Tipuri de Clauze Penale

Imagine preview
(7/10)

Acest referat descrie Tipuri de Clauze Penale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

CATEGORII DE PENALITATI

Penalitatile au fost clasificate in functie de urmatoarele criterii:

Ø Din punct de vedere al faptei ilicite si culpabile a debitorului care are drept consecinta plata unei sume de bani sau a oricarei altei valori patrimoniale, penalitatile se clasifica in 3 categorii:

a) penalitati pentru neexecutarea obligatiei asumate de catre debitor

b) penalitati pentru executarea necorespunzatoare sau imperfecta a obligatiilor contractuale

c) penalitati pentru executarea cu intarziere a obligatiilor.

In functie de acest criteriu de clasificare si de regimul juridic aplicabil fiecarei categorii de penalitati clauzele penale, se configureaza mai multe tipuri.

Daca penalitatile au fost stipulate pentru neexecutarea obligatiilor, clauza primala este alternativa, in sensul ca nu se poate cumula penalitatea cu executarea in natura. In cazul in care executarea in natura a obligatiei nu mai este posibila sau creditorul se afla in imposibilitate de a mai folosi prestatia si aceasta pretinde, pe langa penalitate si daune - interese, pentru a se intregi clauza penala , plata penalitatilor nu poate fi cumulata cu daunele - interese, ci se imput asupra lor.

Daca penalitatile au fost stipulate pentru intarziere, in executare, clauza penala are caracter cumulativ, pentru ca penalitatile pentru intarziere se pot cumula, atat in executarea in natura, cat si cu penalitatile pentru neexecutare.

Clauza penala poate fi de tip exclusiv, in situatia in care partile au convenit ca in cazul neexecutarii, executarii necorespunzatoare sau cu intarziere, sa se pretinda numai penalitatile, chiar daca executarea in natura este posibila si admisa de lege.

Ø Din punct de vedere al izvorului obligatiei de plata:

a) penalitati stabilite in mod expres de catre parti, fie in cuprinsul contractului, fie prin conventie separata.

b) penalitatile care fac parte de drept din contract, in anumite cazuri prevazute de lege.

Ø In functie de modul de stabilire

a) penalitati fixe (un bun determinatsau un procent fix dintr-o anumita valoare)p

b) penalitati stabilite intr-o suma forfetara

c) penalitati variabile, progresive. Prin natural lor, aceste penalitati trebuie sa constea intr-o suma de bani si se aplica pentru intarzierea in executare.

RAPORTUL DINTRE NEEXECUTAREA, EXECUTAREA NECORESPUNZATOARE SAU CU INTARZIERE A OBLIGATIILOR CONTRACTUALE SI CATEGORIILOR DE PENALITATI

Raportul dintre fapta culpabila a debitorului si categoriile de penalitati corespunzatoare vizeaza pe de o parte problema cumului penalitatilor cu executarea in natura, iar pe de alta parte, cumulul penalitatilor pentru cauze sau incalcari diferite ale obligatiilor contractuale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Clauze Penale.doc