Actiunea Factorilor de Mediu asupra Recifelor de Corali

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Actiunea Factorilor de Mediu asupra Recifelor de Corali.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

CUPRINS
Cap. I UNDE A INCEPUT TOTUL pag.3
Perioade de extinctie de-a lungul erelor geologice pag.3
Evolutia recifilor moderni-ultimele 230 milioane de ani pag.3
Cap.II DISTRIBUTIA RECIFILOR DE CORALI, TIPURI DE RECIFI DE CORALI SI ALCATUIREA UNUI RECIF pag.5
Tipuri de recifi de corali pag.7
Alcatuirea unui recif pag.9
Cap.III CRESTERE SI DECLIN, VIATA SI MOARTE pag.11
Cresterea recifului pag.11
Declinul recifului pag.12
Cap.IV ECOSISTEMELE ADIACENTE RECIFILOR DE CORALI pag.13
Padurile de mangrove pag.13
Zona intertidala pag.13
Cap.V FACTORII DE MEDIU CE ACTIONEAZA ASUPRA RECIFILOR DE CORALI pag.14
Sistemul ce sustine viata pe pamant pag.15
Efectele schimbarii climatului asupra mediului marin pag.15
El Nino(OSEN, Oscilatia Sudica El Nino) pag.16
Ridicarea si coborarea nivelului marii pag.17
Placile tectonice pag.18
Distrugerea echilibrului pag.18
Factorii globali ce modifica echilibrul pag.19
Aluviunile pag.19
Eutrofizarea pag.20
Poluarea pag.21
Schimbarea climatului pag.21
Pescuitul pag.22
Turismul pag.22
Navigatia si mediul marin pag.23
Reciclarea la nivelul coralilor pag.23
Relatii interspecifice pag.24
CONCLUZII pag 25
BIBLIOGRAFIE pag 26

Extras din document

CAPITOLUL I

UNDE A INCEPUT TOTUL

Recifii au trecut prin multe perioade de shimbari pentru a deveni structurile complexe de azi.De-a lungul unei scari geologice lungi, recifii au fost supusi unor perioade de dezvoltare si declin, determinate de evenimente ca miscarea placilor tectonice, cresterea si scaderea nivelului marii, impactul meteoritilor si era glaciara.

Structura pe care o au acum este total diferita de cea din trecut.Un intreg grup de animale, plante, bacterii si conditii ale mediului inconjurator au ajutat la trecerea la o tranzitie dinamica de la recifii de acum 2000 milioane deani, la recifii actuali.

Variate tipuri de structuri si comunitati recifale au existat de-a lungul a 2000 milioane de ani.Aceste comunitati au aparut, au cunoscut o inflorire maxima, apoi au disparut.Alge din anumite tipuri au fost mereu implicate in construirea recifilor, solitare sau in conjunctie cu organisme nevertebrate construitoare de recifi.

Primele recife nu erau alcatuite din corali, ci din cianobacterii ce fixau sedimente si secretau carbonat de calciu, formand structuri mari(pana la 450 metri grosime, dar de obicei mai putin de 5 metri grosime) cunoscute ca stomatolite.

Acestea s-au format in atmosfera de inceput, saraca in oxigen.Cianobacteriile probabil au eliminat oxigen in atmosfera si asta a contribuit la dezvoltarea infloritoare a organismelor nevertebrate, care a avut loc cu aproximativ 570 milioane de ani in urma.

Odata cu era Ordoviciana au aparut recifii formati din corali rugosi si netezi, alge rosii si stramosi ai buretilor ce secretau carbonat de calciu.Acest tip de recif a disparut acum 375 milioane de ani, desi se mai putea gasi ca fosil pana in Permianul tarziu.

Stramosii coralilor de azi au aparut in timpul Triasicului, iar dezvoltarea lor se poate sa se fi datorat asocierii cu algele zooxantele.

In Cretacic recifii de corali au fost inlocuiti in majoritate cu recifii de bivalve.

Perioade de extinctie de-a lungul erelor geologice

Evenimente importante de extinctie in evolutia recifilor de corali au avut loc in Permian, Triasic si Cretacic, apoi in Eocen.

La sfarsitul Permianului 57% din familiile de nevertebrate marine de pe pamant au disparut.Principalul factor a fost reducerea temperaturii globale(cu formarea de gheata la poli) si marea scadere a nivelului marii, reducand zona cu ape calde si transparente de pe pamant necesare dezvoltarii recifilor.

Este probabil ca alte asociatii de factori sa fi fost implicate in acest proces pentru mult timp-aproximativ 10 milioane de ani.

Acest fenomen a determinat disparitia a 49-67 genuri de corali si o pauza in dezvoltarea recifului timp de 4-10 milioane de ani.

Extinctia de la sfarsitul Cretacicului a fost cea care a determinat disparitia dinozaurilor si a fost probabil cauzata de impactul unui meteorit ce a determinat modificarea climatica rapida.

Evolutia recifilor moderni-ultimele 230 milioane de ani

Recifii moderni s-au dezvoltat pobabil dintr-un grup de anemone acum 230 milioane de ani.

Dezvoltarea unei simbioze cu algele dinoflagelate a fost importanta pentru a face posibila construirea de schelete de calciu de catre corali si pentru adaosul de energie provenit de la alge.

Primul recif de corali dateaza din Triasicul tarziu.Coralii moderni s-au format in apele calde ale Marii Tethys.Aceasta era o mare ce exista intre Europa de Nord si pamantul asiatic si Africa de Sud si continentele indiene.

In Jurasic era doar o masa continentala-toate continentele erau unite.Cand America s-a despartit de Africa si Asia pentru a forma Atlanticul, doua centre majore de recifi de corali s-au creat-regiunea caraibiana si vestul regiunii indo-pacifice.

Cele doua zona au multe specii in comun, dar sunt si multe specii caracteristice fiecarei zone.In Indo-Pacific e o mai mare diversitate de corali(80 de genuri si 500 specii), in comparatie cu zona Caraibilor(20 genuri si 65 specii).

Marea Tethys a inceput sa se inchida in timpul Miocenului, iar coralii au inceput sa se imprastie in Pacificul de Vest.

Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunea Factorilor de Mediu asupra Recifelor de Corali.doc

Alte informatii

FACULTATEA DE STIINTE ALE NATURII SI STIINTE AGRICOLE SPECIALIZAREA ECOLOGIE SI PROTECTIA MEDIULUI ANUL III