Violarea Secretului Corespondentei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Violarea Secretului Corespondentei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Profesor doctor Calina jugastru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Dreptul la respectarea vietii private este un drept fundamental, consfintit în legea fundamentala, un drept al personalitatii, protejat în normele dreptului civil. În prima ipostaza acest drept ne apare ca un mijloc de aparare a individului împotriva abuzurilor statului, si ale autoritatilor publice, iar în a doua ipostaza prin acest drept recunoscut si expres prevazut de legiuitor, se realizeaza apararea vietii personale în raporturile interindividuale, cu alte persoane fizice si mai rar din punct de vedere procentual, protectia vietii personale individuale în raport cu persoane juridice de drept privat.

Consider însa necesara începerea acestui referat cu explicarea termenului de secretul corespondentei din punctul de vedere al Dictionarului Explicativ al Limbii Romane :

secret  adj. care este tinut ascuns, care ramâne necunoscut, nedivulgat ; confidential.

corespondenta  s.f. schimb (regulat) de scrisori între doua sau mai multe persoane.

Din punctul de vedere al legislatorului asistam la o privire mai în amanunt asupra termenului de corespondenta, astfel prin acesta se întelege : scrisori, telegrame, trimiteri postale de orice natura, convorbiri telefonice si alte mijloace legale de comunicare (art. 28 din Constitutia României  privind secretul corespondentei. Cap.II Drepturile si libertatile fundamentale).

Curiozitatea tine de natura omului - nimeni nu este complet scutit de ea , dar ea nu ne da dreptul sa devenim indiscreti si, în nici un caz, sa atentam la secretul corespondentei. Când pui o scrisoare închisa la posta, dai un telefon, sau chiar trimiti un e-mail, automat esti protejat de lege împotriva imixtiunii în continutul acesteia. Ai dreptul de a urmari în justitie pe cel care îti deschide scrisorile. Este unul dintre cazurile când legea coincide total cu regulile bunei cuviinte. Se întelege de la sine ca citirea corespondentei adresate altei persoane constituie un grosolan abuz de încredere si o imixtiune intolerabila în viata acesteia , chiar si când e vorba de persoane apropiate cazul sotilor , parintilor si copiilor. Gestul acesta poate avea uneori urmari grave si imprevizibile în relatiile sociale interumane. Este cu totul altceva sa ceri voie sa citesti o scrisoare si sa ti se permita s-o faci! Raspunderea pentru încalcarea acestui drept este prevazuta într-o serie de acte legislative din dreptul român.

Dreptul la respectarea vietii private si chiar la respectarea secretului corespondentei apare si în art. 12 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului : "Nimeni nu va fi obiectul unor imixtiuni arbitrare în viata particulara, în familia sa, în domiciliul sau ori în corespondenta, nici al unor atingeri ale onoarei sau reputatiei sale. Orice persoana are dreptul la protectia legii împotriva unor astfel de imixtiuni sau atingeri." .Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede în art.8 alin.1 ca "orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale"- ratificarea acestui document international, foarte important, se face de catre Romania la 1994, prin Legea 30, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135/1994.

Dupa 1989, referirile privitoare la dreptul la viata privata si secretul corespondentei din documente internationale importante, precum Conventia Europeana a Drepturilor Omului(art.8 alin.1), Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (art.17 alin.1) si alte pacte si tratate la care Romania este parte, vor fi cuprinse în dreptul constitutional român, în însasi Constitutia României.

Astfel se poate remarca dupa revolutia din 1989 o preocupare tot mai intensa a legiuitorului pentru o expunere cât mai clara în textul de lege a aspectelor privitoare la secretul corespondentei. Edificatoare în sensul interesului crescut în acest domeniu este si urmatorul citat :"se cuvine sa insistam asupra unor aspecte care privesc protectia drepturilor fundamentale si modul în care raspunde legea si ulterior va raspunde operatorul - Posta Româna - acelor deziderate care privesc protejarea dreptului la secretul corespondentei.

Fac referire la art.4 alin.1, care garanteaza secretul si confidentialitatea scrisorilor si telegramelor, si la alin.4 al aceluiasi articol, care enunta faptul ca acest lucru, continutul trimiterii, la care nu avem acces, poate fi utilizat ca si corp delict."

Inviolabilitatea corespondentei apare ca un principiu fundamental care urmareste protejarea unei game largi de forme si mijloace de comunicare interumana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Violarea Secretului Corespondentei.doc