Triunghiul Institutional al Uniunii Europene

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Triunghiul Institutional al Uniunii Europene.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Staiculescu R

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

INTRODUCERE
CAP. 1 – PARLAMENTUL EUROPEAN
CAP. 2 – CONSILIUL UNIUNII EUROPENE
CAP. 3 – COMISIA EUROPEANA
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Introducere;

Uniunea Europeana isi are originile in Comunitatea Europeana a Otelului si Carbunelui, infiintata in 1951 prin Tratatul de la Paris si in Comunitatea Economica Europeana fomata in 1957 prin semnarea Tratatului de la Roma de catre sase state: Franta, Germania, Italia si Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg). In cei 50 de ani de existenta, Comunitatea Ecomonica Europeana s-a extins prin aderari succesive ale altor state din Europa, transformandu-se intr-o comunitatea economica si politica - Uniunea Europeana – cu 27 de state membre si cu institutii si organisme unele cu caracteristici supranationale, altele cu caracteristici interguvernamentale.

Uniunea Europeana nu este o federatie ca SUA si nici o simpla cooperare interguvernamentala ca in cazul Natiunilor Unite. Tarile membre ale UE raman natiuni independente, dar isi pun in comun suveranitatea lor pentru a obtine mai multa putere economica si influenta pe plan mondial, o putere la care nu ar fi putut ajunge nici una dintre ele in mod independent. Statele membre isi deleaga o parte din puterea lor de decizie catre institutiile europene pe care le-au creat de comun acord, astfel incat deciziile luate la nivel european sa fie luate in mod democratic, tinand cont de interesele tuturor tarilor. Cele mai importante institutii sunt Comisia Europeana, Consiliul European, Parlamentul European, Curtea Europeana de Justitie si Banca Centrala Europeana.

Triunghiul institutional, format din Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana, este cel care concepe si dezvolta politicile la nivel European si cel care adopta legislatia ce se pune in aplicare in Uniunea Europeana. De asemenea, alte doua institutii joaca un rol major in buna desfasurare a activitatilor in UE: Curtea de Justitie, ce asigura aplicarea legilor europene si Curtea de Conturi ce verifica activitatile financiare ale Uniunii.

Puterile si responsabilitatile acestor institutii isi au originile in tratatele fondatoare ale UE. Tratatele prevad, de asemenea, regulile si procedurile pe care aceste institutii trebuie sa le urmeze in desfasurarea activitatilor lor.

Pe langa aceste institutii, in cadrul Uniunii Europene functioneaza o serie de organisme cu rol specific printer care: Banca Centrala Europeana (responsabila pentru politica monetara a Uniunii), Banca Europeana de Investitii (finanteaza proiecte europene de investitii si sprijina mediul de afaceri din Europa prin Fondul European de Investitii), Obudsmanul European (investigheaza plangerile privind cazuri de administrare defectuoasa in actiunea institutiilor si organelor Uniunii Europene), Controlorul European pentru Protectia Datelor (avand misiunea de a garanta dreptul fundamental de protejare a datelor personale ale cetatenilor europeni).

Cap. 1

Parlamentul European

Parlamentul European este asa numita camera a reprezentantilor cetatenilor din UE, in timp ce Consiliul European este organismul reprezentativ al statelor din UE.

Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere şi secrete. În perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiţi de către parlamentele statelor membre.

Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles şi Luxemburg. La Luxemburg se află sediul administrativ („Secretariatul General”). Reuniunile întregului Parlament, cunoscute sub denumirea de „sesiuni plenare”, au loc la Strasbourg şi uneori la Bruxelles. Reuniunile comisiilor parlamentare au loc tot la Bruxelles.

In prezent, cei peste 490 de milioane de cetateni din cele 27 de State Membre sunt reprezentati de 785 de parlamentari. Parlamentarii sunt alesi pentru 5 ani, iar pentru urmatoarea perioada (2009-2014), in principiu, nu vor fi mai mult de 736 de membri.

Pentru 2009-2014, locurile in Parlament vor fi impartite intre Statele Membre astfel:

Austria -17 Belgia -22 Bulgaria -17 Cipru - 6

Danemarca -13 Estonia -6 Finlanda -13 Franta -72

Germania -99 Grecia -22 Irlanda -12 Italia -72

Letonia -8 Lituania -12 Luxemburg -6 Malta -5

Marea Britanie -72 Olanda -25 Polonia -50 Portugalia -22

RepublicaCeha -22 Romania -33 Slovenia -7 Spania -50

Slovacia -13 Suedia -18 Ungaria -22

Parlamentarii europeni apartin nu unor partide politice nationale, ci a 7 grupuri europene: Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni (289 deputati), Grupul Socialist din Parlamentul European (215 deputati), Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (101 deputati), Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor (44 deputati), Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana (42 deputati), Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica (41 deputati) si Grupul Independenta si Democratie (24 deputati). De asemenea, exista si parlamentari independeti (29 deputati), neafiliati niciunui grup politic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Triunghiul Institutional al Uniunii Europene.doc