Terorismul International

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Terorismul International.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

I.CONSIDERATII INTRODUCTIVE
II. TERORISMUL RECIZARI CONCEPTUALE
III. TIPOLOGIE, TEHNICI SI FORME IN MANIFESTAREA TERORISMULUI INTERNATIONAL
3.1. Terorismul international
3.2.Terorismul de stat
IV.MIJLOACE DE COMBATERE A TERORISMULUI INTERNATIONAL
CONCLUZII

Extras din document

TERORISMUL INTERNATIONAL

I.CONSIDERATII INTRODUCTIVE

Autopromovat pe lista problemelor fundamentale ale actualitatii, terorismul constituie o tema recurenta a studiilor sociologice, politologice si de securitate. În ciuda numeroaselor abordari, complexul motivational, cauzal si actional înglobat de acest substantiv abstract, continua sa genereze evenimente si evolutii pe cât de tragice pe atât de imprevizibile.

Notiunea de terorism este cunoscuta omenirii de la inceputul istoriei, dar in istorie acest termen a aparut dupa revolutia franceza din 1789. In secolul XX terorismul international savarsit in timp de pace a luat o amploare deosebita. Principala caracteristica a terorismului este intimidarea prin violenta, mijloacele folosite fiind extrem de variate, incluzand rapirea de persoane, luarea de ostatici, asasinatul, executiile sumare, producerea de explozii, distrugerea unor edificii publice, sabotarea cailor ferate sau a unor instalatii industriale ori a mijloacelor de telecomunicatii, ruperea unor diguri, otravirea apei potabile (a raurilor, fantanilor sau rezervoarelor de apa), producerea unor boli contaginoase, executarea de bombardamente etc. La metodele “traditionale” s-au mai adaugat si noi forme, cum ar fi atentatele contra sefilor de state, atacurile misiunilor diplomatice si a diplomatilor, atentate impotriva personalitatilor politice sau a unor persoane particulare cunoscute pentru opiniile lor, atacarea unor institutii publice sau intreprinderi comerciale, a avioanelor, a fortelor de ordine s.a.

Actele de terorism reprezinta diferite actiuni de violenta, prin care persoane sau grupuri de persoane: atenteaza la viata si la integntatea corporala sau bunurile unor demnitari, personalitati politice, a membrilor de familie ai acestora; savârsesc asemenea acte, împotriva unor grupari politice, organizatii sociale, institutii, grupuri de persoane reunite, în mod organizat sau aflate, în mod întâmplator, în locuri sau localuri publice sau private. Daca asemenea acte sunt îndreptate contra ordinii internationale, atunci ele pun în pericol relatiile internationale, constituie o amenintare directa împotriva pacii, pot crea tensiuni si înrâutati relatiile dintre state, produc instabilitate într-o anumita zona geografica ori situatii de confruntari si-n orice caz, prejudiciaza climatul international. Scopul urmarit, prin aceste acte, este sa atraga atentia lumii asupra existentei teroristilor si a obiectivelor lor ori sa traga foloase materiale (asasinate si rapiri de persoane în vederea rascumpararii, incendieri si distrugeri etc.).

Dreptul penal international este cel care incorporeaza si sanctioneaza infractiunile cu caracter international cum ar fi crimele contra pacii si securitatii internationale, crimele de razboi, crimele contra umanitatii. Savarsirea unor asemenea fapte criminale antreneaza , alaturi de raspunderea penala a indivizilor care le savarsesc, si raspunderea internationala a statelor, sub forme diverse:politica, morala si materiala. Insa, dreptul penal international sanctioneaza si alte infractiuni cu caracter international, ddar care de regula se savarsesc in nume propriu de catre persoane particulare si nu in numele unor guverne sau sub autoritate guvernamentala.

Includerea unor astfel de infractiuni in sfera represiunii internationale se datoreaza faptului ca acestea prin pericolul pe care il prezinta, prin formele lor de manifestare sau prin efectele pe care le produc, depaseesc cadrul limitat al dreptului penal intern al unei tari, constituind un atentat la valori ce tin de interesul generalal statelor, e stabilitatea raporturilor internationale sau a unor activitati cu caracter internnational prezentand astfel un gradinalt de periculozitate pentru intraga comunitate internationala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul International.doc