Teoria Lombrosiana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Teoria Lombrosiana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Constantin Butiuc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Noţiuni introductive.pag. 2
I. Concepţia lui Lombroso:
• factorii antropologici, ereditatea.pag. 2
Concluzii.pag. 5
Bibliografie.pag. 6

Extras din document

Noţiuni introductive

În cadrul orientării biologice sunt reunite acele teorii care consideră că factorii biologici sunt hotărâtori în geneza crimei. Această orientare limitează obiectul criminologiei la studiul infractorului, fiind preocupată în a demonstra existenţa unor trăsături specifice de ordin bio-antropologic constituţional care diferenţiază infractorul de non infractor, trăsături care determină comportamentul antisocial al individului.

Originea teoriilor biologice cu privire la cauza criminalităţii, sunt regăsite în evoluţionismul lui Charles Darwin, în lucrările de frenologie ale medicului vienez Frederik Joseph Gall, în studiile de fizionomie ale lui J.R.Lavater, în conceptele asupra degenerescenţei speciei umane ale lui Charles Morel.

Formularea ipotezei atavismului evoluţionist, îşi are originea din extinderea concepţiei lui Gall cu privire la corelaţia dintre anomaliile craniului şi funcţiile creierului precum şi alte trăsături ale individului. Despre rolul şi contribuţia eredităţii la cauzarea crimei s-au făcut menţiuni şi susţineri încă de la începuturile antropologiei şi criminologiei.

I. Concepţia lui Lombroso, factorii antropologici, ereditatea

Lombroso a scris despre caracterul atavic al stigmatelor care caracterizează pe criminal, iar dintre toate tipurile de criminali, stabilite de el, primul loc îl ocupă tipul criminalului înnăscut.

Cesare Lombroso (1835-1909)s-a născut la Veneţia, a studiat medicina şi s-a specializat în psihiatrie, a activat ca profesor universitar de medicină legală la Universitatea din Torino.

C.Lombroso este teoreticianul cel mai reprezentativ ,care a făcut din ideea tipului fizic criminal o cauza a crimei. Potrivit acestuia , problemele eredităţii au o importanţă deosebită, deoarece la început a considerat criminalitatea ca o fatalitate ereditară, iar după admiterea factorilor sociali şi fizici, susţine marea influenţă a eredităţii morbide asupra criminalităţii, încercând să arate aceasta cu date statistice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Lombrosiana.doc