Teoria Genereala a Statului si Dreptului

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Teoria Genereala a Statului si Dreptului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andrei Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Cap. I Concept, origini, importanta 1
Cap. II Evolutia principiilor generale ale dreptului 1
2.1 Drept international 1
2.2 Drept comunitar 2
Cap. III Diferentele principiilor fundamentale generale si de ramura 3
Cap. IV Exprimarea continutului principiilor fundamentale generale 5

Extras din document

Principiile dreptului sunt acelea idei generale, postulate calauzitoare sau precepte directoare care orienteaza eleborarea si aplicarea normelor juridice intr-o ramura de drept sau la nivelul intregului sistem de drept. Ele au forta si semnificatia unor norme superioare, generale ce pot fi formulate in textele actelor normative, de regula, in Constitutii, sau daca nu sunt formulate expres, sunt deduse in lumina valorilor sociale promovate. Unele dintre ele sunt exprimate in forma unor adagii maxime, in special cele formulate inca in dreptul roman.

Principiile dreptului sunt elemente persistente, perene, structurale ale normativitatii juridice, adevarati “ invarianti ai dreptului ”, dar care nu sunt totusi , imuabili, inregistrand un continut socio – istoric diferit si o dinamica mai lenta. S-a remarcat faptul ca principiile generale ale dreptului reprezinta un factor de stabilitae, adaptare si integrare in ordinea juridical, iar din punct de vedere a tehnicii juridice ele completeaza lacuna, corijeaza excesele si anomaniile in procesul de interpretare si aplicare a dreptului.

Principile generale ale dreptului nu reprezinta numai o “ armatura ” a gandirii juridice, ci sunt si o rezultanta a numeroaselor texte normative, o expresie a “ spiritului legii ”, ele nefiind exterioare dreptului pozitiv . Asa de exemplu, in art. 38 al Statului Curtii Internationale de Justitie se mentioneaza ca sursa a Dreptului “ principiile generale ale dreptului recunoscute de natiunile civilizate ” iar Codul civil Italian recomandata judecatorului de a statua, in absenta unor taxe, in lumina princiipilor generale ale dreptului.

Utilitatea practica a cunoasterii principiilor consta in aceea ca aflam cu ajutorul lor, liniile directoare pentru orice intreg sistem juridic, asupra caruia exercita o actiune constructive, orientand activitatea legiuitorului si a practicantului.

2. Evolutia principiilor generale ale dreptului

2.1 Dreptul international

Principiile constitue partea cea mai dinamica a dreptului international public, care inregistreaza cel mai fidel transformarile si mutatiile ce se petrec frecvent pe plan international. Ele au aparut si s-au dezvoltat in cadrul raporturilor dintre state si au insotit evolutia dretului international in ansamblul sau . Ele au luat nastere prin acordul tacit sau expres al statelor, pe cale cutumiara sau conventionala, au character imperative, facand parte din jus cogens gentium. Principiile sunt inscrise in continutul tratatelor multilaterare, cu caracter global sau regional, dobandind o recunoastere generala si devenind astfel obligatorii in relatiile dintre state . Unul din principiile cunoscute inca din antichitate, este cel numit pacta servanda, care, putem afirma ca a stat chiar la baza aplicarii normelor din acest domeniu.

Odata cu formarea monarhiilor absolute se afirma principiul suveranitatii statelor, care va dobandi un nou continut dupa formarea statelor nationale.

Se poate afirma ca fiecare principiu are caracteristici proprii si a aparut in functie de legile specifice evolutie societatii intr-o anumita perioada, ceea ce nu inseamna insa ca intre ele nu exista o stransa interdependenta si conditioanare.

Daca ne refrim la trasaturile lor specifice, vom observa universalitatea principiilor fundamentale, care decurge din aplicarea lor tuturor domeniilor in care statele intretin relatii in calitatea lor de subiecte de drept international. In al doilea rand, principiile se caracterizeaza prin continutul lor general, fiind in acest sens expresia “ generalizarii si abstractizarii normelor celor mai importante si mai larg recunoscute ale dreptului international ” .

Principille fundamentale ale dreptului international sunt acele norme ale dreptului international public care fac parte din jus cogeus.

Principiile fundamentale ale dreptului international public sunt reguli de maxima generalitate, recunoscute tacit sau expres de toate statele lumii ca obligatorii relatiile de cooperare dintre ele.

Datorita rolului pe care il joaca in viata statelor, princiipile si-au gasit consacrarea in numeroase documente internationale, cum ar fi Carta O.N.U, adoptata dupa al doilea razboi mondial, in care se prevede faptul ca “ in indeplinirea scopurilor, organizatia si membrii sai vor actiona in conformitate cu principiile dreptului international ”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Genereala a Statului si Dreptului.doc