Uciderea din Culpa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Uciderea din Culpa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ACHIM GHEORGHE

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1.CONTINUTUL LEGAL :

Uciderea din culpa este incriminata in art 178 C. Penal si consta in fapta persoanei care din culpa suprima viata alteia ;fapta este mai grava cand s-a petrecut ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati , ori cand uciderea este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica avand in sange o imbibatie alcoolica care depaseste limita legala , sau care se afla in stare de ebrietate , tot astfel daca fapta este savarsita din culpa de orice alta persoana in exercitiul profesiei sau meseriei si care se afla in stare de ebrietate.Fapta este deosebit de grava daca s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane.

Identica prin rezultat cu infractiunea de omor , uciderea din culpa se deosebeste de aceasta prin forma de vinovatie . In cazul omorului , legea cere , cum am vazut , existenta intentiei directe sau indirecte . In cazul uciderii din culpa este necesar sa existe ca forma de vinovatie culpa , sub cele doua modalitati ale acesteia (neglijenta si culpa de previziune).Desi pericolul social al faptei de ucidere din culpa este evident mai redus decat acela al faptei de omucidere intentionata , totusi , legea incrimineaza asemenea fapte , deoarece ele constituie o grava amenintare pentru viata oamenilor si pentru necesitatea de a actiona prin constrangerea penala asupra constiintei oamenilor , determinand formarea unei atitudini de grija si maxima atentie fata de viata celor din jur.

Aceasta se impune cu atat mai mult cu cat programul tehnic este insotit de o crestere a factorilor de amenintare pentru viata oamenilor , ceea ce obliga la o diligenta sporita din partea tuturor.

2.CONDITII PREEXISTENTE :

Infractiunea din culpa are acelasi obiect juridic genetic ca toate infractiunile contra persoanei.

A.OBIECTUL JURIDIC special al infractiunii de omor este reprezentat de relatiile sociale referitoare la dreptul de viata , asigurat fiecarei persoane prin incriminarea faptelor care aduc atingere acestei valori fundamentale.

OBIECTUL MATERIAL este constituit din corpul fizic al omului asupra caruia se exercita actiunea (inactiunea) faptuitorului.

B.SUBIECTII

Uciderea din culpa are ca subiect activ potential orice persoana care indeplineste conditiile legale pentru a raspunde penal.Uneori legea cere sa existe o anumita calitate – conducator de vehicul cu tractiune mecanica sau orice alta persoana , aflata in exercitiul profesiei sau meseriei – a subiectului activ dar nu pentru existenta variantei simple , ci a variantei agravante a infractiunii.

Examinandu-se aspectul ca la uciderea din culpa este posibil coautoratul , s-a exprimat atat parerea ca aceasta modalitate a participatiei este compatibila cu infractiunea examinata cand , datorita unor acte efectuate simultan sau succesiv de mai multe persoane , s-a produs , din culpa rezultatul letal , cat si parerea care exclude aceasta posibilitate . Mai recent , s-a exprimat si punctul de vedere care , admitand posibilitatea coautoratului la infractiunile din culpa o limiteaza numai la cazurile in care mai multe persoane , simultan sau succesiv , au comis acte care intregesc continutul unei actiuni sau dupa inactiuni unice savarsite din culpa.In aceasta ultima viziune , activitatea din culpa a coautorilor nu poate fi raportata la rezultatul produs ,deoarece acesta nu s-a gasit in reprezentarea coautorilor , ci numai la actiunea comuna desfasurata de ei , deci numai daca moartea persoanei s-a produs ca rezultat al actiunii sau inactiunii unice a mai multor faptuitori acestia vor fi considerati coautori ai infractiunii.

Totusi uciderea din culpa nu exclude coautoratul . In practica s-a decis ca exista infractiunea prevazuta de art 178 alin 2 C penal in sarcina ambilor inculpati , conducatori auto , daca accidentul de circulatie soldat cu moartea unei persoane s-a datorat culpei amandurora , ori daca moartea victimei s-a datorat faptului ca un conducator auto a incredintat vehiculul unei persoane care nu avea permis de conducere auto iar acesta , conducand imprudent , a ucis o persoana.Ultima solutie a fost considerata discutabila in doctrina , exprimandu-se atat opinia ca cel care a incredintat autovehiculul este numai autor , nu coautor al infractiunii de ucidere din culpa , cat si parerea ca acesta s-ar face vinovat numai de infractiunea prevazuta in art 36 alin 3 din Decretul 328/1966 , uciderea din culpa fiind imputabila in mod exclusiv celui care a condus autovehicolul. Nu exista cerinte speciale de loc si timp in continutul acestei infractiuni.

3.CONTINUTUL COSNTITUTIV:

A.LATURA OBIECTIVA : sub aspectul elementului material al laturii obiective , uciderea din culpa se aseamana cu omorul .Ca si acesta , uciderea din culpa se poate savarsi atat prin actiune cat si prin inactiune , iar urmarea imediata este moartea victimei.

Latura obiectiva implica si existenta unei legaturi cauzale intre activitatea de ucidere si rezultatul produs . Dificultatile pe care le ridica uneori practica in stabilirea legaturii cauzale pot fi depasite printr-o atenta exprimare a tuturor imprejurarilor cauzei .Daca victima a contribuit prin culpa sa la producerea rezultatului , raspunderea penala a faptuitorului nu este inlaturata , afara de cazul cand aceasta culpa are caracter exclusiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Uciderea din Culpa.doc