Transportul aerian

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Transportul aerian.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1.Concept și reglementare legală

Dreptul transporturilor reprezintă ansamblul de norme juridice care reglementează totalitatea activităților profesionale organizată de orice tipuri de transportatori, cu vehiculele corespunzătoare , în vederea deplasării în condiții legale de persoane sau de bunuri.

Astfel având în vedere importanța transporturilor în secolul actual, transportul aerian este unul dintre cele mai sigure mijloace de transport , fiind folosit foarte des. Fiind un sector care necesită o multitutine de reglementări,deoarece drepturile și obligațiile trebuie susținute temeinic,în sensul importanței și al complexității lor.

Transportul aerian reprezintă o arie extinsă de comerț în care o firmă de aeronave se angajează să transporte pasajeri , marfă sau să folosească o aeronavă in situații de urgență.

Avantajul acestui tip de transport este este viteza cu care se poate deplasa și a numărului mare de pasageri care se pot îmbarca , sau a cantității de marfă care poate să fie transportată rapid la destinație.

Transportul aerian s-a dezvoltat mai ales după cel de-al doilea război mondial. Avionul s-a impus in domeniul militar prin marea sa manevrabilitate care il făcea mai greu de ‘prins’ în țintă, dar mai ales urmare a sincronizarii învartirii elicei cu ritmul de tragere al mitralierei. Investițiile masive făcute în aceasta armă au realizat saltul tehnologic care a impus avionul și în transportul civil prin avantajele sale specifice: rapiditate, convertabilitate (de la transportul de marfă la cel de călători și poșta), oportunitate si eficacitate (transportul la locul și la timpul cerut), comoditate, siguranța zborurilor.

Datorită evoluției spectaculoase a fost nevoie de formarea unui cadrul legal optim , care să asigure dinamica transportului pe calea aerului , primul Cod fiind adoptat în anul 1997, dar care de atunci a suferit modificări, adaptându-se la nevoile actuale ale societății.

Dintre cele mai importante reglementări juridice ,amintim următoarele: Ordonanța Guvernului nr.29/1997, republicată privind Codul aerian civil,modificat prin Legea nr.399/2005, Legea nr.187/2012 . Datorită creșterii perpetue a numărului de curse aerine din spațiul aerian al statelor membre din Uniunea europeană , Uniunea a trebuit să ofere un nivel superior de protecție pasagerilor care zboară în cuprinsul acestui spațiun aerian , prin mecanismul Regulamentelor aplicabile pe întreg teritoriile statelor membre.În 1999 s-a concretizat Convenția de la Montreal , care a impus reguli referitoare la unificarea transportului aerian internațional , la care și România este parte.

2.Clasificarea transporturilor aerine civile

Având în vedere complexitatea sectorului de transporturi aeriene , acestea se impart în mai multe tipuri . În conformitate cu nomenclatorul activităților propuse la nivelul Uniunii Europene ,în acest sector, al libertății zborurilor in spațiul unional ,traficul aerian civil este grupat in două sectoare:aviația comercială și aviația generală.

a) După obiectul transportului , avem transporturi de pasageri și transporturile de marfă .Transportul de pasageri de obicei se realizează cu curse de linie sau charter , iar cele de marfă se fac cu avioane cargo.

b) În funcție de destinația transportului există:-transporturi interne care este cel care se execută în limitele teritoriale ale unui stat , fără escale ; transporturi internaționale care se organizează pe teritoriul a două state contractante sau doar a unui singur stat cu o escală pe teritoriul altui stat care nu este parte contractantă .

c)După principiul de organizare si cadrul de reglementare putem distinge:transporturi aeriene pe curse regulate și transporturi aeriene pe curse speciale, cele charter.

Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul aerian.docx

Bibliografie

1. Georgescu Bona Speranța , Curs, Disciplina dreptul transporturilor
2. Scribd.com, Alexandru Rusu, Sistemul de transport aerian
3. Costache Gheorghe, Dreptul Transporturilor
4. Mihnea - Tudor Orjan, Contractul de transport aerian de persoane și perspectiva uniformizării ,Juridice.ro
5. Constantin Căruntiu, Transporturile aeriene componentă a transporturilor internaționale
6. Gidro Aurelia, Note de curs
7. Codul Aerian Român
8. Ardelean Sorin, Contractul de transport aerian
9. Legea nr.355 din 10 iulie 2003 privind răspunderea transportatorilor aerieni și a operatorilor aeronavelor civile care efectuează operațiuni aeriene civile în spațiul aerian național.
10. Convenția de la Montreal
11. Iurie Mihalache, Studia UBB Iurisprudentia