Uniunea Europeana de la A la Z

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Uniunea Europeana de la A la Z.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioana Mocean

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Uniunea Europeana (UE) este o familie de tari europene democratice, angajate într-un amplu proces de colaborare pentru pace si prosperitate. Desi nu este un stat si nu îsi propune sa înlocuiasca statele existente, UE este mai mult decât o organizatie internationala. Astfel, statele membre au înfiintat institutii europene comune carora le-a fost treptat delegata o parte a suveranitatii nationale, astfel încât deciziile în anumite probleme de interes comun sa fie luate în mod democratic la nivel european. Aceasta punere în comun a unor aspecte ale suveranitatii se numeste „integrare europeana”. Integrarea europeana îsi are radacinile în perioada ce a urmat celui de-al doilea razboi mondial, ea fiind propusa pentru a preveni repetarea unor conflicte violente si a promova libertatea si prosperitatea pe continentul nostru.

2. Misiunea UE este de a organiza relatiile dintre statele membre si între popoarele acestora, într-o maniera coerenta, având drept suport principiul solidaritatii.

3. Obiectivele UE

- Promovarea progresului economic si social

- Afirmarea identitatii UE pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare în solutionarea crizelor internationale si pozitii comune în cadrul organizatiilor internationale)

- Instituirea cetateniei europene (care nu înlocuieste cetatenia nationala ci o completeaza prin adaugarea unor drepturi civile si politice de nivel european)

- Dezvoltarea unei zone de libertate, securitate si justitie

- Consolidarea si dezvoltarea acquis-ului comunitar (prevederile tratatelor, legislatiei si normelor adoptate de institutiile europene)

UE are în prezent 25 de state membre, o populatie de 460 milioane de locuitori si se pregateste pentru cea de-a sasea extindere.

4. Etapele extinderii UE

1951 – sase tari fondatoare: Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda

1973 – adera: Danemarca, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

1981 – adera Grecia

1986 – adera Spania si Portugalia

1995 – adera Austria, Finlanda, Suedia

2004 – adera 10 tari: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria

2007 – adera Bulgaria si România

5. STATELE MEMBRE ALE UE

Începând din 1 mai 2004, Uniunea Europeana (UE) are 25 de state membre: Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Aderarea României si a Bulgariei este prevazuta pentru 2007, Turcia si Croatia fiind în prezent candidate la aderare, fara a fi început înca negocierile.

Din partea occidentala a continentului, nu sunt membre ale UE Islanda, Norvegia si Elvetia.

6. Tratatele ce stau la baza UE

- 1951 - Tratatul de instituire a Comunitatii Economice a Carbunelui si Otelului

- 1957 - Tratatele de la Roma, de instituire a Comunitatii Economice Europene si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice

- 1992 - Tratatul de la Maastricht, ce constituie Uniunea Europeana

- 1997 - Tratatul de la Amsterdam, confera UE noi competente si arii de responsabilitate

- 2001 - Tratatul de la Nisa, defineste modalitatile de reformare a institutiilor europene în vederea extinderii spre est.

Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana de la A la Z.doc

Alte informatii

referat pentru master