Uzufructul - Dezmembramant al Dreptului de Proprietate

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Uzufructul - Dezmembramant al Dreptului de Proprietate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: cornelia munteanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

În legatura cu notiunea de proprietate, în decursul timpului s-au conturat cel putin trei opinii, adesea opuse: una juridica, alta filozofica si alta economica. Filozofii spun ca omul intra în relatiile de proprietate ca fiinta totala, dupa acestia problema proprietatii fiind una de eficienta economica ce implica realizarea personalitatii umane în general.

Din analiza proprietatii în sens economic, rezulta faptul ca ea apare odata cu societatea umana si va disparea prin desfiintarea acesteia.

Din punct de vedere economic, proprietatea exprima un raport de însusire a unor bunuri de catre om.

În sens juridic, proprietatea exprima relatia de posesiunea a ceva adica a unui bun economic, de catre cineva, adica o persoana fizica sau juridica.

În concluzie, proprietatea reprezinta totalitatea relatiilor dintre oameni în legatura cu bunurile, relatii reglate de norme istoriceste stabilite pe plan social.

Dreptul de proprietate poate fi unitar, sau poate fi eterogen. Este unitar atunci când toate utilitatile bunului si toate puterile sale se afla în mâna unei singure persoane, a proprietarului, sau poate fi eterogen atunci când acestea sunt dispersate între diversi titulari ai drepturilor dezmembrate.

Dreptul de proprietate, este un drept real deplin, el conferind proprietarului suma celor trei atribute: posesia, folosinta si dispozitia. Înca din antichitate, în dreptul roman erau consemnate cele trei atribute ale proprietatii:

- dreptul de utilizare;

- de a culege roadele;

- si dreptul de a dispune de obiectul proprietatii.

Însa exista si situatii în care unele din aceste atribute sunt desprinse din unitatea întregului drept, aceasta dezmembrare continând în favoarea altei persoane alte drepturi reale, acestea numindu-se dezmembramintele dreptului de proprietate.

Dezmembramintele proprietatii sunt drepturi reale rezultate din desprinderea ori limitarea unor atribute din continutul dreptului de proprietate asupra bunurilor, ele fiind opozabile atât tertilor cât si proprietarului. Dezmembramintele dreptului de proprietate sunt: dreptul de uzufruct, dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de servitute, dreptul de superficie. Aceste dezmembraminte pot fi constituite doar pe bunuri apartinând proprietatii private, nu si pentru cele apartinatoare domeniului public .

Fisiere in arhiva (1):

  • Uzufructul - Dezmembramant al Dreptului de Proprietate.doc

Alte informatii

master fac. drept