Urmele de Dinti si Buze

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Urmele de Dinti si Buze.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Lazar Carjan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Capitolul I Cercetarea şi expertiza urmele de buze pag. 4
1. Introducere pag. 4
2. Revelarea şi ridicarea urmelor de buze pag. 4
3. Expertiza urmelor de buze pag. 5
Capitolul II Cercetarea şi expertiza urmelor de dinţi pag. 7
1. Introducere pag. 7
2. Obţinerea modelelor de comparaţie pag. 7
3. Expertiza urmelor de dinţi pag. 8

Extras din document

Capitolul I Urmele de buze

1. Introducere

Folosirea urmelor de buze în procesul identificării criminalistice a suscitat interes abia în ultimul deceniu şi jumătate, perioadă în care s-a pus la punct şi metodologia de examinare a acestor urme

Urmele de buze sunt reproduceri ale reliefului şi formelor exterioare ale buzelor, create pe diverse suprafeţe, în procesul săvârşirii unei infracţiuni.

După mecanismul de formare, după plasticitatea materiei şi după celelalte criterii cunoscute, urmele de buze se clasifică în aceleaşi grupe ca şi alte urme: dinamice şi statice, de adâncime şi suprafaţă, vizibile şi latente ş.a.m.d.

Urmele de buze se găsesc relativ rar la locul săvârşirii infracţiunii şi de aceea aportul lor la identificarea faptelor penale şi a infractorilor este procentual mai redus decât al altor urme.

Posibilitatea identificării îşi are justificarea în faptul că desenele coriale sunt apreciate ca unice la o persoană, fiind, prin urmare, individuale. În acelaşi timp valoarea de identificare rezultă şi din aceea că desenul lor este relativ stabil, adică se păstrează în aceeaşi formă o perioadă destul de îndelungată. Se poate arăta că această particularitate face posibilă o identificare a persoanei după luni sau chiar ani de zile.

2. Revelarea şi ridicarea urmelor de buze

Revelarea urmelor de buze se efectuează prin următoarele metode:

Pudrarea, care constă în pulverizarea, într-un strat extrem de fin, a pudrei relevante pe suprafaţa presupusă că păstrează urma de buză sau aşternerea ei cu o pensulă fină, după ce, în prealabil, această a fost introdusă de câteva ori în recipientul cu praf relevant.

Afumarea (după aceleaşi procedee ca cele folosite la relevarea urmelor de mâini) se aplică mai ales la relevarea urmelor aflate pe obiecte din metal cromat sau nichelat.

3. Expertiza urmelor de buze

Identificarea persoanei după desenele coriale ale buzelor are la bază următoarele caracteristici prezentate anterior:

- unicitatea (individualitatea) categoria desenelor coriale;

- stabilitatea în timp a caracteristicilor individuale ale desenelor coriale.

Specialiştii criminalişti din ţara noastră au efectuat în anul 1977 un studiu pe amprentele labiale prelevate de la 397 de subiecţi, dintre care: 105 femei, între 17 şi 22 de ani; 263 bărbaţi, între 17 şi 58 de ani şi la copii, între 8 şi 9 ani. Cu această ocazie s-au desprins următoarele concluzii : În toate cazurile analizate s-a constatat prezenţa într-o formă sau alta a liniilor coriale, care după relevare apar sub formă de plinuri şi goluri:

- în distribuirea liniilor coriale pe suprafaţa bazei inferioare se remarcă,

- într-o anume pondere, gruparea lor spre centrul buzei;

- liniile coriale au căpătat forme diferite, cum ar fi: transversale,

- longitudinale şi combinate, prezentând la rândul lor o serie de

- caracteristici individuale.

În efectuarea examinării urmelor de buze şi a metodelor de comparaţie se folosesc următoarele mijloace tehnice: lupa dactiloscopia cu picior, bulele binoculare de cap, lupe care permit mărirea la scară a imaginii, aparatul de proiecţie Faurot (în cazul fragmentelor de buze sau a celor slab imprimate, executate şi examinate la aceeaşi scară cu modelele de comparaţie), aparate de fotografiat şi reprodus imagini foto, microscopul comparator (pentru situaţii de excepţie, când urma şi impresiunea buzei sunt la aceeaşi scara), epidiascoapele de diferite mărimi şi modele etc.

Procedeele de lucru folosite în expertiza urmelor de buze sunt cele clasice şi anume:

- confruntarea imaginilor urmei de buze şi a modelului de executare la aceeaşi scară;

- suprapunerea imaginilor urmei şi modelului de comparaţie (imaginea superioară trebuie să fie transparentă);

- stabilirea continuităţii liniare a pupilelor coriale reflectate în urmă comparativ cu cele ce rezultă

din modelele de comparaţie

ETAPELE EXAMINĂRII

a) Examinarea separată

În această etapă, expertul procedează la fixarea caracteristicilor generale şi individuale prin: fotografierea la scară, macro-fotografierea, microfotografierea zonele care conţin caracteristici individuale şi executarea mulajelor, în cazul urmelor amprentelor de adâncime.

b) Examinarea comparativă

Expertul va porni de la un element de valoare, cu poziţie stabilă, existent atât în urmă, cât şi în impresiunea buzei, apoi va trece la examinarea laterală, de o parte şi de alta, ascendent şi descendent, a celorlalte caracteristici individuale simetrice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Urmele de Dinti si Buze.doc

Alte informatii

Universitatea "Spiru Haret" - Facultatea de Drept si Administratie Publica