Titlurile de Credit

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Titlurile de Credit.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Titlurile de credit

Titlul de credit este un document constitutiv si constatator, negociabil, precis determinat in cuprinsul sau, care permite titularului (posesorului legitim), sa-si exercite la scadenta drepturile literale si autonome, mentionate in cuprinsul sau , incorporate in titlu, de unde si denumirea de titlu de credit.

In literatura de specialitate, titlurile de credit mai sunt denumite efecte de comert,instrumente negociabile, valori mobiliare sau titluri de valoare. Denumirea consacrata de Codul comercial este acea de titluri de credit (art.812 Codul comercial).

Exista doua categorii esentiale de titluri de credit.

Prima categorie traditionala cuprinde acele titluri care se incadreaza in notiunea clasica de titluri de credit, cambia, biletul la ordin, warantul, certificatul de depozit, negociabile.

Cea de-a doua categorie include: cecul, titlurile informatizate, biletul la purtator.

Clasificare

Continutul titlurilor de credit poate fi diferit :

- exista titluri ce reprezinta un drept real, un drept care se valorifica asupra unui bun determinat: scrisori de trasura, polita de incarcare, conosamentul, recipisa de depozit, adeverinta de gaj. Cine este in posesia legitima a documentului se considera in posesia marfurilor pentru ca depozitarul, carausul, magazionerul, capitanul vasului nu pot sa le predea decat aceluia ce-i prezinta titlul;

- exista titluri ce dau dreptul la o prestatie din partea debitorului: o suma de bani - titluri de renta, bilete de loterie, bilete de banca, bonuri de tezaur, cambii, bilete la ordin, cec-uri; o anumita cantitate de marfuri - ordinele in producte; un serviciu - documente de transport, marci postale, timbre:

- deosebim si titluri care dau posesorului anumite drepturi de reprezentare cu beneficiile lor: actiunile, certificatele de parti sociale.

Dupa modul in care circula, titlurile comerciale de valoare se impart in trei categorii: titluri nominative, titluri la ordin si titluri la purtator.

a) Titlurile nominative. Sunt titluri nominative acele inscrisuri care individualizeaza pe titularul dreptului prin aratarea numelui acestuia. Posesiunea titlului indeplineste numai functia de legitimare a posesorului, care are fata de emitent un drept propriu .

Fac parte din aceasta categorie obligatiile nominative emise de societatile comerciale, titlurile nominative emise de stat etc .

b) Titlurile la ordin. Sunt titluri la ordin acele inscrisuri care cuprind drepturi literale si autonome care pot fi exercitate numai de o persoana determinata (primul beneficiar) sau de o alta persoana careia i-au fost transmise aceste drepturi printr-o formalitate numita gir.

c) Titlurile la purtator. Sunt titluri la purtator inscrisurile care incorporeaza anumite drepturi, fara sa determine persoana titularului drepturilor.

Intra in aceasta categorie: titlurile datoriei publice, cecul la purtator , obligatii la purtator emise de societatile comerciale, libretele la purtator emise de CEC .

Cambia, titlu de credit

Cambia este un inscris prin care o persoana, denumita tragator sau emitent, da dispozitie altei persoane, numita tras, sa plateasca la scadenta o suma de bani unei a treia persoane, numita beneficiar, sau la ordinul acesteia .

Trasaturile cambiei ca titlu de credit

Fiind un titlu de credit, cambia intruneste toate trasaturile care caracterizeaza aceste titluri. In consecinta si cambia este un document necesar intrucat dreptul pe care-l contine nu poate fi exercitat de titular decat prin posesiunea materiala a inscrisului insusi. Debitorul nu se poate elibera valabil decat cerand si obtinand restituirea inscrisului

Fiind un titlu de valoare, cambia are caracterele care sunt comune titlurilor comerciale de valoare, dar, pe langa aceste caractere generale, cambia are si anumite caractere proprii. Vom evoca acele caractere ale cambiei care ii configureaza specificitatea ca titlu comercial de valoare .

Cambia cuprinde drepturi literare si autonome. Sunt literare pentru ca continutul si intinderea drepturilor sunt determinate numai de cuprinsul inscrisului, cambia fiind un act complet prin el insusi. Sunt autonome intrucat posesorul legitim si de buna credinta al inscrisului exercita un drept personal care s-a nascut in persoana sa si nu un drept privat.

Ca instrument de credit comercial (efect comercial) cambia este utilizata de producator in raporturile cu comerciantul angrosist care cumpara produsele sale. In momentul vanzarii, pentru a-i acorda cumparatorului un credit de cateva luni, producatorul emite o cambie al carei tras este cumparatorul, plata pretului urmand a se efectua de catre acceptant la termenul mentionat.

In fine, banca poate trage ea insasi o cambie asupra persoanei careia i-a acordat credit. Aceasta cambie o poate apoi utiliza fie pentru a stinge o datorie proprie, prin girul in favoarea creditorului ei fie pentru scontarea la o alta banca in vederea mobilizarii creditului. Aceste cambii, instrumente de credit, sunt denumite efecte financiare .

Fisiere in arhiva (1):

  • Titlurile de Credit.doc

Alte informatii

SNSPA-Facultatea de Administratie Publica