarile dezvoltate, in perioada 1986-1995, aportul taxelor vamale la formarea veniturilor fiscale ale statului a fost nesemnificativ, exceptie facand Elvetia. In tarile in curs de dezvoltare, taxele vamale ocupa un loc important in formarea veniturilor fiscale ale statului, astfel in 1995 in Tunisia, Filipine, Congo si Etiopia taxele vamale sunt inportante atat din punc de vedere fiscal cat si din punct de vedere economic.

Tariful vamal al unei tari este dat de totalitatea taxelor vamale care se aplica pe teritoriul unei tari, in functie de operatiile, produsele si valorile supuse vamuirii, precum si a celor exceptate de la plata taxelor vamale sau pentru care se aplica taxe preferentiale. Regimul vamal al unei tari cuprinde totalitatea normelor care se aplica in cadrul procedurilor de vamuire, functie de scopul operatiunii comerciale si de destinatia marfurilor.

Clasificarea taxelor vamale

Taxele vamale pot fi clasificate in functie de criteriile :

1. dupa obiectul lor taxele vamale sunt

a) taxele de import sunt cele mai raspandite si au un randament ridicat. Ele se percep asupra valorii marfurilor care intra in tara, in momentul in care trec frontiera tarii importatoare. Aceste taxe sunt folosite si ca instrument de protectie a economiei nationale;

b) taxele vamale de export se percep la scoaterea marfurilor din tara. Sunt taxe rar intalnite in practica.

c) Taxele vamale de tranzit care se percep asupra marfurilor care fac obiect de comert in tranzit pe teritoriul unei tari. Si acestea sunt rar intalnite in practica.

2. dupa forma lor de exprimare, taxele vamale sunt :

a) taxele vamale ad valorem se exprima ca procent din valoarea marfurilor importate

b) taxele vamale specifice sunt stabilite ca suma fixa pe unitatea fizica de marfa importata : pe tona, pe bucata.

c) Taxele vamale compuse apar ca o combinatie a primelor doua, aplicate prin insumare.

3. in functie de nivelul lor, avem :

a) taxele vamale in conditia clauzei natiunii celei mai favorizate se aplica la importul de marfuri pe care o tara membra a Organizatiei Mondiale a Comertului il efectueaza din tarile membre ale aceluiasi organism sau din alte tari cu care acestea are acorduri bilaterale, pe baza carora isi acorda reciproc clauza natiunii cele mai favorabile.

b) Taxele vamale autonome se aplica la importul pe care o tara il efectueaza din tari cu care nu intretine relatii bazate pe conditia clauzei natiunii celei mai favorizate, nivelul acestora fiind mai ridicat.

c) Taxele vamale preferentiale se practica in relatiile comerciale dintre tarile care fac parte din diferite uniuni vamale cu caracter inchis.

4. dupa scopul in care au fost instituite, taxele vamale se impart in :

a) fiscale, sunt instituite si se percep in scopul procurarii de venituri pentru bugetul de stat. In general aceste taxe nu au un nivel ridicat;

b) protectioniste (prohibitive), care au un scop crearea unei bariere pentru produsele straine, astfel incat productia interna sa fie protejata fata de concurenta straina;

c) preferentiale, sunt taxe prin care se acorda preferinta comertului cu anumite state sau cu anumite marfuri;

d) de retorsiune (de raspuns), care sunt instituite ca raspuns dat altui stat, care, dintr-un motiv oarecare impune restrictii la importul de marfuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Taxele Vamale.doc