Victimologia Criminologica

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Victimologia Criminologica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Drept, Criminologie

Extras din document

Ideile victimologice au luat nastere cu veacuri in urma. Autoprotectia potentialilor victime la inceputurile omenirii servea drept modalitate de baza ce influenta asupra criminalitatii. Apoi,pe masura aparitiei si dezvoltarii altor mecanizme contra raului social,autoapararea a trecut la categoria chestiunilor private.statul si societatea,incercind sa protejeze personalitatea,elaboreaza alte masuri care nu necesitau participarea patimitului la realizarea lor si aceasta figura a fost diminuata,lasata in umbra in cadrul analizei criminologice, care a fost conceputa in baza unor asa fenomene ca crima si criminalitate.cercetarile din trecut acordau atentie primordial comportamentului criminal,victim insa figura numai ca participant la procesul penal.cu toate acestea interdependenta criminalului si a victimei are o mare importanta criminological.victima este cea care se ciocnestenemijlocit de infractor,deaceia ignorarea rolului acesteia in mecanizmul comportamentului criminal ar fi gresita. Ideia privind relevarea rolului victimei in comiterea infractiunii apartine primelor savant criminologi. Cercetarile stiintifice in aceasta directie au inceput in anii 40-50 ai secolului trecut,victima devenind obiect al criminologiei numai dupa al doilea razboi Mondial.Criminologul german Hans von Hentig(1887-1974),in lucrarea sa “Notite privind interactiunea dintre infractor si victima”,a.1941,propune pentru prima data o conceptie dinamica a aparitiei criminalitatii. Criminalitatea este un eveniment individual psihopatalogic,iar victim infractiunii,in opinia autorului,nu trebuie examinata ca un obiect pasiv, fiindca ea este un subiect active al procesului de criminalizare.Victima participa la initierea si realizarea delictului.in cadrul procesului penal trebuie respectate nu numai drepturile infractorului dai si ale victimei.in anul 1948, Hans von Hentig a publicat lucrareaCriminalul si victima lui”, care a pus bazele unei noi directii in criminologie –victimologia(din latinescu ‘victima” si grecescul logos-cuvint,stiinta, ceea ce inseamna stiinta despre victima).In aceasta lucrare autorul arata in ce mod comportamentul victimei poate explica mecanizmul actului infractional.hentig si-a argumentat astfel teoria despre victima,incit nici unul din cercetorii ulteriori ai acestei problemen-a pus la indoiala idea privind coraportul”victima-infractor”.

Un loc aparte in cercetarile criminologice il ocupa lucrarile savantilor R.Gasser,H. Mendelsohn, A.Fattach, M.Wolfgang s.a. Victimologia este studiata mai detaliat in SUA,Anglia, Franta, Germania, Japonia si Elvetia.

Deci,victimologia cerceteaza in mod obiectiv fenomenele agresionale, stabilind reguli si principia de care depinde comportamentul victimei. Victimologia reprezinta stiinta personalitatii si comportamentului victimei raportata la conceperea, realizarea si consecintele directe ale actului agresional asupra victimei, ea releva cauzalitatea si efectele agresiunii asupra vitimei. Modul in care victima percepe,intelege,accepta sau respinge violenta actului agresiv are valoare pentru stabilirea lantului cauzelor si efectelor fenomenului victimal.

Victimologia trebuie sa reprezinte un sistem de concepte,de principii,de reguli, constituit pentru a apara drepturile victimei,din care sa decurga masurile denature social-marala si juridical, pentru a restabili situatia anterioara procedurii agresivitatii.

Printre conceptele victimologiei găsim şi:

1) victimitatea;

2) victimizarea;

Victimitatea reprezintă totalitatea caracteristicilor social-psihologice ale persoanei care conditioneaza probabilitatea de a deveni victimă.” Victimicitatea este un indiciu calitativ:cu cit mai mare este victimicitatea persoanei,cu atit este mai mare posibilitatea de a devein victima.

„Gradul de predispoziţie a persoanei de a deveni victimă se numeşte vulnerabilitate victimală.” „Vulnerabilitatea victimală poate fi influenţată de factori personali (vârsta, sexul, deficienţa psihologică, experienţa de şcoală sau de viaţă redusă, etc.) şi situaţionali (anumite situaţii care îi fac pe indivizi în mai mare măsură susceptibili de a deveni victime; de exemplu, turiştii într-o ţară străină, vizitatorii cluburilor de noapte, etc).

Victimizarea este procesul de transformare a persoanei în victima reala, precum si rezultatul acestui proces.

Fisiere in arhiva (1):

  • Victimologia Criminologica.docx