Transporturile Multimodale

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Transporturile Multimodale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1)Introducere:.1
a) Ce reprezinta transportul international multimodal?.1-2
b)Caracterizarea generala a transporturilor multimodale.3-4
c) Definitiile modurilor si mijloacelor de transport .4-5
d) Caracteristicile de baza ale comertului si transportului in tarile in curs de dezvoltare.5
2) Definitii, avantaje si clasificarea transportului multimodal.5-10
a) Definitii
b) Avantaje
c) Clasificare
3)Transportul rutier de marfuri si transportul multimodal. .10-13
4) Caracteristicile transportului multimodal:.13-14
5)Transportul intern si international containerizat.15-21
a)Beneficiile containeizarii:
b)Avantajele transportului marfurilor in containere:
c)Caracteristicile si clasificarea containerelor.
1.Caracteristicile containerului
2.Clasificarea containerelor:
3.Tipuri de containere:
6)Managementul transporturilor multimodale .21
7)Reglementari in Romania privind traficul multimodal.21-22
8)Bibliografie.23

Extras din document

1)Introducere:

a) Ce reprezinta transportul international multimodal?

Conceptul de transport international multimodal nu este aparut recent , el s- a dezvoltat odata cu aparitia revolutionara a containerelor prin anii 50 initiate de Malcom McLean . Aceasta evolutie s-a produs in scopul facilitarii comertului international aflat in continua crestere.

Atat comertul cat si transportul se afla intr-o stransa legatura deoarece transportul eficient are ca finalitate un comert de success. Transportul international implica in general folosinta unor cai variabile de transport fiecare legatura corespunzand unui transfer, depozitare sau unei operati de transportare fie in tara de origine , intr-o tara de tranzit sau in tara destinatiei finale.

Aceasta situatie a creat o multime de probleme de a lungul anilor, pe masura ce din ce in ce mai multi transportatori au realizat ca acest concept nou implica participarea eficace a diversilor operatori de transport dar nu clarifica intotdeauna cine este raspunzator de livrarea incarcaturii la destinatie in conditie de securitate conform masurilor stabilite . Luand in considerare varietatea de culturi , limbi si practici comerciale din ambele parti ale comertului si avand in vedere complexitatea operatiunilor de transport international, apare nevoia comerciantului de a isi incredinta marfa unui operator calificat , organizat si responsabil care sa se ocupe de intreaga operatiune.

Pornind de la conditiile prezente ale transportului multimodal si incadrarea legala, operatorii de transport au dezvoltat noi sisteme de transport care sa satisfaca cerintele clientilor , oferind servicii competitive , aducand aport la eficientizarea comertului . Incepand cu introducerea containerizarii si a dezvoltarii EDI , comertul international a avut ca cerinte tranzactii comerciale eficiente.

Pentru a utiliza potentialele oferite de noile technologii, comunitatea internationala de comert a actualizat uniformizand practicile privind termenii de comert , scrisorile de credit , si documentele de transport multimodal .

Dezvoltarea transporturilor a urmat indeaproape dezvoltarea economica mondiala, care a impus sporirea continua a volumului de marfuri transportate. Transporturile multimodale sunt considerate o alternativa sigura pentru viitor, intrucat raspund cel mai bine atat cerintelor tot mai acute privind descongestionarea arterelor rutiere, protectia mediului si conservarea energiei, cat si cerintelor mereu crescande ale beneficiarilor de transport in ceea ce priveste gama si calitatea serviciilor.

In ultimii ani deplasarea marfurilor a atins pe plan mondial o dezvoltare deosebita, ceea ce a dus la participarea unor carausi cu mijloace de transport diferite. Acest fenomen a aparut si in Romania ,ceea ce a adus la cautarea unor solutii cat mai eficiente, utilizandu-se in acest scop acele mijloace care dovedeau atat operativitate cat si un pret mai redus.

Transporturile multimodale au avut ca punct de plecare faptul ca deplasarea marfurilor de la un capat la altul al lumii solicita de cele mai multe ori participarea mai multor carausi, cu mijloace de transport diferite. Aceste operatiuni,mult mai complexe decat cele care folosesc un mijloc de transport de acelasi fel poarta denumirea generic de transporturi succesive. In prezent , acest tip de transport este intens folosit deoarece se economiseste timp, fiind mult mai operativ, apoi modalitati de plata l-au facilitat in mare masura, economisindu-se in final bani.

Astfel , transporturile successive se definesc prin deplasarea de persoane sau de marfa de catre doi sau mai multi carausi , care folosesc , pentru a parcurge distanta de la punctul de pornire pana la destinatie, cu mijloace de transport de tip diferit pe o anumita portiune din itinerariul convenit. Transportul international modal reprezinta transportarea de marfuri cu cel putin doua diferite mijloace in baza unui contract modal de transport de la o destinatie de unde bunurile sunt preluate de operatorul multimodal de transport la o alta destinatie situate intr-o tara diferita. Operatiunile de preluare si de livrare ale bunurilor din cadrul unui contract de transport unimodal nu vor fi considerate drept transporturi multimodale international.

b)Caracterizarea generala a transporturilor multimodale:

Fisiere in arhiva (1):

  • Transporturile Multimodale.doc