Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3461
Mărime: 25.33KB (arhivat)
Publicat de: Aurel Buta
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. I. Continutul legal 1
  2. II. Conditii preexistente 2
  3. 2.1. Obiectul infractiunii 2
  4. 2.2. Subiectii infractiunii 3
  5. III. Continutul constitutiv 3
  6. 3.1. Latura obiectiva 4
  7. 3.2. Latura subiectiva 5
  8. IV. Forme. Modalitati. Sanctiuni. Aspecte procesuale 6
  9. 4.1. Consumarea 6
  10. 4.2. Sanctiuni 6
  11. 4.3. Aspecte procesuale 7
  12. Bibliografie

Extras din referat

I. Continutul legal

In cadrul infractiunilor contra persoanei, infratiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, datorita particularitatilor pe care le prezinta, ocupa un loc distinct, deosebindu-se atat de infractiunile contra vietii cat si de celelalte infractiuni incluse in titlul al II-lea din partea speciala a Codului penal. Ele sunt prevazute in sectiunea a II-a a primului capitol din acest titlu, in ordinea gravitatii lor, prima fiind infractiunea de lovire sau alte violente - cea mai putin grava - iar ultima, infractiune de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, caracterizata printr-un grad ridicat de pericol social.

Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte

Art. 183 - Daca vreuna dintre faptele prevazute in art. 180-182 a avut ca urmare moartea victimei pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani.

Asa cum reiese din textul de lege, infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte consta, potrivit art. 183 C. pen., in provocarea mortii victimei ca urmare a savarsirii vreunei fapte de lovire sau alte violente, de vatamare corporala ori de vatamare corporala grava.

Aceasta infractiune, desi situata in sectiunea privind infractiunile contra integritatii corporale si sanatatii se aseamana prin rezultatul produs, moartea victimei, cu infractiunile de omucidere. Cu toate acestea, legiuitorul a inclus-o in categoria infractiunilor de lovire si vatamre a integritatii corporale sau a sanatatii si nu in categoria infractiunilor contra vietii, deoarece, in cazul acestei infractiuni, moartea victimei este rezultatul preaterintentionat al unei fapte de lovire sau de vatamre corporala.

Vatamarea corporala din culpa

Art.184 - (1) Fapta prevazuta la art. 180 alin. (2) si (2 ), care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta in art.181, savarsite din culpa, se pedepsesc cu inchisoarea de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

(2) Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute in art. 182 alin. (1) sau (2), pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

(3) Cand savarsirea faptei prevazute in alin. (1) este urmarea nerespecatarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

(4) Fapta prevazuta in alin. (2) daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate in alineatul precedent se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(4 ) Daca faptele prevazute la alin (3) si (4) sunt savarsite de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 3 ani, in cazul alin. (3) si inchisoarea de la unu la 5 ani, in cazul alin. (4).

(5) Pentru faptele prevazute in alin. (1) si (3), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Octavian Loghin, Tudorel Toader, Tratat de procedura penala. Partea generala, Casa de editura si presa “SANSA” S.R.L., Editia a III-a, Bucuresti, 1995, p.108;

Gheorghe Nistoreanu, Vasile Dobrinoiu, Ioan Molnar, Ilie Pascu, Alexandru Boroi, Vlaerica Lazar, Drept penal. Partea speciala, Ed. “Continent XXI”, Bucuresti, 1995, p.126;

idem 1, p. 121;

-1-

Asa cum se observa, continutul normativ al infractiunii se amplifica in cazul formelor calificate - prin includerea in acest continut a unor agravante legale care se refera fie la gravitatea urmarilor vatamarii, fie la conditiile in care a avut loc savarsirea faptei.

In continuare, pornind de la un studiu de caz, voi analiza comparativ cele doua infractiuni.

I. Intr-o prima speta s-a retinut ca in noaptea de 12 spre 13 octombrie 1995, pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice, inculpatul C.C. a avut un conflict cu sotia sa si a aplicat acesteia mai multe lovituri la nivelul craniului si zonei faciale. In urma loviturilor primite, victima acestei agresiuni s-a dezechilibrat si a cazut, suferind si lovituri de planuri dure. Datorita consumului de alcool, inculpatul C.C. nu a realizat pe moment gravitatea leziunilor suferite de sotia sa si nu a solicitat decat cu intarziere acordarea asistentei medicale. Desi s-a intervenit chirurgical, viata victimei nu a putut fi salvata.

Ultima etapa a altercatiei dintre inculpat si sotia sa a avut loc in baia locuintei, unele din loviturile aplicate de inculpat avand drept consecinta dezechilibrarea victimei, caderea acesteia si lovirea de planuri dure (dus, cada).

Observand acest lucru, inculpatul nu a mai continuat agresiunea si a dus-o pe sotia sa in pat, iar in momentul in care a constatat ca aceasta este in stare de inconstienta, a incercat sa-i acorde un prim ajutor, potrivit cunostintelor si nivelului sau de instruire.

Faptul ca loviturile aplicate de inculpat, in zona faciala si craniana, nu au avut intensitate mare, este demonstrat si de concluziile raportului de autopsie, in care se mentioneaza ca nu se constata fracturi ale oaselor craniului.

Astfel, fapta inculpatului de a aplica victimei lovituri, in urma carora aceasta s-a dezechilibrat, suferind alte lovituri de planuri dure, si, ulterior, a decedat, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte prevazuta de art. 183 C. pen..

II. Intr-un alt caz, prima instanta a retinut in esenta ca inculpata G.A., in calitate de frizer-coafeza, la 28 aprilie 1993, executand partii vatamate o lucrare de vopsire a parului, datorita nerespectarii normelor tehnologice, i-a produs arsuri chimice de gradul IV a pielii capului, ceea ce a necesitat 85 de zile de ingrijiri medicale si o grefa de piele in regiunea afectata de 7,5/5 cm, dar care nu a rezolvat nici pana in prezent problema cresterii parului in acea zona.

Astfel, inculpata a savarsit infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta si pedepsita de art. 184 alin. (2) si (4) C. pen..

II. Conditii preexistente

2.1. Obiectul infractiunii

Obiectul juridic generic consta, pentru toate infractiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, in relatiile sociale referitoare la dreptul fiecarei persoane la integritate corporala si sanatate. Intrucat in cadrul acestor relatii sociale, ecista obligatia de a nu aduce atingere dreptului altuia la integritate corporala sau sanatate, vatamarea propriei integritati nu constituie infractiune. In masura in care o asemenea fapta incalca alte relatii sociale ocrotite de lege, ea constituie o alta infractiune.

Preview document

Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 1
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 2
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 3
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 4
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 5
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 6
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 7
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 8
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 9
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 10
Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Vatamarea Corporala din Culpa si Lovirile sau Vatamarile Cauzatoare de Moarte.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de doctrină și practică privind infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte

Bunul cel mai de pret al omului, din toate timpurile, este viata. Ea ne este daruita o singura data si trebuie traita in asa fel incat, spre...

Considerații Generale privind Infracțiunea de Omor

INTRODUCERE Viaţa este bunul cel mai de preţ al omului. Pe oricare treaptă a dezvoltării sale, omul şi-a apărat viaţa, individual sau colectiv,...

Infracțiunile Contra Persoanei

CAPITOLUL 1. CONSIDERAŢII GENERALE INTRODUCTIVE 1.1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND INFRACŢIUNILE CONTRA PERSOANEI 1.1.1. Referinţe istorice şi...

Drept Penal Special Ultrajul Contra Bunelor Moravuri și Tulburarea Ordinii și Liniștii Publice

ULTRAJUL CONTRA BUNELOR MORAVURI Şi TULBURAREA ORDINII Şl LINIŞTII PUBLICE 1.Ultrajul contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii...

Aspecte generale cu privire la infracțiunea de omor și cea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte

1. Preliminarii Notiunea de viata ocupa un loc aparte în preocuparile gânditorilor  cu precadere ale filosofilor si juristilor - din toate...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Vătămare corporală din culpă - prezentare comparativă

Noul Cod Penal ce va intra în vigoare la 1 octombrie 2011, marchează un pas în consolidarea vieţii juridice deoarece are scopul de a satisface...

Vătămarea Corporală

În reglementarea actuală vătămarea corporală este cea de-a doua infracţiune din cadrul subgrupei infracţiunilor contra integrităţii corporale sau a...

Te-ar putea interesa și

Studiu de doctrină și practică privind infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte

Bunul cel mai de pret al omului, din toate timpurile, este viata. Ea ne este daruita o singura data si trebuie traita in asa fel incat, spre...

Analiza infracțiunilor de lovire și vătămare a integrității corporale

CAPITOLUL I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE Instituţiile fundamentale ale dreptului penal sunt: infracţiunea, răspunderea penală şi pedeapsa. Aceste...

Caracteristicile generale ale infracțiunilor împotriva persoanei

INTRODUCERE Lucrarea de față intitulată ”Caracteristicile generale ale infracțiunilor împotriva persoanei”, își propune să ofere un fond de...

Incestul

INTRODUCERE Instituţiile fundamentale ale dreptului penal sunt: infracţiunea, răspunderea penală şi pedeapsa. Aceste instituţii sunt caracterizate...

Infracțiunile Contra Persoanei

CAPITOLUL 1. CONSIDERAŢII GENERALE INTRODUCTIVE 1.1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND INFRACŢIUNILE CONTRA PERSOANEI 1.1.1. Referinţe istorice şi...

Infracțiuni contra persoanei

INTRODUCERE Realitățile sociale ale vremurilor in care trăim, natura acestora precum și dinamismul pe care îl prezintă, impun societății...

Infractiunea Complexă

I.Noţiuni introductive privind unitatea de infracţiune Definirea conceptului de unitate a constituit obiectul preocupărilor autorilor de...

Drept Penal Special

INFRACTIUNI CONTRA FAMILIEI BIGAMIA - art. 303 - 1. Continutul juridic Potrivit alin. 1, infractiunea consta în încheierea unei noi casatorii de...

Ai nevoie de altceva?