Uniunea Europeana si Mediul Inconjurator

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Uniunea Europeana si Mediul Inconjurator.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Poluarea nu cunoaste frontiere: ea afecteaza continentele sau intreg globul, regiuni sau doar localitati. Deteriorarea mediului inconjurator este din ce in ce mai acuta in ultimele decenii. In fiecare an, aproximativ 2 miliarde de tone de deseuri se produc in statele membre ale Uniunii Europene, iar emisiunile de bioxid de carbon datorate utilizarii de surse de energie traditionale in casele si pentru autoturismele noastre cresc zilnic. Calitatea vietii in Europa, mai ales in zonele urbane, a scazut considerabil datorita poluarii, zgomotului si distrugerilor.

In Europa, problema mediului inconjurator este in stransa legatura cu Piata Interna a Uniuni Europene, cu agricultura, transporturile, energia, politicile industriale si sociale. Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la concluzia ca este imposibil sa se obtina, la nivel local sau national, ceea ce trebuie facut la nivelul intregii Europe, integrand in strategiile lor politica de mediu a Uniunii Eoropene. Tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu o alta dilema: dezvoltarea economica contribuie la rezolvarea problemelor majore, cum ar fi: industrializarea, dar, in acelasi timp, determina degradarea mediului inconjurator. Datorita cresterii populatiei si industrializarii, deseurile si poluantii sunt eliminati mai rapid decat poate mediul sa ii absoarba, iar resursele naturale sunt consumate mai repede decat se poate regenera.

Ca rezultat, aerul, apa si solul devin din ce in ce mai poluate si degradate, iar in tarile mai dezvoltate sunt deja necesare operatiuni de "curatire".

Politica europeana de mediu

Comunitatea europeana a inceput sa actioneze in favoarea mediului inconjurator in anul 1972, initiind patru programe de actiune succesive, bazate pe abordarea ecologica a problemelor. In aceasta perioada, Comunitatea a adoptat aproximativ 200 de acte legislative, in principal privind limitarea poluarii prin introducerea unor standarde minime, mai ales in domeniul managementului deseurilor, poluarii apei si poluarii aerului.

Simpla introducere a unui cadru legislativ nu poate, insa, preveni deteriorarea mediului inconjurator, iar cresterea constiintei publice fata de riscurile datorate problemelor globale de mediu a condus la concluzia ca este esentiala initierea actiunilor concentrate la nivel european si international.

Actiunile europene in favoarea mediului inconjurator s-au dezvoltat asfel incat au devenit politici (Tratatul asupra Uniunii Europene), stabilindu-se ca obiect Uniunii Europene dezvoltarea durabile. In momentul de fata institutiile comunitare sunt obligate sa intergreze in politicile lor elemente legate de protectia mediului inconjurator.

Pentru a se implementa politica de mediu inconjurator, Uniunea Europeana pune la dispozitie instrumente specifice:

-legislatia ofera un nivel inalt de protectia mediului,garantand,in acelasi timp,functionarea Pietei Unice a Uniunii Europene;

Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana si Mediul Inconjurator.doc