Urbanism

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Urbanism.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mirisan Valentin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.Procesul de durbanizare 3-4
2.Evolutia in timp si stadiul actual al urbanizarii 4
2.1 Conditiile economice ce au favorizat dezvoltarea procesului de urbanizare 4
2.2 Probleme specifice rezultate din corelarea dinamicilor diferite de dezvoltare economica si sociala a oraselor 5
3. Consecinte ale procesului de urbanizare 6
3.1. Sistemul de localitati in teritoriu 7
4. Consecinte ale urbanizarii in dezvoltarea oraselor 7
4.1.Dinamica economica si sociala 7-8
4.2.Modificarea cadrului urban 8-9

Extras din document

1. Procesul de urbanizare

Cresterea rapida a populatiei mondiale, procesul de concentrare a

unei parti din ce in ce mai mari din aceasta populatie intr-un numar din ce in ce mai mare de orase, de dimensiuni din ce in ce mai mari, constituie una dintre trasaturille ce definesc lumea contemporana.

Studiile privind urbanizarea si implicatiile accelerarii acestui proces

pe plan ecologic, economic, social demografic sau psihologic au reliefat existent unor aspect contradictorii generate de decalajele existente in dezvoltarea economica si sociala a diverselor tari.Ele sunt ilustrare de insasi gama larga de definitii nationale, definitii in care intervine unu sau mai multe dintre criteriile: marime , grad de concentrare a constructiilor, ocupatia locuiitorilor, grad de dotare si echipare, caracteristicile retelei de localitati, considerente administrative, etc.

Unul dintre aspectele cele mai contradictorii ale procesului de

urbanizare este acela al motivatiei migrarii de la rural la urban.In tarile dezvoltate din punct de vedere economic, modernizarea agriculturii elibereaza un plus de forta de munca ce este atras de industria in continua dezvoltare si de serviciile din ce in ce mai extinse. In tarile in curs de dezvoltare criza ruralului, inapt de a asigura conditii de supravietuire sporului natural ridicat, provoaca un exod masiv spre un urban ce nu poate accepta inca plusul de forta de munca. Aparent este marita grupa populatiei de servire, uneori peste nivelul atins de tarile dezvoltate, ceea ce ascunde de fapt un somaj la scara foarte mare. Din acest motiv, aproape jumatate din cele mai mari orase ale lumii situate in zone subdezvoltate, ridica in fata sistematizarii probleme foarte diferite de cele ale oraselor similar ca marime din zone dezvoltate economic.

De asemenea, exista mari diferentieri in ceea ce priveste politica

de dirijare a controlului urbanizarii determinate desigur de posiblitatile economice existente si de caracterul oranduirii sociale in care se dezvolta fiecare tara.

Peisajul urban contemporan se caracterizeaza pe de-o parte prin

cresterea foarte rapida a numarului de orase, iar pe de alta parte prin cresterea populatiei mondiale - apreciata ca o explozie demografica. Asfel, daca in prima jumatate a acestui secol cresterea populatiei mondiale a fost cu 49,2% ritmul de crestere a populatiei urbane din localitatile cu peste 5.000 de locuitori a fost de 228%

Din anii ’50 numarul locuitorilor la oras s-a dublat o data la 20 de

ani iar procentul lor din populatia lumii a crescut in medie cu 7%. Astazi populatia lumii care locuieste la orase depaseste 2,8 miliarde adica 47,7% din intreaga populatie a Terrei.

Cresterea populatiei urbane, bazata in special pe sporul migrator,

se realizeaza prin intensificarea oraselor existente prin extinderea oraselor in teritoriu si prin creearea de noi orase.

Tipologia oraselor acceptata in general distingem urmatoarele

categorii dupa marime : subperconurbatii( peste 12.500.000 locuitori), orase plurimilonare (peste 2.500.000 locuitori), orase foarte mari (peste 500.000 locuitori), orase mari (peste 100.000 loc) orase mijlocii (peste 20.000 locuitori) si orase mici (sub 20.000 de locuitori). Analiza ritmurilor de crestere de dezvoltare pe categorii de marime indica o crestere mai accelerata a oraselor mari si foarte mari in raport cu cele mici si mijloci. Ilustrativa in acest este evolutia numarului oraselor plurimilonare.

In relatia directa cu cresterea populatiei urbane se reliefeaza o

serie de aspect ce se impun din exterior atentiei sistematizarii oraselor intre care probleme de protejare a mediului inconjurator, probleme legate de consecintele modificarii structurii demografice a populatiei si a problemelor implicate de implicatiile sociale ale migratiei masive in timp relativ scurt a populatiei din mediul rural in mediul urban.

2.Evolutia in timp si stadiul actual al urbanizarii

Procesul de urbanizare din tara noastra, inscris in tendintele

generale remarcate pe plan mondial are loc in conditii de dezvoltare economica si sociala carora cadrul natural geografic, resursele naturale si umane, evolutia istorica si nivelul atins de oranduirea sociala le confera trasaturi proprii.

2.1. Conditii economice ce au favorizat dezvoltarea procesului de

urmabizare.

O serie de particularitati sunt legate de conditiile specific locale, de

derminarile evolutie istorice si mai ales de dezvoltarile economice si sociale ale unui stat de tip socialist. Sistemul de planificare complexa a dezvoltarii tarii a asigurat creearea bazei tehnico matriale a societatii socialiste, consolidarea economiei nationale, intarirea bazei tehnico material a tarii si trecerea la o noua etapa de dezvoltare, faurirea unei societati multilateral dezvoltate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Urbanism.doc

Alte informatii

Referatul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice , Specializarea Administratie publica